reklama

Vyplatí se život na hromádce? Kdy a komu?

Žít spolu "na psí knížku" je v ČR stále populárnější. Vyplatí se to?

Foto: Thinkstock

V ČR se ročně rozhodne uzavřít sňatek kolem 40 tisíc párů, což je ve srovnání s 90. lety minulého století o polovinu méně. Lidé se stále častěji rozhodují pro život "na psí knížku".

Společný život bez svatby obvykle volí obyvatelé větších městech a lidé s vyšším vzděláním. Je to pro ně však výhodné? Jak v čem.

Děti nás omezují

Téměř třetina Čechů dává přednost úspěchu v práci před časem stráveným s rodinou. Proto mladé páry čekají třeba několik let, než rodinu vůbec založí. Některé dokonce kvůli kariéře nemají děti vůbec.

Čtěte také: 10 věcí o životě, které singles nikdy nepřiznají nahlas

"Mladí lidé mají v dnešní době téměř neomezené možnosti, mohou cestovat, učit se jazyky, studovat v zahraničí. Zdá se mi proto přirozené, že se je snaží využívat a zaměřují se spíš na osobní rozvoj či kariéru než na budování rodiny. K tomuto trendu přispívá i modernizace společnosti, která je mnohem tolerantnější k partnerskému soužití bez uzavření manželství. Obecně pak platí, že nesezdané páry bývají také častěji bezdětné," popisuje Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Nechtějí dlužit za manžela

Dalším důvodem, proč se páry do manželství právě nehrnou, jsou peníze. Lidé nechtějí hospodařit společně a obávají se dluhů partnera. Zatímco rodinné finance spravuje společně 67 % manželských párů, u nesezdaných partnerů je to méně než polovina. Manželé leckdy mívají společný bankovní účet, ale v případě párů žijících na hromádce je to vzácné.

Při uzavření manželství vzniká společné jmění manželů, do kterého pak spadá, až na výjimky, vše, co oba nebo jeden z manželů nabudou, stejně tak jako všechny závazky - například dluhy, které mohou vzniknout.

Doporučujeme: 20 let jsem byla single. Byla to nejlepší škola života

"U partnerů, jenž žijí ve volném svazku, žádná obdoba společného jmění manželů neexistuje a každý z nich nabývá majetek do výlučného vlastnictví. Pokud nejsou sezdáni, nenesou odpovědnost za závazky toho druhého," vysvětluje výhody života na psí knížku právník.

Méně rizika, vyšší daně

Finanční samostatnost je však vykoupena omezením některých daňových výhod. "Manželé mohou na rozdíl od nesezdaných párů uplatnit slevu na dani z příjmů za manžela, který je bez práce. Ta může dosáhnout až 24 840 korun ročně, u zdravotně postiženého manžela dokonce dvakrát tolik. Podmínkou je ovšem život ve společné domácnosti," popisuje Jiří Hartmann nevýhody života na hromádce.

Dalším problémem může být nárok na informace během hospitalizace partnera a řada otázek nastává také v případě smrti jednoho z partnerů. Zatímco při úmrtí jednoho z manželů je druhý automaticky v první dědické skupině, v případě partnerů ve volném svazku má pozůstalý nárok na dědictví, pouze pokud jeho zesnulý druh neměl oficiálního manžela ani žádné potomky. "Podle nového občanského zákoníku potom dědí v rámci druhé skupiny dědiců, tedy rovným dílem společně s rodiči zesnulého. Jestliže rodiče zesnulého už nežijí, bude pozůstalý partner dědit v rámci třetí skupiny společně se sourozenci," dodává právník.

Tak co, je vzhledem k českému právnímu řádu lepší žít na hromádce, nebo v manželství? O tom můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 potvrzených faktů, které byste měla před svatbou znát

Týrané, bité, znásilňované: Proč s nimi zůstávají?

V kostele si naplánoval pohřeb, místo toho se oženil

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama