reklama

Chodíte doma nazí? Může se to nevyplatit!

"Doma chodím oblečená, co nejméně to jde, a v horkém létě úplně nahá. Letos se mi to ale vymstilo," napsala nám čtenářka Eliška.

Foto: Thinkstock

"Ne každý je zvyklý cítit průvan tam, kde jiní nosí spodní prádlo. Pro mě to představuje naprosto přirozenou věc. Ve škrtivém objetí tang prostě trpím," napsala nám čtenářka Eliška, matka dvouleté dcerky Natálie.

"A tak chodím doma oblečená, co nejméně to jde, v horkém létě třeba i úplně nahá. Letos se mi to ale vymstilo," pokračuje ve svém příběhu.

Tchýně zásadně neklepá

Natálka už začala chodit do školky a Eliška práce, takže holčičku občas odpoledne vyzvedává manželova maminka. Vrací se s ní domů dřív, takže má vlastní klíče od bytu. "Vycházíme spolu moc dobře a já ji vždycky ráda vidím, ale jednu věc jsem ji nemohla naučit. Zásadně neklepala," vzpomíná Eliška.

Čtěte také: Domácí nahota: Ano, či ne?

"Holčičko, promiň, já tu žila dvacet let! Nemůžu si na to zvyknout," vymlouvala se tchyně donedávna. Mladá rodina totiž bydlela v bytě, který s maminkou vyměnila a kde dřív žila ona s manželem.

A tak došlo k tomu, co se stát muselo. Zvyk chodit doma nahá a zvyk neklepat na sebe narazily. Byl to velký třesk.

Zařvaly jsme obě

"V těch největších vedrech o víkendu odjel manžel s Natálkou na chalupu a já zůstala v Praze s tím, že si potřebuji dodělat nějakou práci a potom uklidím. Na teploměru před třicet, v bytě se nehnul ani vánek. Já lítala po bytě, lezla po židli, abych utřela prach na skříni, pot se ze mě jen lil. A tak jsem shodila šaty a pobíhala s hadrem jen tak na Evu, k tomu na plné pecky puštěné rádio. Vtom se ohlédnu - a za mnou postava," popisuje Eliška.

Zařvala na celé kolo, tchyně jako ozvěna hned po ní. "Copak já - zvyklá na nudistickou pláž, se mnou to moc neudělalo, lekla jsem se jen nečekané přítomnosti někoho v bytě. Ovšem maminka se svými prudérními názory to dlouho nedokázala vydýchat. Práskla na stůl taškou se zmrzlinou, kterou mi přinesla, a utekla," směje se Eliška.

Doporučujeme: Češi jsou prudérní rodiče! Alespoň podle Švédů

Výsledek stál i přes velké leknutí za to. Odvahu přijít na návštěvu našla tchyně až za měsíc. A od té doby nejenže klepe, ale také čeká na vyzvání ke vstupu. Vydrželo jí to dodnes.

Před partnerem ano, před dětmi ne?

Ono je to s tou nahotou složité. Dítě se s nahým lidský tělem seznamuje od útlého dětství: máma jej kojí, chová na vlastním nahém těle, koupe se s tátou ve vaně, zkoumá svoje tělíčko. Když potom později školák zahlédne tátův holý zadek nebo maminčino ňadro, svět se pro to nezboří.

Na druhou stranu, před dětmi je jistá míra "stydlivosti" s rostoucím věkem na místě. Něco jiného je totiž nahé, retušované, dvourozměrné tělo modelky v časopise a něco jiného věkem unavené tělo čtyřicetileté matky doma v obýváku.

"Nahé tělo není tabu, je zcela přirozené, ale patří zároveň do našeho soukromí. To je to, co bychom měli postupně děti učit. Buďme v nahotě liberální, ale stáhněme se včas," radí psycholožka Vlasta Svobodová.

To ostatně platí i pro vztah mezi dospělými. Doslovná nahota sebere poslední zbytky vzrušení, které zbývají mezi životními partnery ve dlouholetém vztahu. Je nemilosrdně přesná, zatímco neviděné tvary si mozek optimisticky dotvoří do přijatelnější podoby. Jak podotýká MUDr. Zlatko Pastor, "opravdoví znalci vědí, že většinou je daleko dráždivější zahlédnout než vidět".

Lehoučké letní šatičky, třeba i bez spodního prádla, proto poslouží v horku nejlépe: větrají, lichotí, odsají pot a umožní zachovat soukromí, zejména ve vztahu mezi generacemi.

Nebo jste snad jiného názoru? Je podle vás jakákoli nahota krásná a přirozená? Či snad patří do přísného soukromí, sdíleného v omezené míře jen partnerem? Nebo ani tam ne?

O tom můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zlatko Pastor: Máte se odhalit, nebo stydět?

NoKidding klub: Hlavně nemít děti! Nikdy!

12 způsobů, jak vypadat lépe nahá

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama