reklama

Prodali dům a vyrazili s dětmi v karavanu na cesty

Třináct let manželé Mekkovi učili a celou tu dobu toužili po dobrodružství. Pak vyhráli karavan a vyrazili na cesty. I s dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Je leden, tři stupně nad nulou a prší skoro vodorovně. Meekovi se pod provizorní celtou vesele baví a opékají bonbóny marshmallows na plynovém vařiči.

Právě dojedli výborného lososa se zeleninou a kuskusem. Spát budou venku - holky pod stanem, rodiče v bivaku, aby cítili vítr ve vlasech. Jen jejich černý labrador rozumně zalezl pod střechu a přespí u dědečka a babičky.

Začalo to výhrou

Třináct let bydleli v tom samém domě a celou tu dobu toužili po dobrodružství. Pak manželé Tim (46) a Kerry Meekovi (40), oba učitelé, vyhráli v zábavné soutěži karavan. To byl poslední impulz.

Doporučujeme: Návod na štěstí: Nejspokojenější rodiny mají 2 dcery

"V současné škole je příliš mnoho tlaků. Cítili jsme, že jako učitelé potřebujeme získat nové síly. Po deseti letech učení cizích dětí jsme si chtěli udělat čas na to, abychom učili svoje vlastní," vysvětluje Tim v rozhovoru pro Guardian.

Tak prodali dům a opustili zaměstnání. Přerušili školní docházku svých dětí, tehdy jedenáctileté Amy a devítileté Elly. Nasedli do karavanu a vyrazili na cestu po Anglii. Z města Arnold v hrabství Nottingham zamířili na sever ke skotským hranicím, pak zpět do Londýna a k východnímu pobřeží. Na každém místě se zdrželi přibližně týden. Děti učili průběžně cestou.

Cesta do neznáma

Nezvyklý životní styl rodiny vyvolal nejen velký obdiv, ale také kritiku. Tim a Kerry jsou však přesvědčeni, že školský systém nevyhovuje aktuálním potřebám současného života. Věří, že návštěvy historických míst, přirozeného přírodního prostředí a muzejí jsou pro jejich dcery užitečnější než suchopárné chození do školy. A vypadá to, že mají pravdu.

Když opouštěli práci, netušili, jestli bude jejich záměr fungovat. Po roce cestování se chtěli vrátit zpět do normálního života. Nomádský život se ale rodině tak osvědčil a zalíbil, že plánuje strávit další rok cestou po Evropě.

Pestrý život cestovatelů

Za poslední rok Mekkovi navštívili oblast větrných mlýnů v Derbyshire, nečinnou sopku ve Skotsku, pravěký Stonehenge i přístav Southampton. V tamním mořském muzeu se dozvěděli spoustu věcí o Titanicu. Prohlédli si velkolepý venkovský palác Blenheim i hrad Warwick. Tam holky pochopily, jak funguje středověký katapult zvaný trebuchet.

Rodina si prošla Bletchley Park, kde bylo za 2. světové války sídlo kryptografů, jenž luštili nepřátelské kódy. Strávili noc pod širým nebem na blatech Dartmooru, jimiž se proháněl Doylův pes baskervillský. Sledovali lososy ve skotských řekách, projeli na kole národní park New Forest v Hampshiru.

Co z těch holek vyroste?

V karavanu překonali dlouhé míle podél pobřeží až na souostroví Scilly. Putovali i pěšky, prolézali jeskyně, plavali v řekách. Vyzkoušeli si jízdu na kánoi, šnorchlování a jachting na písku.

Čtěte také: Největší britská rodina: Denně 7 kg brambor a 3 chleby

Obě slečny jsou zkušené tábornice. Spí v karavanu i ve spacáku ve stanu, dokážou si samy uvařit na otevřeném ohni nebo dokonce ve sněhu. Není divu, že v průběhu cesty značně vzrostla jejich sebedůvěra. Nemají problém vystupovat před stovkami lidí na festivalech, v televizních talkshow nebo v rádiových diskuzích.

Když se namane příležitost, tak členové rodiny cestou pracují, aby přispěli do rozpočtu. Všichni se také podílejí na příspívání do rodinného blogu Do Try This At Home a po večerech píšou knihy. První z nich Learning Outdoors with the Meek Family (Učení venku s rodinou Meekových) právě vyšla.

Učí se zkušenostmi - a s radostí

"Byl to skvělý rok a dal nám ještě daleko víc, než jsme očekávali. Vzbudil v holkách lásku k učení, ale také lásku k životu. Výlet, na kterém ujedete třináct tisíc mil, udělá se vzděláním zázraky," říká táta Tim.

Ellu fascinuje mořský život zatímco Amy tíhne k astronomii. Obě umí programovat díky tátovi, který na základní škole učil informační a komunikační technologie. Radost ze získávání nových vědomostí jim nekazí ani fakt, že v rozvrhu mají hodiny angličtiny, matematiky a dalších povinných předmětů.

Učí se hlavně zkušenostmi a zážitky. "My jim jen pomáháme," dodává Tim v rozhovoru pro Daily Mail.

Výsledky obou děvčat při oficiálním školním přezkoušení byly tak vynikající, že se mohou s klidným svědomím vydat na další cesty.

Začnou Irskem, bude následovat Francie, Holandsko, Skandinávie a Německo. Holky se naučí francouzsky a získají vědomosti o druhé světové válce. A nejen o ní. Také se hodně naučí o cizích zemích, rodinné sounáležitosti, odvaze jít svou cestou a věřit si. Což je báječná škola života, nemyslíte?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychlostudent? Šest vysokoškolských titulů za sedm let!

Učitelka svedla dvanáctiletého. Slaví 10. výročí svatby

Nejdrsnější hasič světa: Co si myslí o dnešních mužích?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama