reklama

Ženy utrácejí, muži to platí: Kolik stojí Vánoce?

Na kolik přijdou svátky klidu a míru průměrnou českou čtyřčlennou rodinu?

Foto: Thinkstock

Když se řekne Vánoce, většině z nás se vybaví ozdobený stromeček, smažený kapr, bramborový salát, cukroví a hlavně - dárky. S tím vším jsou ovšem spojeny výdaje, které pořádně provětrají peněženky.

Na kolik přijdou svátky klidu a míru průměrnou českou čtyřčlennou rodinu? I když k nim zpočátku přistupuje se snahou příliš neutrácet a užít si spíš skromnější Vánoce, toto předsevzetí se obvykle ve vánočním shonu tak nějak ztratí. Jak ukázal průzkum banky Era, za částku, kterou rodina o Vánocích utratí, by si samotný jedinec užil moc pěknou zahraniční dovolenou.

Utrácejí hlavně ženy

České domácnosti utratí za dárky k Vánocům v průměru 5 500 Kč. Dražšího Ježíška, konkrétně nad 10 000 Kč, mívá pouze 6 % domácností. Průměrná cena českého dárku se pohybuje kolem 900 Kč, maximálně do 2000 Kč.

Doporučujeme: Rodinné vánoční rituály. Jaké jsou ty vaše?

Překvapením asi nebude, že ženy utrácejí za dárky více než muži. A ačkoli vždy plánují trochu šetřit, přiznávají, že většinou zůstane jen u plánů. Zatímco pánové nejčastěji nakupují dárky pro úzký kruh rodiny, okolo pěti až šesti lidí, dámy bývají štědřejší a rády obdarovávají i přátele a kolegy z práce.

Ceny dárků se logicky odvíjejí od počtu obdarovaných. Ženy kupují více levnějších dárků, zato muži raději koupí jeden dražší. Specifickou skupinou jsou potom starší lidé, kteří kupují jeden velký dar pro celou rodinu.

Ani samotné peníze neurazí

Pod stromečkem převažují hmotné dárky. Nejvíce utrácíme za elektroniku, oděvy, šperky, kosmetiku, ale i potřeby pro domácnost. Neurazí ani peníze. Obálku s hotovostí někomu blízkému daruje 37 % dotázaných, nejčastěji to bývají prarodiče, když si nevědí rady s dárkem pro vnoučata. Dobrým kompromisem je potom dárkový poukaz, který lidem připadá osobnější než hotovost.

Vánoce nejsou levná záležitost

Nákupem dárků ale výdaje nekončí. Když se k dárkům přičte cena za stromeček, výzdobu a jídlo, vyšplhá se celková částka ve třetině domácností až na 20 000 Kč. Maximální cena, kterou jsme ochotni utratit, je pak astronomických 40 000 Kč.

Svátky nejčastěji financujeme z úspor nebo z posledních dvou platů, což dokazuje i období, kdy vánoční dárky nakupujeme. Největší boom obchodníci zaznamenávají v posledních třech měsících před svátky, kdy nakupuje 65 % respondentů. Překvapením asi není, že muži si nechávají na nákupy méně času.

A zajímavý fakt na závěr: Ačkoli ženy utratí víc peněz než muži, většina nákladů na Vánoce jde podle průzkumu z mužových příjmů...

Shrnuto a podtrženo: Pánové, dobře nám, ženám, svátky zafinancujte, a my je vám je uděláme bohaté a krásné s hřejivou atmosférou domácího krbu!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kdy prozradit dětem, že Ježíšek neexistuje?

25 panen porodilo děti: Hrají si lékaři na Boha?

Blondýnky a IQ: Tušíte zradu?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama