reklama

Čím tátové vytáčejí mámy k nepříčetnosti

Nikdy nevědí, kde mají čistou košili. Ponožky nechávají ležet v koutě koupelny. Děti rozmalují, protože je na rozdíl od mámy nemají na krku celý den... Je toho spousta.

Foto: Isifa/Thinkstock

Nikdy nevědí, kde mají čistou košili. Ponožky nechávají ležet v koutě koupelny. Děti rozmalují, protože je na rozdíl od mámy nemají na krku celý den...

Je toho spousta. Když se muž stane tátou, musí se postupně učit, co to vlastně obnáší. To chvilku trvá. Někdy až moc velkou chvilku. Může se zdát, že to trvá celá staletí. Zvlášť, když je v tom maminky nevědomky podporují. Naštěstí je také spousta věcí, ve kterých mužové ideální jsou:

Doporučujeme: Podle čeho poznáte správného tátu?

Obvykle je to ale žena, která dojde dřív, že s příchodem dítěte se prostě musí některé věci změnit. Stojí to ale vysilující námahu a spoustu nervů.

Proč by táta měl na mámu dát?

Protože má obvykle pravdu. Jí se totiž život změnil daleko víc. Jednak je s dítětem pořád a hodně o něm přemýšlí. Jednak je na péči o miminko od přírody naprogramovaná a myslí za tři rohy dopředu. A jednak ji mateřská role nutí dozrávat daleko rychleji.

Už nemá veškerý čas vyhrazený pro péči a lásku o manžela, naopak potřebuje, aby on podpořil ji. Třeba tím, že nebude zatěžovat soužití drobnými i většími zlozvyky, které doposud velkoryse přehlížela. Jaké z nich trápí ženy nejvíc? Našli jsme jich rovných pět. Tady jsou.

Čím nás otcové naších dětí trápí?

  1. Nebudí je dětský pláč. „Je mi to líto, že jsi musela v noci čtyřikrát k miminku vstávat, já ho prostě neslyšel!" Tohle určitě slyšela každá čerstvá maminka mockrát. Trochu pravdy na tom je: Zatímco ji přivede k vědomí i tichounké zakňourání z vedlejší postýlky, její muž si klidně pochrupuje. Ví totiž, že je o dítě dobře postaráno. A tak je to hlavně máma, která v noci krmí, přebaluje, chová, hlídá... Což se projeví nedostatkem spánku a následnou nechutí k milostným hrátkám. Takže pánové, nechejte se ve svém vlastním zájmu klidně aspoň jednou za noc dobrovolně vzbudit! Berte to třeba, že máte hlídku na vojně. Budete mít spokojenou ženu, vybudujete si větší vazbu k dítěti a překonáte lenost, což bezesporu přispěje v vylepšení vašeho charakteru.
  2. Neumí nakupovat. Vůbec nepomůže, když jim dáte do ruky seznam. Přidají cukr, kterého máte dost, ale zapomenou na sůl, jež došla. Rajčata donesou buď nezralá nebo nahnilá, maso kližkovité. Je jim sice naprosto jasný rozdíl mezi Kardanovou hřídelí a Hardyho spojkou, ale rozdíl mezi smetanou a šlehačkou představuje neřešitelný rébus. Pomoc je jediná: Pánové, přistupujte k nákupu potravin se stejnou vervou a invencí jako k nákupu automobilu! Žena vás bude chválit, takže se vám ty strašlivé chvíle v supermarketu snadněji přežijí.
  3. Prosím tě, kde mám... Je jedno co: košili, čisté slipy, klíče. Tohle mámy také slýchají pořád. Jenže ony samy mají v hlavě spoustu svých myšlenek, co všechno musejí zařídit. Tatínkové, nedělejte si z nich proto služku ani sekretářku. O své oblečení a další věci pečujte sami.
  4. Já žehlit (vařit, šít, uklízet...) neumím. Na to je jednoduchá odpověď: Tak se to nauč! Pravda, většina mužů není zrozena k trpělivému stehování švů nebo drhnutí zamaštěných spár na kachličkách za sporákem. Ale žehlit se může naučit každý. Nebo jinou domácí práci, když je zapotřebí. A když se mu nechce, měl by vydělat na uklizečku, nikoli požadovat servis po vytížené mamince malého dítěte.
  5. Jsou pomalí a neumějí předvídat. Každá máma ví, že u malých dětí musíte mít rychlou reakci. Rozdíl dvou vteřin může znamenat bolestivý úraz. Proto je pořád ve střehu, hlídá a předvídá. Pokud táta nežije s dítětem od rána do večera, nemůže tohle pochopit. A tak si v klidu dělá svoje, zatímco jeho žena šílí... Snadná pomoc: Mámy, vyrazte si alespoň na půl dne o víkendu pryč a nechejte potomka tátovi na starosti. Rychle pochopí, kdy je třeba zrychlit krok, dojde mu, že oblékání dítěte v zimě představuje náročný sportovní výkon a ujistí se, že nejde nechat dítě bez dozoru. Nebojte, přežijí to oba, on i batole. Muži se možná někdy nezdají, ale jsou šikovní! Táta si nejspíš po překonání prvních nesnází společnost malého dítěte zamiluje a navíc pak dokáže ocenit práci, kterou s ním máte vy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Máma kojí školačku. Nevidí na tom nic divného

Je mi čtyřicet, ale balím koloušky. No a?

7 důvodů, proč dát v práci výpověď

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama