reklama

Tisíc starců promluvilo o životě a lásce. Jejich rady?

V těch nejdůležitějších věcech často života tápeme. Přitom stačí docela málo: Zeptat se zkušených.

Foto: Thinkstock

Co je v životě opravdu důležité a čím si ho nejvíc kazíme? Jak si udržet lásku a štěstí? Máme psychology a právníky, přesto často v těch nejdůležitějších věcech života tápeme.

Přitom stačí docela málo: Zeptat se zkušených. Z toho vyšel americký psycholog Karl Pillemer z Cornellovy univerzity. Když sám slavil padesátku, napadlo ho, zda jde nějak shrnout moudrost starých lidí tak, aby nás naučili lépe žít. Několik let zpovídal staré Američany: Čeho nejvíc litovali? Co je nejvíc naplnilo a dokázat udržet vztah v průběhu kolotoče života?

Následně vydal knihu 30 lekcí pro život s podtitulkem Vyzkoušené a pravdivé rady nejmoudřejších Američanů (30 Lessons for Living: Tried and True Advice from the Wisest Americans).

Doporučujeme: 10 věcí, kterých v životě budete nejvíc litovat

Shromáždil v ní rady více než tisícovky starých lidí, kteří měli dohromady více než 25 000 let manželských zkušeností. Nejstarší pár byl spolu 76 let. Jiný se rozvedl v mládí, aby se po  64 znovu vzal. Všichni byli šťastní. Všichni se shodli na sedmi základních věcech.

1. Přestaňte se strachovat

Jednou z věcí, které lidé nejvíc litovali, byly přílišné obavy. "Kéž bych se s věcmi tolik netrápil!" tak by se dal shrnout většinový povzdech. A poučení z něj: Nestresujte se příliš tím, co přijde!

Nesmyslné hloubání nad věcmi, jež nedokážete ovlivnit, nikam nevede, jenom otravuje život. Třeba se ani nestane to, čeho se nejvíc obáváte. A možná se stane něco jiného špatného. Každopádně to nějak zvládnete.

2. Vztah budují maličkosti

Horoucí vášeň není zárukou celoživotního vztahu. Ten totiž tvoří malé kroky, jimiž ho den po dni, minutu po minutě budujete. Skutečná láska vzniká ze stovek a tisíců malých denních reakcí: úsměvů, pohlazení, povzbuzení, pochopení, jimiž můžete partnera potěšit.

Buďte proto vždy zdvořilí. I doma se má říkat prosím a děkuji. Když jste třeba zabraní do své práce a partner vás osloví s něčím, co ho zaujalo, dejte najevo zájem a pozornost. Nezapomínejte na malá překvapení a drobné dárky, ale ani na pomoc s domácností, když partner nestíhá. Důležitou roli hraje také společně strávený čas.

3. Názorová shoda doporučena

Protiklady se sice přitahují, ale pokud spolu máte dlouhodobě vydržet, měli byste se sobě spíš podobat. Nemusíte se shodovat ve všem, nicméně základní přístupy k životu by měly být shodné: Kolik jste ochotni obětovat kariéře? Jak moc jsou důležité peníze? Co "mužské" a "ženské" práce? Představují děti jediný smysl života? Volná výchova, nebo dril? Baví vás sport, či kultura? Je lepší trávit volný čas u moře, nebo v horách? Samé důležité otázky!

Čtěte také: 10 věcí, které byste měli umět oželet

Čím více jich odpovíte shodně, tím lépe. Zjednodušší vám to životní rozhodování a sníží nutnost dělat zásadní kompromisy. Rozdíly v názorech jsou dobré pro zpestření vztahu, ale ty malé a nedůležité: vztah Evropy k Tchajwanu, význam husitů v českých dějinách, kvalita tvorby pana Knížáka...

4. Nedělejte z dětí božstvo

Děti jsou samozřejmě báječné a jejich přítomnost vztah rozzáří. Základem rodiny ale zůstává on a ona. Funguje to stejně jako v letadle při havárii - napřed dáváte kyslíkové masky sobě, a teprve pak dětem. Vždy mějte na paměti, že jste nejen rodiče, ale hlavně dva lidé, kteří se mají rádi.

5. Mluvte, mluvte, mluvte

Když máte radost, když jste nespokojení, když se něčeho obáváte - komunikujte. Neduste v sobě problémy. Základem úspěchu je naučit se efektivně dát najevo svá očekávání v důležitých věcech. A také vnímejte, co říká ten druhý. Komunikace je o dialogu.

6. Běh na dlouhou trať

Manželství je živý organismus, nikde není psáno, že bude trvat věčně. Záleží jen na vás dvou, jak dlouho láska vydrží. Musíte se snažit, aby tomu druhému s vámi bylo dobře, i když na něj "máte papíry". Dokumenty se mohou změnit, důležité je brát manželství jako seriózní závazek sám o sobě. Být dobrým manželem / dobrou manželkou je jako učit se hrát na housle. Trvá to dlouho a trénink dělá mistra.

7. Ať máte na co vzpomínat

Naplňte společný čas smysluplnou činností. Život by měl být při ohlédnutí zpět jako dobrá kniha. Nemusí jít o červenou knihovnu ani o thriller, bohatě postačí psychologický román o tom, jak dva dobří lidé společně překonávají nástrahy osudu a žijí hodnotným životem. Abyste jednou, až budete účtovat, mohli spokojeně říct - byl to dobrý život.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Odmítla jít na potrat, dostala vyhazov z práce

Žralok jí ukousl ruku. Žije dál a porodila syna

Chcete být oblíbení? Dodržujte tato pravidla

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama