reklama

Den otců se blíží. Slavit by ho měli hlavně kluci

Den otců se slaví vždy třetí červnovou neděli. Kdo by ho měl slavit? Všechny děti, které mají rády svého tátu. Ale hlavně kluci.

Foto: Isifa/Thinkstock

Den otců se slaví vždy třetí červnovou neděli, kdy si ho připomínají lidé ve více než čtyřiceti zemích světa. Tato tradice je živá především v Americe, užívají si ji však také tátové ve Skandinávii, Španělsku, Portugalsku, Německu, Rakousku nebo Bulharsku.

U nás se zatím tento den jako oficiální svátek do povědomí lidí příliš nezapsal, a tak raději připomeneme, že letos připadá na 21. června.

Kdo by ho měl slavit? Všechny děti, které mají rády svého tátu. Ale zejména by na něj neměli zapomenout kluci. V určitém věku u nich totiž hraje táta daleko důležitější roli než máma.

Táta je vzor

Maminka může být pro chlapečka bohyně, ale táta je nenahraditelný mužský vzor. Zejména v pubertě se vztah s ním stává pro syna důležitější než vztah s mámou. Něžné objetí, skvělá bábovka ke snídani a sloupek čistých ponožek ve skříni už nestačí.

Doporučujeme: 20 jednoduchých způsobů, jak si zlepšit život

Budoucí muž se učí řešit problémy, vytvářet vztahy se ženami, vyrovnávat se změnami svého těla - a při tom všem mu je daleko lepším průvodcem táta. Alespoň na přechodnou dobu.

Ukazuje synovi, jak se oholit, vysvětluje mu, jak funguje svět a mužská sounáležitost. Mohou si spolu zajít na fotbal, pokecat o autech i o ženských, probrat chod zeměkoule. Prostě dělat všechny ty mužské věci, kterým maminky nerozumí.

Lásku si zaslouží

Den otců by se měl stát oslavou otcovství, kdy děti poděkují tatínkům za jejich péči a lásku. Stačí přinést malý dáreček či kytku, ti odrostlí pak mohou pozvat taťku na pivo.

Podle průzkumu společnosti Pilsner Urquell by drtivá většina Čechů Den otců ráda oslavila dokonce oficiálně. Jsou to ovšem jen nezávazné hlasy. Ve skutečnosti totiž muži k slavení tolik důvodů nevyhledávají. Svátky podobného typu si užívají hlavně jejich něžnější protějšky.

Čtěte také: 10 věcí, které můžete říct prckovi, ale ne jeho tátovi

Ženy mají podle výzkumu pivovaru o Dni otců větší povědomí než muži samotní. Však také oslavy tohoto dne iniciovala prvně žena. Stalo se tak 19. června roku 1910 v USA a paní Sonora Smart Doddová tím chtěla vyjádřit poděkování, lásku, obdiv a úctu vlastnímu tátovi, jenž sám dokázal vychovat pět dětí.

Chcete den otců?

Jak je to s vámi? Slavili byste Den otců? Nebo ho už dokonce slavíte? Či jsou to podle vás jen další zbytečná písmena v kalendáři, která vůbec nic neznamenají?

O tom všem můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak dcera změní obyčejného chlápka v báječného tátu

Čechy ožebračují vysoké daně, nestíhají na ně vydělávat

Matka prodala mé panenství. Za pár tisíc korun

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama