reklama

Stala jsem se babičkou: Můj život skončil?

Ženy se dnes stávají babičkami v padesáti letech, kdy se cítí v plné síle. Ještě pracují, času mají málo a nová role pro ně nemusí být úplně lákavá.

Foto: Thinkstock

"Mami, budeš mít vnouče!" Spousta žen při té větě roztaje a už se těší, jak bude prcka rozmazlovat. Některé se naopak vyděsí - takových problémů nás čeká! Jak to jen zvládneme? A jiné zůstanou zaraženě stát: Vnuka? To jako že budu babička? Já se na to přece ještě vůbec necítím!

Ženy se totiž dnes stávají babičkami v padesáti letech, v době, kdy se cítí v plné síle. Času mají čím dál méně, do důchodu daleko… Nová role pro ně leckdy není zdaleka tak lákavá, jak od nich okolí očekává.

Nejsem žádná babka!

"Nějaký prcek na mě bude za dva roky ječet babí na veřejnosti? Hrůza! Už jen to samotné slovo babička! Pod ním jsem si vždycky představovala laskavou, vetchou osobu o berličce, s šedivými vlasy v drdůlku. To mám být já?" přiznává paní Blanka první smíšené pocity nad "radostnou novinou".

Doporučujeme: Mámu nezajímám. Vnučku poprvé viděla ve dvou letech

"Jenže pak jsem si vzpomněla, že mám ještě ve skříni schované staré Čtyřlístky a Rychlé šípy. Taky báječnou stolní hru Kiumbové. Představila jsem si, jak vezu prcka poprvé v lodi. Jak mu udělám bojovku v lese. Jak ho budu učit lyžovat. A začala jsem se na vnuka docela těšit," dodává.

Její přístup není úplně obvyklý. Spousta žen pocítí z "babičkovství" v první řadě obavy. Zejména pokud jsou matkami dcer.

Co budeme dělat? Nic!

Kde budete bydlet? Jak to budeš mít s prací? Tak dlouho jsi studovala… Uživí tě muž vůbec? Dítě s sebou přináší tolik starostí!

A právě v této chvíli byste si měla říct: Stop! Tohle už nejsou vaše starosti. Vy nemusíte dělat vůbec nic. "Babičkovství" má totiž oproti "rodičovství" spoustu výhod. V první řadě tu, že je nezávazné.

Nemusíte řešit, zda je váš byt dost velký pro rodinu s dítětem (tedy pokud se dcera nehodlá nastěhovat i s dítětem k vám). Nemusíte shánět kočárek ani výbavičku. Dokonce nemusíte ani sáhnout na své důchodové úspory. Budoucí rodiče od vás totiž chtějí něco úplně jiného: podporu a porozumění. Prokázal to nedávný dánský výzkum, podle něhož budoucí maminky jednoznačně upřednostňují blízké kontakty s rodinou před materiální pomocí.

Ne peníze, ale láska

Nikoli peníze, ale láska, podpora, pomoc a porozumění - to jsou věci, které od vás potřebují. Jak se tedy zachovat, když zjistíte, že se stanete babičkou?
 
Nebuďte mrzout! Klidně přiznejte, že jste zaskočená, ale nenechávejte převládnout negativní reakce. Ano, bude to těžké (vy to možná víte lépe než ti mladí), nicméně zvládnout se to určitě dá. Zvlášť s vaší emocionální podporou. Tu teď nastávající maminka potřebuje nejvíc, a čím vlídněji a radostněji ji vyjádříte, tím lépe.

Čtěte také: Babičko, ty ale smrdíš! Nedávej mi pusu!

A také nic nepodnikejte: Nebudete-li přímo vyzváni, nesnažte se vnucovat s pomocí, radou, názorem. Pravdivá moudra nechejte doma. Cení se sdílení pocitů a duševní podpora.

Právě se narodilo!

Už je to tady… Miminko je na světě a vy míříte do porodnice. Tohle jsou okamžiky, které si čerstvé maminky zapamatují. Zapomeňte proto na všechny problémy a přivítejte miminko na světě, jak nejlépe to dokážete: slavnostně a radostně. Říkejte jen samé pozitivní věci, protože každé miminko je krásné a každá novopečená maminka to potřebuje slyšet. Nešetřete chválou na novorozence ani na ni. A nezapomeňte na pěkný dárek pro oba.

Nevnucujte se s pomocí, není-li žádaná. Pokud nejste pozváni, nechejte mladou rodinu dýchat. Ať si zvyká v klidu. Když budou něco potřebovat, určitě se ozvou sami. Ale nechejte se ani zneužívat. Můžete vypomoci, zaskočit v nouzi nebo na návštěvu, není však třeba přizpůsobovat svůj životní styl miminku - od toho má rodiče.

Nicméně když už s prckem budete, pěkně si to užijte. Životní styl nemusíte kvůli vnoučeti měnit, a když, tak jen k lepšímu. Nemusíte jen spořádaně vozit kočárek s miminkem po parku. Klokanka na břiše umožní vyrazit na túru do lesa, cruiser za kolem zvládne cyklo výlet a saně s miminkem ve fusaku se dají zapřáhnout i za běžky.

Když už jste dospěli do posledního stadia, radujte se z něj, jak jen to půjde. Mějte na paměti, že ideální zakotvení v životě poskytují tři generace: děti, rodiče a prarodiče. První dvě role jste si krásně užili, není důvod, proč se neradovat i z té třetí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vydírání dětmi: Babička není babysitting!

Mají syna s půlkou hlavy. Na civění lidí si zvykli

Proč se v noci budíme? 6 tipů, jak zase rychle usnout

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama