reklama

Sušická bestie: Nesnesla pláč dětí, tak je vraždila

Sušická bestie. Největší česká masová vražedkyně. O Marii Fikáčkové toho napsal bulvár hodně. Ne všechno ovšem byla pravda.

Foto: Kriminalistika.eu

Sušická bestie. Největší česká masová vražedkyně. Dětská sestra, která vrážela miminkům do očí a do hlaviček jehly...

O Marii Fikáčkové toho napsal bulvár hodně. Ne všechno ovšem byla pravda. Co za zkoušky osud připravil mladé ženě, která ve výbuchu vzteku zavraždila dvě novorozeňata a byla popravena ve věku 24 let?

Kolem samí násilníci

Pro Marii Fikáčkovou nezačal život nejlépe. Ona sama je klasickým příkladem toho, že týrané děti mívají v dospělosti sklony bít ostatní. Na svět přišla v rodině násilnického alkoholika, který nenáviděl Čechy. Její chudá rodina se i po válce hlásila k německé národnosti. S matkou si moc nerozuměla a často se hádaly, mentálně postižený bratr ji údajně terorizoval a obtěžoval ji také násilnický soused.

Doporučujeme: 5 malých ďáblů: Nejstrašnější děti historie

Komplikovaným vztahům unikla studiem a sňatkem (rozená byla Schmidtová). Měla bystrou hlavu, a tak s výborným prospěchem vystudovala Střední zdravotní školu v Klatovech. Jako zdravotní sestra vynikala. Slušná, pracovitá, oblíbená - tak ji viděli kolegyně a kolegové z okresní nemocnice v Sušici. V době vražd vedení nemocnice dokonce uvažovalo, že ji povýší do funkce vrchní sestry.

Pláč vzbuzoval nenávist k dětem

Pak přišel kritický den 23. února 1960. Nejprve úmyslně pomačkala hlavu a zlámala obě ruce dvacet hodin staré holčičce. "Při stisknutí hlavičky Prosserové jsem cítila, jak se mi prsty boří do hlavičky, ale necítila jsem v tomto okamžiku žádné praskání lebečních kostí, pouze jsem cítila, že hlavičku mačkám a že tato povoluje. Po krátkém rozrušení jsem se uklidnila a pracovala jsem dále ve skládání plen na inspekční místnosti," popsala svůj zločin. Ještě týž den stejným způsobem způsobila těžké zranění další pětitýdenní holčičce. Obě novorozeňata podlehla následkům zranění.

Dvě úmrtí v jeden den ovšem nemohla projít bez zvýšené pozornosti. Pitva novorozenců prokázala násilnou smrt. Bezprostřední příčina: těžké poranění mozku.

O čtyři dny později si kriminalisté došli pro Marii Fikáčkovou rovnou do nemocnice. Při následném šestihodinovém výslechu se přiznala. "Bití dětí jsem dělala v době, když jsem měla dostat menstruaci, anebo v průběhu menstruace, neboť mě rozčiloval pláč dětí, což ve mně vzbudilo úplnou nenávist k dětem," uvedla do protokolu.

Přiznala, že by stejně udeřila i vlastní dítě, kdyby ji vydráždilo křikem. A že použila násilí také proti několika dalším novorozencům. Kontrola zdravotní dokumentace pak zpětně prokázala poranění dalších dvou miminek v době její služby.

Čtěte také: Incest a rodinné vraždění: Dvanáct rakví v ložnici

Soudní lékaři shledali mladou ženu příčetnou, ale se sklony k depresím, hysterii a k nekontrolovaným výbuchům vzteku. To ji však od trestu nezachránilo. Rozsudek smrti byl vynesen v říjnu 1960. Oběsili ji 13. dubna 1961 časně ráno v suterénu pankrácké věznice. Marie Fikáčková byla první ženou, popravenou za kriminální trestné činy od vzniku samostatné republiky v roce 1918.

Jehly v očích i v hlavě...

Zpráva o zatčení spořádané a všeobecně oblíbené zdravotní sestry se rychle rozlétla po celém kraji, přestože tehdejší komunistický režim o případu informoval jen velmi stručně, aby nedošlo k panice mezi novopečenými rodiči.

Logickým důsledkem byl vznik fám, jejichž drastické ladění daleko předstihovalo skutečnost: Zabodávala miminkům do očí a do hlavy jehly! Policie zatajuje skutečný počet obětí! Zabila nejméně deset dalších dětí a spoustě dalších způsobila mentální poškození. Byla to nejmasovější vražedkyně našich novodobých dějin...

Major JUDr. Miloslav Jedlička, bývalý učitel kriminalistiky na Střední policejní škole v Brně, se však "Sušické bestie" trochu zastává: "Veškerá úmrtí novorozenců a malých dětí byla lidmi bez jediného důkazu přičítána této zdravotní sestře," konstatuje na webu Kriminalistika.eu.

"Z pohledu dnešní soudní praxe je diskutabilní právní kvalifikace jejího jednání. Tehdejší soud posoudil dva její činy jako vraždu. Přitom přichází v úvahu i mírnější posouzení - ublížení na zdraví s následkem smrti. Nelze také přehlédnout fakt, že tehdejšími znalci nebyla dostatečně zodpovězena otázka její příčetnosti v době činu. Pokud by byla znalecky prokázána její neschopnost ovládat nekontrolované výbuchy vzteku, nemohla být odsouzena k trestu smrti," dodává.

Blair Witch po česku

Mohou mít místa duši? Jestli ano, pak ji má nemocnice, kde Marie Fikáčková vraždila, černou jako saze. Proto nejspíš přitáhla pozornost plzeňského režiséra Petra Smazala, který zde nedávno natočil hororový snímek Svatý Mikuláš.

Jde o film ve filmu, v němž studenti FAMU natáčejí absolventský dokument o bývalém psychiatrickém ústavu, kde prý straší. Ke svému zděšení však brzy zjišťují, že zatímco dostat se dovnitř bylo snadné, ven nevede žádná cesta... A že nejsou v opuštěné léčebně sami.

Snímáním kamery horor připomíná Blair Witch a odehrává se na stejných chodbách, kudy chodívala vzteklá zdravotní sestra Marie. Bloudí tam dodnes její nešťastný duch?

zdroj: Wikipedia, Kriminalistika.eu, Ceskatelevize.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Honzík a Daneček: Kluci, kteří zabili své mámy

Zkamenělé dítě: Když miminko umře, ale zůstane v mámě

Pravá anglická snídaně: Udělejte si ji doma!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama