reklama

Máma feministka tajila pět let synovi, že je kluk!

Angličtí rodiče Beck Laxtonová a Kieran Cooper pojmenovali své dítě oboupohlavně: Sasha. Ale jaksi mu zapomněli sdělit, že je chlapeček. Více než pět let vychovávali syna genderově zcela neutrálně, říkali mu prostě ,,dítě". Jeho pohlaví znala po celou tu dobu pouze úzká rodina a blízcí přátelé. Jak ji taková bláznovina napadla?

Foto: Profimedia.cz

Nevědí, jestli budou mít holku, nebo kluka... Tato situace není u nastávajících rodičů až tak výjimečná, spousta lidí si počká na překvapení až do porodního sálu.

Angličtí programátoři Beck Laxtonová (46) a její partner Kieran Cooper (44) však dotáhli tuto filozofii ad absurdum: Nejenže svého syna pojmenovali oboupohlavně Sasha, ale jaksi mu zapomněli sdělit, že je chlapeček. Kluk. Muž.

Více než pět let vychovávali syna genderově zcela neutrálně, říkali mu prostě "dítě". Jeho pohlaví znala po celou tu dobu pouze úzká rodina a blízcí přátelé. Jak ji taková bláznovina napadla?

Pohlaví v přísném utajení

Myšlenka utajit Sašovo pohlaví vznikla už v průběhu těhotenství, když si Beck uvědomila, že se jí pranic nelíbí představa zjišťovat pohlaví budoucího dítěte pomocí ultrazvuku. Možná to souvisí s tím, že než Beck poznala Sashova tátu, byla přesvědčená feministka.

Čtěte také: Češi jsou prudérní rodiče! Alespoň podle Švédů

"To je příšerné. Je to jako kdybyste si rozbalili dárky před Vánoci. Obávám se, že lidé se příliš troufale snaží zjišťovat, jaké jejich dítě v budoucnu bude, co je hloupé," podotýká.

"To je pěkné děťátko! Jak se jmenuje?"
"Sasha."
"A je to holka, nebo kluk?"
"To vám neřeknu!"

Tak nějak probíhaly rozhovory neznámých lidí se Sashovou maminkou. "Potrhlá ženská, která neví, jestli je její dítě kluk, nebo holka" - tak ji nazvaly mámy ze sousedství… A odmítaly se s ní kamarádit.

"Genderově neutrální" dítě

Tak nazvali Sashovi rodiče web, na němž vysvětlují své názory. Jsou v nich důslední. Pohlaví dítěte nechtěli znát, ani když se narodilo. Jen drželi miminko v náručí a seznamovali se s ním. Že je kluk, zjistili až po půl hodině.

Doporučujeme: 5 věcí, které nesmí rodiče nikdy dělat před dětmi

Rozhodli se zásadně čelit genderovým stereotypům. "Připadají mi prostě hloupé. Proč lidi škatulkovat? Pohlaví ovlivňuje, co si děti oblékají, s čím si hrají, jak by se měly chovat. To všechno deformuje jejich potenciál," vysvětlila svérázná maminka v rozhovoru pro Daily Mail.

A tak malý chlapec nosil růžové sukýnky a vílí křídla, kdy se mu zamanulo. Hrál si s legem stejně jako s autíčky a panenkami.

Hodina pravdy

"Poskytli jsme našemu dítěti genderově bohaté prostředí. Nenutili do hudby, nepředpokládali, že vystuduje univerzitu. Nevytvářeli jsme si žádná očekávání, která by musel naplňovat. Přesto jsme se pro něj snažili dělat jen to nejlepší," vysvětlují rodiče svou výchovnou filozofii.

Jenže teď má Sasha nastoupit do školy, a tak nastal čas pravdy: Vyvolá neobvyklá výchova šikanu? Zatím se tak nestalo, i když chlapec chodí v dívčí blůzce stejnokroje. Svého pohlaví je si však plně vědom. "Nikdo to nekomentoval a já doufám, že Sasha bude dost sebevědomý na to, aby uměl na podobné poznámky odpovědět," věří jeho maminka.

Vyroste z neobvykle vychovávaného chlapce drsný hráč ragby, nebo zjemnělý kadeřník? To je Beck úplně jedno. "Já jen chci, aby naplno využil svůj potenciál," uzavírá v rozhovoru pro Cambridge News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lékaři umí vybrat pohlaví dítěte. Zákon to ale zakazuje

Vzdal se dědictví, s rodinou nechce mít nic společného

20 vět, kterými nám rodiče zničili sebevědomí

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama