reklama

Marně hledám toho pravého: Mám slevit, či zůstat sama?

Slevit ze svých nároků na životního partnera, nebo zůstat sama?

Foto: Thinkstock

Kdysi prý lidé měli dvě hlavy, čtyři nohy, čtyři ruce a jen jedno srdce. Jenže bohové jim záviděli štěstí, a tak je roztrhli na dvě půlky. Od té doby máme jen polovinu srdce a tu druhou neustále hledáme.

Někdy se nám to nepodaří za celý život, a tak jsme postaveni před nemilou volbu: Slevit ze svých nároků na životního partnera, nebo zůstat sama?

Malé holčičky sní o princi na bílém koni. Slečny v pubertě si začínají uvědomovat, že feudalismus už dávno pominul. Rovnoprávnost a konkurence na trhu práce udělaly z princů nedostatkové zboží.

Doporučujeme: Tisíc starců promluvilo o životě a lásce. Jejich rady?

Většina mladých žen se s tím faktem smíří a vezmou zavděk inženýrem, lékařem nebo učitelem. Zůstane jen pár idealistek, které stále věří, že jednou přijede na bílém koni a bude to ON. Ten pravý. Jako slečna Olga.

Vzorem byl můj táta

Olze je 36 let, a přitom stále věří na prince. Možná za to může fakt, že pracuje u památkářů a k dějinám středověku má blízko, možná je na vině její tatínek. Jisté je, že tato krásná, romantická a příjemná žena zůstává sama.

"Myslím,že za to všechno může můj táta. On je prostě ideál - vysoký, tmavovlasý, krásný chlap. Miluje děti a zvířata, pracuje jako veterinář. Jako malá jsem mu slibovala, že se za něj provdám," vzpomíná. "Jenže tátu má mojí maminku. Nemůžu se však ubránit tomu, abych s ním všechny své přátele a milence nesrovnávala - a z toho srovnání vždycky vyjdou hůř. Tak hledám pořád dál a dál."

Přebírala, až přebrala

Na svou velkou lásku marně čeká i učitelka z mateřské školky Tereza. Letos oslaví kulatou čtyřicítku. Čím je starší, tím víc propadá panice. Nad dětmi v školce se jí chce občas plakat závistí. Její biologické hodiny dělají rovnou zemětřesení a ona ví, že s každým rokem ztrácí šanci pořídit si vlastní miminko.

Čtěte také: 10 věcí, kterých v životě budete nejvíc litovat

Přitom i Tereza, stejně jako Olga, je milá a pěkná paní. Kde se tedy stala chyba? "To já vlastně vím. Byla jsem mladá, krásná a nafoukaná. A tak jsem přebírala, až jsem přebrala," přiznává.

Dodnes s lítostí vzpomíná na svou první lásku. "Tomáš byl krásný kluk a opravdu mě miloval. V jeho náruči jsem se cítila bezpečně jako nikdy jinde. Odmaturovali jsme a on si mě chtěl vzít. Jenže já toužila vypadnout z našeho malého městečka, poznávat, cestovat, žít naplno. A tak jsem se s ním rozešla, vlastně bez důvodu," vypráví.

Přišli další muži a na každém jí něco vadilo. "Až najednou byli všichni zadaní, a na mě zbyla jen občasná nevěra se ženatým," říká smutně. "Když dnes Toma potkám, je mi všechno tak líto - on má báječnou ženu, dvě odrůstající děti, a já zůstala sama."

Vytvořte si prince!

"Problém je v tom, že často máme příliš vysoké nároky a nejsme ochotni dělat kompromisy," konstatuje pražská psycholožka Vlasta Svobodová.

Moderní svět nabízí spoustu lákadel a vztahy jdou spíš po povrchu. Jenže krása i velká vášeň časem pominou a málokdo myslí na to, že láska se musí budovat stále znovu, každý den.

Známe je: 5 nejtemnějších tajemství, jež mají ženy před manžely

Když žena nemůžete dlouho najít toho pravého, měla by se zamyslet nad tím, co sama nabízí: Hledá zázemí, ale je ochotná naplnit ho něhou a porozuměním? A co muž: Touží po atraktivní krasavici, ale už má plešku a průměrný plat? Jak správně odhadneme svou cenu na trhu lásky?

Možná by pomohlo si představit nás samotné na místě partnera: Opravdu bych chtěla mít doma někoho, kdo se chová jak jako já? Pokud odpovíte ano, nejspíš už jste zadaní...

Když ano s čistým svědomím říct nemůžete, stále je čas na změnu. Zkuste snížit nároky na svůj protějšek a nabídnout více vstřícnosti a ochoty ke kompromisům ze své strany. Nemějte muži za zlé, že jste slevila. Třeba si prince dokážete vytvořit z toho průměrného chlápka, kterého máte doma: úsměvem, obdivem, laskavostí a pochopením pro jeho slabosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 konkrétních kroků, jak se stát šťastnější

Posmrtný život existuje, tvrdí neurochirurg z Harvardu

10 vědecky potvrzených znamení, že manželství nevydrží

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama