reklama

Svoboda očkování: Sklátí Evropu tyfus, mor, černá smrt?

Očkování: Prospívá, nebo spíš škodí? To si musí každý rodič rozhodnout sám za sebe. A není to snadné rozhodování.

Foto: Thinkstock

Hrozí epidemie autismu způsobená očkováním. Vědci záměrně falšují data o vážných vedlejších účincích vakcín. Americké úřady tají důkazy o škodlivosti očkování, všechno to platí všemocné farmaceutické firmy.

Jde o zlatý fond milovníků konspiračních teorií, nebo se za obviněními skrývá zrnko pravdy? To si musí každý rodič rozhodnout sám za sebe. A není to snadné rozhodování, hluboce přesvědčivé jsou argumenty obou stran. Pojďme si je shrnout.

Očkování nefunguje!

S tímto tvrzením rozvířila diskuzi britská lékařka Dr. Jayne Doneganová. Srovnala údaje Národního statistického úřadu a anglického ministerstva zdravotnictví a na jejich základě došla k závěru, že 99 % poklesu úmrtnosti infekčních nemocí se odehrálo před zavedením očkovacích vakcín, k němuž došlo v 60. letech minulého století.

Doporučujeme: Odmítáte očkovat dítě? Hrozí milionové pokuty!

"Zaměřila jsem se na skupinu dětí ve věku do 15 let. Ukázalo se, že v v ní došlo k poklesu úmrtí na spalničky mezi lety 1905 a 1965, a to téměř o 100 %. Děti tedy přestaly na tuto nemoc umírat tři roky před tím, než byla ve Velké Británii uvedena na trh vakcína," konstatuje lékařka. Příčinou poklesu bylo podle ní zásadní zlepšení životních podmínek, stravování a hygieny.

Její názor okamžitě vyvolal značnou kritiku a anglická Všeobecná lékařská rada zahájila vyšetřování pro neprofesionalitu. Došla však k závěru, že lékařka při výzkumu zachovala objektivitu, nezávislost a nepodjatost a nedopustila se žádného profesního pochybení.

V jejích šlépějích jde také zastánkyně celostní medicíny, česká lékařka MUDr. Ludmila Eleková. O tom, že i u nás patří odmítání očkování k celospolečensky kontroverzním tématům, svědčí mimo jiné fakt, že stihla loni získat zároveň lichotivý titul Lékařka roku 2014 i Bludný balvan spolku Sysifos...

Neočkujete? Umřete mladí!

Letos v lednu se v USA rozšířily spalničky. Ohniskem byl Disneyland v kalifornském Anaheimu, odkud se nemoc dostala i do států Arizona, Utah a Washington. Šlo o největší epidemii spalniček v USA za posledních 15 let, úřady potvrdily přes 80 případů nakažení.

Čtěte také: Odmítla jít na potrat, dostala vyhazov z práce

Za příčinu je považován fakt, že mnoho kalifornských rodičů nenechalo své děti očkovat. Výsledek popsal The Times: "Že je očkování proti přírodě? O tom je celá medicína, což je dáno tím, že právě příroda stojí za všemi nemocemi, které se kdy objevily. Chcete žít čistě dle přírody? OK, umřete mladí."

Pobouření novináři a odborníci dosáhli však pravého opaku - odpůrci očkování se srotili do jednoho šiku.

Nesouhlasíte s očkováním? Nezlobíme se na Vás!

Daleko vstřícnější přístup proto zvolil americký pediatr Chad Hayes. "Milí rodiče, kteří nesouhlasíte s očkováním," napsal v otevřeném dopise, "když vypukla epidemie spalniček v Disneylandu, padlo hodně ostrých slov o rodičích, kteří se rozhodli svoje děti neočkovat. Rád bych se omluvil za nevlídný tón, kteří někteří z nás použili. Nejde o nic osobního. Nezlobíme se na Vás. Není to Vaše chyba. Byli jste mylně informováni. Byli jste obelháni. A přitom jediné, co jste chtěli, bylo ochránit Vaše děti, které tak milujete. Ve skutečnosti se příliš nelišíme. Pediatři v celé zemi zasvětili své životy tomu, aby Vaše děti chránili. Nedostáváme úplatky od očkovacích společností. Nikdo z nás neprodává miliony knih s doporučením, abyste se řídili očkovacím schématem. Nemáme žádnou radost z toho, že do Vašich dětí pícháme jehly."

"Ve skutečnosti je jediný rozdíl mezi Vámi a námi ten, že my víme, nakolik jsou vakcíny účinné. Známe nemoci, kterým předcházejí. Víme, že dvě z tisíce dětí, které onemocní spalničkami, zemřou, že černý kašel zabíjí miminka a že plané neštovice mohou způsobit víc než jen svědivou vyrážku. Vnímáme vakcinaci jako jeden z nejdůležitějších medicínských pokroků na poli prevence infekčních onemocnění," pokračuje.

"Pojďme se spojit. My nejsme zlí - a Vy také ne. Nikdo z nás nechce nic jiného, než šťastné, zdravé děti. A nemusíte nám věřit - můžete si udělat vlastní výzkum. Shánějte si ale fakta z renomovaných zdrojů. Mluvte otevřeně se svým lékařem o tom, co Vás trápí. Vašemu dítěti to může zachránit život," dodává.

Vakcína autismus nezpůsobuje

Jeho názor plně sdílejí i oficiální představitelé českých lékařů, kteří se na stránkách Zdravotnického deníku vyjádřili k hrozbě epidemie autismu způsobené očkováním a o záměrném falšování dat ohledně vedlejších účinků vakcín.

Stalo se: Zákroky u miminek při vědomí: Mysleli, že necítí bolest

"Tvrzení, že došlo k falzifikaci dat, je zásadní a naprostý nesmysl. Považuji za naprosto nemožné, aby existovala nějaké záměrně utajované studie prokazující, že vakcíny způsobují autismus. Představa, že byla nějaká data cíleně tajena, je na úrovni ´utajování´, že Armstrong a Aldrin na Měsíci ve skutečnosti nebyli," komentuje konspirační teorie profesor Václav Hořejší, imunolog a ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky.

Také podle lékaře Tomáše Ondrigy zmiňovaná studie nedokazuje, že očkování způsobuje autismus. Jedná se jen o spor o použitých statistických metodách vyhodnocení výsledků. "Závěr federálního amerického soudu, který vedl společné jednání pro několik tisíc případů rodičů autistických dětí, je jednoznačný: MMR vakcína, ani vakcíny obsahující thimerosal, ani kombinace obou nezpůsobují autismus," upozornil a varoval: "Pokud se sníží proočkovanost populace, může dojít k návratu některých vážných i smrtelných infekčních onemocnění, na které jsme už díky očkování skoro zapomněli."

Hrozí návrat středověku?

Jeho slova potvrzuje již zmíněná epidemie spalniček v USA, ale také epidemie spalniček v Německu z března letošního roku nebo aktuálně nedávná epidemie záškrtu ve Španělsku.

Informací je mnoho, a všechny přesvědčivé. Není divu, že z nich rodiče mají v hlavě zmatek. "Bojím se očkování. Ale ještě daleko víc se bojím neočkovat," tak zní názor většiny maminek.

Kde je tedy pravda? Má ji antivakcinační hnutí, které tvrdí, že za očkováním stojí peníze farmaceutických firem a že některé vakcíny mohou míst závažné vedlejší zdravotní účinky? Nebo lékaři, kteří varují před návratem černé smrti a dalších středověkých nemocí do Evropy?

O tom můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Škodí očkování dětem? Neobešly by se bez něj?

Tisíc starců promluvilo o životě a lásce. Jejich rady?

Děsivější než ebola: 6 virů, kterých se opravdu bát

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama