reklama

Uřkla mi dítě! Pomůže počuraná plena a červená mašle?

Jak poznáte, že je miminko uhranuté?

Foto: Thinkstock

Jak poznáte, že je miminko uhranuté? Nic mu nechybí, a přesto je neklidné. Náhle začne plakat a není k utišení.

Možná má jen špatný den či mu rostou zoubky, ale může jít také o zdravotní problém, proto je na místě poradit se s dětskou lékařkou. Když ale nic nezabere, je každá rada drahá. I ta babská.

Jak se pozná uřknutí

Pověrečná představa o uřknutí či uhranutí je rozšířena po celém světě. Znamená negativní ovlivnění lidí, podobné prokletí. Nejde však o působení verbální a cílené, příčinou je zlý, pronikavý a uhrančivý pohled osoby, která postiženého nenávidí nebo mu závidí. Ten vyvolá u postiženého slabost, nevůli, strach z příštího setkání až paniku, ale také bolesti hlavy, zvracení či průjem.

Doporučujeme: Nejzáhadnější místa ČR: Hřbitov z Erbenovy balady

Podle esoterického výkladu jde o negativní energetické působení: Nenávistná osoba odčerpá energii postiženého a místo ní vloží do jeho aury nebo čaker svou zlou energii.

Jak to vypadá, když dítě někdo uřkne, popisuje paní Zuzana (32) na webu Najmama.sk: „Když byly Oliverkovi čtyři měsíce, navštívili jsme známé. Sešlo se tam víc lidí, každý si ho chtěl pomazlit. Po příchodu domů ale začal prcek plakat a nešel utišit. Nechápala jsem, co se děje. Byl vykakaný, přebalený, napapaný, vše mělo být v pořádku. Ale neuklidnilo ho ani kojení, ani dudlík. Tak jsem pro jistotu zavolala dětské lékařce. Ta mi poradila, že by mohlo jít o uřknutí a že mám malého otřít počuranou plenou. Přišlo mi to divné, ale když to říkala doktorka... Tak jsem to udělala, a Oliver hned přestal plakat. Od té doby na uhranutí věřím."

Jak se uřknutí bránit?

  • dát děťátku na ručičku červený náramek nebo červenou stuhu na kočárek
  • dát mu amulet v podobě falu nebo s motivem oka
  • připravit mu koupel z čistce (čistec lesní, Stachys sylvatica, je léčivá bylina, kterou najdete v lékárnách - pozn. red.)
  • obléct miminku naruby oblečení, stačí jedna věc
  • naplivat děťátku na zádíčka nebo na čelo
  • pomodlit se ke svatým
  • nechat dítě pokřtít
  • otřít dítě počuranou plenkou
  • vylízat miminku oči
  • dát dítěti vypít uhlíkovou vodu

Pokud dáte miminku amulet, červený náramek, vykoupete ho v bylinkách nebo mu oblečete naruby ponožky, budiž. Tím nic nezkazíte. Naplivání na zádíčka nebo na čelo také nejspíš snese. Křest a modlitba jsou samozřejmě v pořádku.

Ale uhlíková voda? S tou bychom už byli opatrnější! Jak se připravuje: Do sklenice s převařenou vodou postupně hodíte tři zápalky a  pokaždé řeknete: Ne tři, ne dva, ne jeden. Potom se té vody třikrát napijete, namalujete křížek na čelo a sklenici položíte na pět minut dnem nahoru pod stůl. Vodu musíte vylít na místě, kde nikdo nechodí, aby uřknutí dál nemohlo škodit.

Čtěte také: Děsivé černooké děti bez bělma: Odkud jsou? Co chtějí?

Čím může uhlíková voda uškodit? Hlavičky zápalek obsahují jedovatý chlorečnan draselný, který se používal se k mimo jiné k hubení plevele. Je ho však minimální množství, takže by po požití neměly vzniknout potíže. Na druhou stranu není důvod, proč by maminka měla dítěti dávat byť i sebemenší množství látky, která je tělu škodlivá.

Také potírání močí a vylizování očí má svá rizika. Moč je sice sama o sobě sterilní, nicméně v plínce může přijít do kontaktu se zadečkem dítěte, který sterilní rozhodně není. Přes citlivé oči nebo drobné oděrky na kůži pak mohou bakterie proniknout do organismu. Stejně tak mohou bakterie obsahovat sliny, třeba z jídla. V obou případech může dojít k infekci a v krajním případě oslepnutí.

A co na to skeptici?

Ti se samozřejmě chytají za hlavu. "Žádné mimosmyslové, energetické vlivy neexistují. Je nesmyslné vyhledávat duchovní léčbu, odstraňovat špatné energie, snímat auru nebo ovlivňovat čakry. Léčba uřknutí patří do rukou seriózního psychologa, protože jde o autosugestivní, psychosomatickou záležitost a paranoidní vnímání citlivé osoby," vysvětluje Jiří Heřt ve Slovníku esoteriky a pavěd.

A co vy? Věříte na uřknutí? A jak byste se proti němu chránili? O tom můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Duše se vracejí - a ne vždy v dobrém!

Zkamenělé dítě: Když miminko umře, ale zůstane v mámě

Pravá anglická snídaně: Udělejte si ji doma!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama