reklama

Předejte si světlo lásky: Dopis bráškovi v břiše

Je to šok být celou dobu hýčkaný jedináček, a najednou zjistit, že na domácí kolbiště přibude konkurent. Co když ho budou mít radši než mě? Nic se neboj, prcku, napíšeme mu spolu dopis!

Foto: Isifa/Thinkstock

Je to šok být celou dobu hýčkaný jedináček, a najednou zjistit, že na domácí kolbiště přibude konkurent! To mě chtějí máma s tátou nahradit někým jiným? Co když ho budou mít radši než mě?

Nic se neboj, prcku, tohle dopadne dobře! Napíšeme mu spolu dopis, ano? Aby věděl, že se na něj těšíš stejně jako my...

Můj budoucí bráško!

Vlastně ani nevím, jestli se na tebe mám těšit, ale máma tvrdí, že jo. Tak teda budu. Jestli chceš, tak ti půjčím i svůj fotbalovej míč. A taky tě naučím hrát nějaký fakt super střílečky. A nemysli si, že budeš kňourat, když prohraješ v Člověče nezlob - to ti rovnou jednu plácnu! Ale kdyby si někdo dovoloval na tebe, tak to ho zbiju pořádně! Protože máma s tátou říkaj, že seš náš, a tím pádem teda i můj. A že budeš můj nejlepší kámoš a že nás budou mít rádi oba úplně stejně. Tak už se konečně naroď, ať si můžem jít hrát!

Čtěte také: Proč děti zlobí? Protože děláte něco špatně!

Tak nějak by to mohlo vypadat... Nebo myslíte, že dopis nestačí? Máte pravdu - metod, jak připravit prvorozeného na příchod sourozence, je daleko víc. Poradí vám s nimi Klára Markuciová, ředitelka mezinárodní školky a jesliček Nestlingue v Praze.

Mohou to nést těžko

"Děti jsou velmi orientované na organizaci. Pocit svého místa na světě je pro ně životně důležitou záležitostí a příchodu nového člena do rodiny ho ohrožuje," vysvětluje. "Dítě obvykle nedokáže tento pocit rozklíčovat, takže potřebuje pomoc dospělých. Rodiče by mu měli vysvětlit, co se bude dít, a ujistit, že jeho místo na světě zůstává platné, že se rodina jen rozšiřuje o dalšího člena." Jak to ale udělat?

Hrajte hry lásky!

Vůbec to nejsou hry milostné, jak by se mohlo podle titulku zdát. "V naší školce tomu říkáme love light neboli světlo lásky," popisuje Klára Markuciová, jak vítají v kolektivu nové děti. A rodina je jenom taková menší školka, takže to klidně můžete dělat podobně:

  • prezentujte domov jako prostor lásky
  • každý v něm má své místo, každý je v něm milován
  • tady můžete ukazovat, co cítíte, tady budete vždy slyšeni
  • tady vítáte všechny příchozí a pomáháte jim cítit vzájemnou lásku

"Pomozte si přitom hrou - vyměňujte si mezi sebou světlo lásky: Sdílejte jemné dotyky, hrajte objímací hry, zpívejte písničky o vzájemné lásce, čtěte knížky o přátelství, podporujte děti ve vytváření malých dárečků, kterými mohou někoho z rodiny obdarovat," radí Klára Markuciová.

"Povídejte si také s dítětem o tom, jak to bude u vás doma po narození miminka vypadat. Mluvte o jeho pocitech a neberte je na lehkou váhu. Reagujte, vysvětlujte a hlavně prvorozeného ujistěte, se že vaší lásce k němu se nic nezmění," uzavírá.

Jak se vám její rady líbí? Máte vlastní recept, jak připravit prvorozeného na příchod sourozence? Poraďte ostatním pod článkem!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dítě není cvičená opička ani vizitka pyšných rodičů!

Ve třiceti jsem pořád panna

9 známek blížící se demence: Bez ohledu na věk


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama