reklama

Nejste úspěšní? 5 signálů, že ztrácíte sebevědomí

Sebevědomí se nedá zdědit ani koupit, buduje si ho každý sám. Jak poznáte, že ho ztrácíte a co s tím dělat?

Foto: Thinkstock

Sebevědomí je jako palivo, které nás žene k úspěchu. Nechali jsme si tuhle palivovou nádrž proděravět? Pak jsou vzdělání, životopis, ba i kapitál k ničemu.

Sebevědomí se nedá zdědit ani koupit, buduje si ho každý sám. Jak poznáte, že ho ztrácíte?

1. Hromadíte výmluvy

My sami jsme režiséři vlastního života, neosočujte proto okolí za případný neúspěch.

Doporučujeme: Mějte rádi sama sebe, nikdo to za vás neudělá!

Nepoužívejte věty jako "nepodařilo se mi to" nebo "neměl jsem čas", prostě si ho udělejte. Překážky považujte za příležitost k růstu. Nevyčkávejte a nemarněte čas čekáním, až se naskytne. Vytvořte si ji.

2. Rádi se posloucháte

Usilovat o pozornost nepřetržitým mluvením jen prozrazuje nejistotu. Sebevědomí lidé často bývají mlčenliví a skromní. Více poslouchají, než mluví. Mají totiž názory ucelené, nepotřebují k nim souhlas okolí. Naopak jen zajímá, co si myslí ostatní. Vědí, že nové pohledy na věc je mohou obohatit.

3. Vyžadujete souhlas okolí…

… a to u každé maličkosti. Jenže to vy sami byste měli hodnotit své úspěchy. Nesnažte se získat přitakání všech okolo, potvrzení, že věci děláte dobře. Nesnažte se zapůsobit na každého, koho potkáte. Nikdo se nezavděčí všem, takový už je život. Buďte sví a dělejte věci podle sebe.

4. Potřebujete mít pravdu

Za každou cenu. Stačí jen navenek, i když uvnitř víte, že ji nemáte. Jenže toho se bojíte tolik, že se zdráháte mluvit o svých nápadech a v debatě se raději přikloníte k názorům většiny. Na nesouhlas okolí jste přímo alergičtí. Jak ostatní neuznají naši pravdu, je zle.

Takové chování ale nemá nic společného se sebevědomím, nýbrž s hloupostí. Stačí přece říct - Spletl jsem se. No a? Díky, že jste mě na to včas upozornil!

5. Bojíte se nového a neznámého

Pořád řešíte, co bude, až… Úplně jste ze života vymazali nejistotu. Všechno máte do detailu naplánované, šlapete jen po osvědčených a spolehlivých stezkách. Už vás nečeká nic nového a ani po tom netoužíte.
Ale to je přece škoda! Svět je přece tak velký a mnohotvárný, nabízí tolik možností! Zastavit se znamená umřít. Tak kráčejme, dokud to jde!

zdroj: Firstclass.cz (upraveno redakcí)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Potřebujete zvednout sebevědomí? Svléknout a vyfotit!

Posmrtný život existuje, tvrdí neurochirurg z Harvardu

V hlavní roli zadek: Které celebrity ho mají nejhezčí?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama