reklama

Patrik (7) přežil rakovinu, jeho mámu nemoc ožebračila

Patrik (7) přežil leukémii. Nebýt pomoci nadace, přivedla mi nemoc jeho rodinu k bankrotu.

Foto: Isifa/Thinkstock

Dobrý anděl rakovinu zná... Znáte vy jeho? Jde o nadační fond, který pomáhá rodinám s dětmi, jež se vlivem rakoviny nebo jiné vážné nemoci dostaly do finanční tísně. Příspěvky rozděluje do posledního haléře. Mnohé rodiny tak zachránín doslova před bankrotem.

V ČR žije přes 2 500 podobných rodin a peníze dobrovolných dárců z fondu pomáhají více než 1600 z nich. Patří k nim i maminka a sestra sedmiletého Patrika z Prahy.

Andělé pro Patrika

O pomoc Dobrých andělů musela zažádat Patrikova maminka Michaela před třemi lety, když lékaři diagnostikovali jejímu synovi leukémii. Ihned musel podstoupit sérii chemoterapií. Michaela, pracující do té doby jako průvodkyně na živnostenský list, ze dne na den ukončila práci, aby se mohla věnovat malému pacientovi. Protože se právě rozváděla, zůstala de facto bez peněz. Jejím jediným příjmem byla podpora v nezaměstnanosti.

Čtěte také: Je mi třináct let. Mám rakovinu. Umírám, ale nepláču

Patrikova léčba vyžadovala častý pobyt v nemocnici, zatímco doma zůstávala jeho o dva roky mladší sestra Giulia. Pomáhala s ní babička i táta dětí, ale také placené "tety". Téměř tři čtvrtě roku Michaela vídala dcerku jenom čas od času. Ta totiž musela bydlet jinde, aby brášku nenakazila nějakou běžnou virózou. Doma máma odstranila veškeré lapače prachu: koberce, záclony, květiny. Uklízela každý den.

Nákladná rakovina

Objevily se různé náklady spojené s léčbou rakoviny: Dvakrát denně doprava do nemocnice autem, protože Patrik nemohl kvůli oslabené imunitě cestovat městskou hromadnou dopravou, nízkobakteriální strava, doplatky na léky a vitamíny, zajištění péče o Giulii... Nebýt Dobrých andělů, osamělá máma by to nezvládla.

"Léčba leukémie trvá dva roky a za tu dobu se člověk bez finanční pomoci dostane ekonomicky na úplné dno. Je úžasné, že jsou lidé ochotni pomoci druhým," říká.

Loni v červnu byla Patrikova léčba ukončena. Chlapec má sice stále oslabenou imunitu, ale má také naději na další roky života. A život jeho rodiny se vrací do normálních kolejí. Michaela už začala pracovat na částečný úvazek a letos v únoru přestala pobírat podporu organizace. "Jakmile se nám bude dařit ještě lépe, i já se stanu Dobrým andělem," slibuje.

Staňte se andělem!

Příběh Patrika není ojedinělý. Mnohé rodiny mají doma právě nemocné kluky, v dětském věku totiž chlapečci trpí častěji závažnými onemocněními než holčičky. "Tak je to i v případě zhoubných nádorů," konstatuje prof. Jan Starý, DrSc., přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol.

Jak dodává, situace se láme v dospělosti, kdy v pomoci Dobrého anděla převládají ženy, a to drtivou převahou 71 %. Jednak za to může rakovina prsu, jednak mizerná finanční situace matek samoživitelek.

Pokud totiž onkologické onemocnění postihne rodinu matky samoživitelky, ať už jde o dítě nebo o ni samotnou, dostává se v naprosté většině případů do finanční tísně. Stejně tak roste riziko rozpadu rodiny, když žena či dítě rakovinu dostane. Dokonce i rodina, která byla původně zdánlivě dobře zaopatřená, se po několika měsících s těžkým onemocněním může snadno dostat do finanční tísně a zní plynoucích následných konfliktů. A všude tam Dobří andělé zasahují.

Zaujal vás příběh malého Patrika? Dobrým andělem se můžete stát i vy!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 věcí, kterých v životě budete nejvíc litovat

Děsivá reinkarnace: Mámo, tys mě nechala umřít!

Nebezpečný hit: Způsobují náramky z gumiček rakovinu?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama