reklama

5 konkrétních kroků, jak se stát šťastnější

Psychoterapeuti přišli na to, jak se stát šťastnějšími. Stačí učinit pět konkrétních kroků.

Foto: Thinkstock

Prchavý přelud, muška jenom zlatá - to prý má být štěstí. Jen se mihne v dáli a my se za ním dál marně ženeme.

Ale nebojte, psychoterapeuti už dávno přišli na to, jak se stát když ne rovnou šťastnými, tak alespoň šťastnějšími. Stačí deset konkrétních kroků, abyste si "kapku pokakanýho štěstíčka" našli spolu s My Fair Lady i vy. Uvidíte, že je to docela snadné

V běžném životě totiž často upřednostňujeme před svým štěstím spoustu dalších věcí: pracovní, milostné nebo výchovné úspěchy, velký dům, luxusní dovolenou. Ke štěstí však stačí daleko méně.

Méně je více

Důležité je smýšlet dobře o životě a o sobě, žít způsobem, který vám vyhovuje. Ten zdaleka nemusí obsahovat tryskáč nebo zlaté vodovodní kohoutky.

Doporučujeme: Tisíc starců promluvilo o životě a lásce. Jejich rady?

Stačí, když budete lépe vnímat současné chvíle, tak jak uplývají vteřinu za vteřinou. Cítit vůni sena a jasmínu, slyšet ranní zvon z kostela (ne v neděli v šest ráno!), chutnat na jazyku plnou hořkost kávy nebo hedvábnou sladkost malin - prostě umět najít půvab v běžných okamžicích všedního dne. Vymanit se z tunelového vnímání, kdy máme klapky na očích v honbě za úspěchy a bohatstvím, celí vystresovaní a unavení.

Jak se stát šťastnějším? Americká psycholožka Emma Kenny nabízí na portálu Mirror rady vyzkoušené sedmnáctiletou terapeutickou praxí.

1. Udělejte si čas na sebe

Vyhraďte si volný čas jen pro vás samotné, dobu, kdy budete dělat výhradně to, co vás zajímá, baví a naplňuje. Je úplně jedno, jestli při tom vezmete do ruky hoblík a vyrobíte stůl, upečete čokoládový dort, uháčkujete z bavlnek mimozemšťana nebo jen půjdete na procházku se psem do lesa.

Naučte se také odpočívat, třeba poslechem muziky, opalováním na sluníčku nebo poležením ve vaně. Denně si najděte alespoň dvacet minut na klidnou samotu. Vypněte přitom počítač, televizi a samozřejmě mobil.

2. Pěstujte si přátele

Nemusíte vypadat jako rozesmátí lidé z reklamních letáků - kdo normální by se taky smál nad krabicí pracího prášku - stačí, když posedíte u kávy s kamarádkou, kterou znáte ještě ze školy, nebo dáte pivko s chlapy ze sobotního fotbálku.

Čtěte také: 10 věcí, kterých v životě budete nejvíc litovat

Povídejte o všem a o ničem a užívejte přítomnosti lidí, kteří jsou rádi s vámi. Jejich náklonnost představuje nitky, které k vám poutají štěstí.

3. Stanovte si cíl

Každý má mít nějaký sen, někam směřovat, aby dal svému životu smysl. Může to být třeba státnice z angličtiny nebo námořnické zkoušky. Dlouhodobé horizonty vám pomohou překonat případné dočasné nesnáze a dají pocit úspěchu.

4. Naučte se říkat ne

Než budete moci učinit šťastným někoho jiného, musíte se napřed cítit šťastní vy sami. Teprve když budou uspokojeny vaše potřeby, dostanete tu správnou chuť pomáhat ostatním.

Proto klidně řekněte "ne", pokud se vám do něčeho nechce. Lidé se to naučí akceptovat a vy se budete cítit lépe.

5. Žijte současným okamžikem

Přestaňte přemýšlet, co se stane, když... Žijte teď a tady, těšte se z krásných samozřejmostí okolo sebe, nejlépe na čerstvém vzduchu. Vůně jehličí nebo ohnivý západ slunce vám dodají síly do všedního dne.

A když si při tom všem ještě užijete trochu dobrodružství, tím lépe. Nové zkušenosti, krůčky do neznáma - to vše ve vás možná vzbuzuje obavy, ale o to lepší pocit budete mít, když se podaří. Nemusí jít přímo o život, úplně stačí přespat v dešti pod stanem, vydat se na výpravu korytem potoka nebo poznat partu nových známých.

Trocha adrenalinu vám dá na vědomí, že ještě stále žijete. Tak si to také užívejte!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nejtemnějších tajemství, jež mají ženy před manžely

Posmrtný život existuje, tvrdí neurochirurg z Harvardu

Spánek: Škodí ho moc i málo. Kolik je tak akorát?

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama