reklama

Pravá anglická snídaně: Udělejte si ji doma!

Pravá anglická snídaně se už stala kulinářskou legendou. Připravte si ji doma! Nabízíme recept.

Foto: Thinkstock

Pravá anglická snídaně se už stala kulinářskou legendou. Připravte si ji doma!

Možná nebudete mít všechny ingredience úplně originální, ale přesto se jí můžete docela přiblížit.

Stoletá ranní tradice

Pravá anglická snídaně neboli Full English Breakfast se může pochlubit více než stoletou tradicí. Její dnešní podoba se datuje okolo roku 1800, kořeny však má na šlechtických sídlech anglického středověkého venkova.

Čtěte také: Voňavá bezová marmeláda: Fotorecept krok za krokem

Průmyslová revoluce pak umožnila její rozšíření takovým způsobem, že okolo roku 1950 začínala tímto jídlem ráno celá polovina Britů. Anglickou snídani si vychutnávali podnikatelé ve městech a později i dělníci, kteří věděli, že díky ní vydrží celodenní dřinu.

Dnes je toto vydatné jídlo spíše záležitostí lenivého víkendu. "Dáme si ji v sobotu ráno, a pak celý týden trávíme," přehání trochu David z Birminghamu. Ale ne moc. Vzhledem ke kalorické vydatnosti je jisté, že nebudete mít hlad alespoň do stylového čaje o páté. A pak stačí jen počkat na rodinnou večeři.

Co patří k anglické snídani

Zahájíme malým snídaňovým předkrmem, ovesnou kaší (porridge) se smetanou a cukrem. Následuje zlatý hřeb, slaný chod. Ten tvoří vejce, slanina, klobáska, fazole v tomatě, pečené žampióny a rajčata.

Nejčastěji se vejce dělá v podobě volského oka s mírně tekutým žloutkem, můžete však klidně nandat na talíř i vajíčka míchaná. Ideální, byť trochu náročnější variantou je pak vejce ztracené. recept na něj najdete tady:

Doporučujeme: Jak správně uvařit vejce: Na hniličku nebo do skla

Anglická slanina (back bacon) by měla pocházet z chovných stanic v Yorkshiru či Tamworthu. Plátek by měl obsahovat půl na půl libové maso a tuk a být pěkně silný. Stačí jeden, protože je to pořádná kalorická bomba.

Tradiční anglické klobásky (sausages) pocházejí z Cumberlandu. Mají výraznou chuť a obsahují minimálně 70% kvalitního vepřového masa. Nejsou tepelně upravované a neudí se. Na snídani se smaží buď rovnou ve střívku, nebo se masová směr vyjme a vytvoří se z ní kuličky či plátky. V českých podmínkách můžete sausages nahradit kvalitní grilovací klobásou, samozřejmě vepřovou.

Jako sladká tečka pak přijde na závěr tradiční toast s máslem a marmeládou. A když řekne v Británii "marmeláda", myslí se tím výhradně pomerančová.

Pije se káva s mlékem nebo smetanou a na stole nesmí chybět čerstvý pomerančový džus. Dáváte-li přednost čaji, bude to Earl Grey a citronem.

A teď už recept

Suroviny pro 1 osobu:

  • 2 anglické klobásy
  • 1 silný plátek anglické slaniny
  • 1 vejce
  • 100 g fazolí v rajčatové omáčce
  • 1 středně velké rajče
  • 2 velké nebo 3 malé žampiony
  • 2 bílé toasty
  • lžička másla
  • lžíce pomerančové marmelády

Postup: Rozpálíme grilovací pánev a nasucho  v ní osmahneme toasty. Přidáme lžičku olivového oleje a osmahneme slaninu. Až pustí tuk, opečeme párky. Hotové uzeniny odebereme z pánve a uložíme pod pokličku, aby nevychladly.

Na zbylém tuku narychlo osmažíme rozpůlené žampiony a na silné plátky nakrájená rajčata. Houby a zeleninu lehce osolíme a opepříme. Fazole v tomatě ohřejeme v mikrovlnce a také dosolíme a opepříme. Volské oko připravíme nakonec, aby žloutek zůstal krásně tekutý. Dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Borůvkový žahour: Luxusní dezert z babiččiny kuchařky

Zkamenělé dítě: Když miminko umře, ale zůstane v mámě

Borůvky léčí angínu i močový měchýř. Čerstvé i zavařené

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama