reklama

Chytrý rozvod: Jak se vypořádat s majetkem?

Rozvádíte se? Pak určitě oceníte právnickou radu, jak se vypořádat s rozdělením majetku.

Foto: Thinkstock

Žila jste v přesvědčení, že budete mít šťastné manželství. Tolik úsilí, času a peněz jste investovala do vztahu, a nyní před vámi leží rozvodové papíry...

Je jisté, že vás čeká jedna z nejnáročnějších životních etap. Ke zklamání a bolesti ze ztráty blízkého člověka, k obavám ze změny životního stylu a samoty ještě přibudou vrásky z rozdělování společného majetku. Poradíme vám, jak se s nimi vypořádat rychle a efektivně.

Rozdělení podle nových pravidel

Ideální variantou je tzv. nesporný rozvod, kdy se partneři shodnou na výši výživného a pravidlech péče o děti po rozvodu. Vypořádání majetku však součástí rozvodu není, soud ho řeší zvlášť podle pravidel nového občanského zákoníku. Jaká to jsou?

Doporučujeme: Neplatí alimenty? Využijte právní pomoc zdarma!

Nebyla-li sepsána předmanželská smlouva, která věci určuje jinak, vychází se z předpokladu, že podíly manželů na vypořádávaném jmění jsou stejné.

Každý z páru musí nahradit to, co bylo ze společné kasy určeno na jeho výhradní majetek. Jestliže byl například ze společných peněz rekonstruován byt ženy, která ho vlastnila před svatbou, bude muset muži půlku této rekonstrukce nahradit. Pokud si pár po svatbě koupil byt do společného vlastnictví, ale zrekonstruoval ho z úspor muže, má muž právo na náhradu za tyto náklady.

Soud zohledňuje také potřeby nezaopatřených dětí. Může tedy rozhodnout, že společný byt připadne tomu z rodičů, kdo se o ně bude starat. A v potaz se bere i řada dalších kritérií: Jak kdo pečoval o rodinu, případně jak kdo přispěl k získání majetku ve společném jmění.

Co když se nedohodnete?

Jestliže máte pocit, že by vás výše zmíněná pravidla poškodila, můžete podat soudu vlastní návrh na vypořádání společného majetku. Pokud tuto možnost nevyužijete a na vypořádání se nedohodnete do tří let od rozvodu, bude majetek rozdělen dle tzv. zákonné domněnky.

Čtěte také: Zanevřel na hypotéku a postavil rodině krásný hobití dům

Podle ní zůstanou movité věci ve vlastnictví toho, kdo je doposud výlučně užíval. Ostatní předměty včetně nemovitosti jsou součástí tzv. podílového spoluvlastnictví manželů a bývalí partneři si je rozdělí rovným dílem. Stejně tak si rozdělí i ostatní majetková práva, dluhy a případné pohledávky.

Problémy s hypotékou

Shodnout se na rozdělení movitého majetku je první krok. Rozdělení nemovitosti bývá složitější a při otázce dalšího splácení hypotéky se mnohým rozvádějícím se párům orosí čelo.

Na místě je konzultace s bankou, protože ke změně nakládání s úvěrem či hypotékou budete potřebovat její souhlas. Navíc vám poradí možnosti řešení. Jaké jsou? Vypočítává je tisková mluvčí ČSOB Pavla Hávová:

  • Hypotéku převezme jeden z manželů. Tato varianta předpokládá, že bude mít dostatečné příjmy nejen na splácení, ale také na finanční vypořádání s druhým manželem, pokud získá celou nemovitost.
  • Jestliže nemá ani jeden z manželů dostatečně vysoké příjmy na převzetí hypotéky, může přizvat místo bývalého manžela do hypotečního úvěru dalšího spoludlužníka, třeba rodiče nebo nového partnera.
  • Nemovitost zatíženou hypotékou lze také prodat. Pokud se na tom oba manželé shodnou a banka souhlasí, pomůže někdy i s nalezením vhodného kupce.

Máte husí kůži, když o podobných problémech jen čtete? Nezoufejte! Všechny složité situace mají řešení. Pokaždé se dá nalézt rozumné východisko, ať už ve společné diskuzi s bývalým partnerem nebo s pomocí právníků a banky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rozvádíte se? Návod, jak to udělat co nejpříjemněji

Jediná sedmerčata na světě oslaví zítra osmnáctiny

5 tipů, jak se nezbláznit z vánočního úklidu

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama