reklama

Výchova dle horoskopu: Jak zvládnout Býčka, Raka, Lvíče

Vytáčí vás někdy ratolest k nepříčetnosti? Podívejte se, jaké vlastnosti daly vašemu potomkovi do vínku hvězdy a přizpůsobte tomu svou výchovu.

Foto: Isifa/Thinkstock

Vytáčí vás někdy ratolest k nepříčetnosti? Podívejte se, jaké vlastnosti daly vašemu potomkovi do vínku hvězdy.

Použijete horoskop jako mapu do nitra dítěte. Poradíme vám, jak zvládnout zarputilého Býčka, zasněnou Rybičku, divokého Beránka či zranitelné Lvíče.

A pokud na rady hvězd vůbec nedáte? Třeba vás náš horoskop alespoň na chvilku pobaví!

Paličatí Kozorozi

Ne nadarmo se říká, že kozy jsou pěkně paličaté a malí Kozorozi mají stejně tvrdou hlavu jako ony. Počítejte s tím, budou cílevědomě prosazovat svou vůli, sotva začnou rozum brát. Někdy však špatně odhadnou síly a neumí se vyrovnat s prohrou.

Doporučujeme: 10 vět, kterými spolehlivě zastavíte dětské zlobení

Jak na ně? Naučte je odpočívat. Občas jim připomeňte, že jsou děti a mají si také hrát. Když se Kozorohům nedaří, potřebují máminu podporu. Chvála u nich dokáže zázraky. Nenuťte je výchovou k dokonalosti, spíš je podporujte v tom, co jim jde nejlépe.

Nevypočitatelní Vodnáři

Vodnáři rodičům často způsobují bolení hlavy. Jsou to idealisté a vizionáři již v plenkách. Nikdy nevíte, na čem s nimi jste. Svou vynalézavostí dosahují hranic geniality, ale neumí si z tisíců zájmů vybrat.

Jak na ně? Oklamat Vodnáře je těžké, obvyklé výchovné fígly na ně nepůsobí. Nejednejte s nimi jako s dětmi, ale jako s rovnoprávnými partnery. Dávejte jim odmala najevo respekt.

Zasněné Rybičky

Malé Rybičky žijí častěji ve svých snech než v denní realitě. Občas připomínají bytosti z jiného vesmíru. Ale rozhodně nejsou zamlklé, ba naopak - často dokážou říct do očí věci, které ostatní šokují. Přitom jsou velmi citlivé a zranitelné.

Jak na ně? Povzbuzujte je a chvalte, abyste posilovali křehké sebevědomí. Zato na ně můžete naložit víc školních povinností, protože se obvykle rádi učí a touží vyniknout. Ale naučte je, ať si dávají pozor na pusu.

Divocí Beránci

Pokud čekáte Beránka, rovnou už dopředu investujte do dětské ochranné přilby. Malí Berani jsou totiž zosobněním aktivity. Toto dětské dynamo vás rozhodně nenechá, abyste upadli do nudy a nečinnosti. Přitom má pěkně tvrdou hlavu, a když si ji postaví, budete si zoufat.

Čtěte také: 6 zásadních rozdílů mezi norskou a českou výchovou dětí

Jak na ně? Musíte je co nejvíce zaujmout, aby neměli čas vymýšlet lumpárny. Hlavolamy a soutěže jsou pro ně to pravé. Beránčí pubertu musíte prostě přetrpět. A věřte, že vy trpět budete! Někdy je proto lepší ustoupit a nechat Beránka, ať si spálí prsty na vlastních chybách.

Zarputilí Býčci

Kozoroh a Beran dají zabrat, ale kam se hrabou na Býčka! To je nejtvrdohlavější znamení zvěrokruhu vůbec. Připravte se na souboj vůle, ve kterém nezvítězíte snadno.

Jak na ně? Ozbrojte se trpělivostí. Pokud na malého Býčka nebudete tlačit, bude tím nejmilejším a nejsladším dítětem v okolí. Jen to na něj nezkoušejte silou, Býka lze usměrnit pouze něhou a láskou. A sem tam malou rodičovskou lstí.

Aktivní Blíženci

Přivedete-li na svět miminko ve znamení Blížence, budete mít občas pocit, že vidíte dvojmo. Jen co se naučí lézt a chodit, moc si neodpočinete. Stejně aktivní bude mít i mysl. A budete se muset vyrovnat s jeho sklony k uzavřenosti.
 
Jak na ně? Blíženci jsou obvykle milé a pokojné děti, které mají rodiče za odměnu. A přitom jsou ještě talentovaní a nadaní. Ponechejte těmto malým introvertům soukromí, ale vyslechněte je pozorně vždy, když za vámi přijdou.

Citliví Ráčci

Žádné jiné znamení není tak citlivé a empatické jako Raci. V pubertě proto mohou mít velké problémy s komunikací. Ale vždycky snědí vše, co jim dáte na talíř. Raci jsou totiž nejlepšími strávníky z celého zvěrokruhu.

Znáte to: Matěj Zlatoústý aneb Kdy je lepší zalepit dětem pusu

Jak na ně? Pozor na sklony k úzkostlivosti. Malí Ráčsi vyžadují hodně lásky a bývají maminčinými mazlíčky. Nesnažte se přehnaně uklidňovat jejich stydlivost, to jen znervózní ještě víc. A podporujte jejich fantazii.

Zranitelná Lvíčata

Lvíčata jsou obvykle slunná a zářivá jako srpnové Slunce, které tomuto znamení vládne. Běda však, pokud není po jejich, to pak umí předvést přímo zatmění! Mají přirozeně vůdčí schopnosti a jsou rádi ve středu pozornosti.

Jak na ně? Nekroťte Lvíčka násilím. Přestože navenek působí velmi sebevědomě, potřebuje velkou dávku citu a náklonnosti. Snažte se citlivě tlumit jeho panovačnost, zejména mezi sourozenci.

Puntičkářské Panenky

Zářijová dítka zřídka působí rodičům problémy. Zrozenci ve znamení Panny jsou jemní, spořádaní a někdy až přehnaní perfekcionisté, pečliví a s velkým smyslem pro detail. Často projevují herecké nadání.

Jak na ně? Pomozte jim překonat introvertní sklony a povzbuzujte je, aby byli spontánní. Panny těžko snášejí kritiku, volte proto dobře slova, ať nepodkopete jejich sebevědomí.

Nerozhodné Váhy

Váhy to od narození táhne k umění. Přestože samy těžko dávají najevo náklonnost, velmi potřebují cítit lásku od svého okolí. Potíže mohou mít u rozhodování.

Jak na ně? Váhy potřebují jasný denní harmonogram, zejména u školních povinností. Posilujte jejich smysl pro harmonii. Nesnažte se narušit jejich duševní rovnováhu tím, že na ně budete příliš naléhat nebo je tlačit k tomu, aby si vybrali z více možností.

Chytří Štírci

Dítě narozené v tomto znamení je pro rodiče opravdovou výzvou. Štírci jsou nejžárlivější znamení celého zvěrokruhu, ale plně to nahrazují kouzlem osobnosti. Vidí i to, co je skryté. Někdy stačí jediný pohled, a máte pocit, že vám hledí až na dno duše.

Jak na ně? Buďte na malého Štírka laskaví, ale důslední. Nikdy mu nedávejte vše, po čem touží, abyste ho nerozmazlili. Jedině tak si získáte respekt. V pubertě se vám to bude hodit, protože Štíři mají sklony podléhat neřestem.

Prostořecí Střelci

Jde o jedno ze šťastných znamení. Prosincové děti bývají přátelské, veselé a upřímné. Mívají problémy s autoritami, ale nejsou zlomyslné nebo podlé. Nesnášejí křivdu. Až se naučí mluvit, uvedou vás občas do rozpaků prostořekostí.
 
Jak na ně? Malí Střelci se potřebují přitulit, dopřejte jim něhu. Posilujte jejich optimismus a nezraňte upřímné city. Jednejte s nimi upřímně a přímo, ale nedejte se při výchově ukolébat jejich lísáním tam, kde je třeba zachovat přísnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

"Spratci" v restauraci: Patří tam, nebo ne?

Šokující video: Jak se chová dítě v břiše kuřačky

Čím dál víc lidí nejí lepek. Co je na tom tak skvělého?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama