reklama

Tipy na výlet: Nejlepší vánoční trhy v Evropě

V mnohých evropských městech začaly vánoční trhy už v listopadu. Kam se vydáte užívat romantickou atmosféru? Poradíme vám!

Foto: Visitbratislava.com

V mnohých evropských městech začaly vánoční trhy už v listopadu. Kam se vydáte užívat romantickou atmosféru? Poradíme vám!

Bratislava nabídne Mezinárodní festival vánoční a adventní hudby. Ve Vídni se pořádají závody v curlingu, v Drážďanech vyroste pohádkový hrad a v centru Budapešti kluziště. Mnichovem projede voňavá vánoční tramvaj a v Lipsku se ocitnete ve středověku. Kodaň zve na netradiční advent do zábavního parku, zatímco v Berlíně se prý dějí zázraky.

Zajeďte na lokše do Bratislavy

Slovenskou metropoli zná sice každý Čech, ale málokdo už ji vnímá jako ideální turistický cíl na prodloužený víkend, kde lze strávit dny plné tisíce požitků. To je ovšem chyba.

Už od dob Rakousko-Uherska měla Bratislava pověst bohémského města plného požitků a této tradici dělá čest i nyní. Prohlídku po historii slovenské metropole byste měli nasměrovat podél Dunaje až k nejjižnějšímu výběžku Malých Karpat, kde na vysokém ostrohu nad soutokem řek Moravy a Dunaje hrdě stojí hrad Děvín, symbol slavné minulosti Slovanů.

Doporučujeme: Ženy utrácejí, muži to platí: Kolik stojí Vánoce?

Pro celou rodinu jsou už od  20. listopadu do 22. prosince přichystány Bratislavské vánoční trhy, kdy se město rozsvítí tisíci světýlek. Na Hlavním náměstí najdete stovku stánků, na Františkánském náměstí si můžete dopřát tradiční slovenské lahůdky: cikánskou pečeni, pečené klobásy, mastný chléb s cibulí, škvarkové pagáče, husí a zelné lokše, zelňačku, svařené víno či grog. Dětem rozhodně dejte ochutnat lokše s oříšky, dospělí pak ocení výborný punč a jablka v karamelu. Kromě výtečného jídla a pití najdete na trzích také unikátní přírodní ozdoby na stromeček.

Na Hviezdoslavově náměstí a na nádvoří Staré radnice pak budou nadšeni všichni, kdo mají rádi ručně vyráběné předměty od kovářů, sklenářů či hrnčířů. Součástí bohatého vánočního programu bude také Mezinárodní festival vánoční a adventní hudby, na němž vystoupí sbory z celého světa. Přímo v centru města na Hviezdoslavově náměstí potom najdete od 22. listopadu do 3. března kluziště i s půjčovnou a broušením bruslí.

Zabruslete si v Budapešti

Trhy na náměstí Vörösmarty jsou proslulé pestrými doprovodnými programy, koncerty a ukázkami lidové tvorby. Kromě prodeje punčů, svařáků a dalších pochutin vás tady čeká také jedno velké překvapení: Gigantický adventní kalendář na fasádě budovy Gerbeaud, na níž je vždy otevřeno nové okénko za doprovodu světelné a hudební show.

Děti se pak mohou těšit na loutkové divadlo před budovou parlamentu. A nezapomeňte vzít brusle: Budapešť se totiž v zimě mění na jedno z největších městských kluzišť v Evropě!

Uvěřte na zázraky v Berlíně

Na Kaiser Wilhelm Memorial Church vládne vůně pražených mandlí a horké čokolády. Za pár eur si tady koupíte sladké vafle, kandované ovoce i domácí vaječný koňak. Více než stovku stánků doplňují atrakce pro děti, někdy hodně divoké.

Čtěte také: 30 měst, která byste aspoň jednou v životě měli navštívit

Vánoční trhy na Alexanderplatz letos ozvláštní vánoční pyramida osvícená 5 000 světly, z níž bude krásný výhled na celé město. I tady vyroste kluziště.

Nejnavštěvovanější berlínské vánoční trhy jsou ovšem na Gendarmenmarkt. Uvidíte tam tradiční umění sklářů, výrobců svíček i klenotníků, ale také řezbářů nebo origami mistrů.

Vraťte se ke kořenům v Drážďanech

Drážďany se chlubí jedněmi z nejstarších vánočních trhů, pořádají je tady už od roku 1434. Největší najdete v centru na náměstí Altmarkt, kde bude k vidění výroba tradičních krušnohorských řezbářských kousků, lužických látek s modrotiskem či ochranovských hvězd.

Kromě 250 stánků a rušného vánočního dění oceníte zejména hezký doprovodný program pro nejmenší návštěvníky včetně a nonstop fungujícího pohádkového hradu. Ochutnat můžete tradiční štolu nebo pletenec. A neodjíždějte bez malých figurek kominíků Pflaumentoffel ze sušených švestek!

Užijte si středověk v Lipsku

Tradiční vánoční veselí na velkolepých trzích zažívali lidé v Lipsku už v roce 1458. Okusit je můžete i vy na náměstí Naschmarkt, kde se konají historické trhy zvané Středověké Lipsko.

Adventní atmosféru nasajete také na Marktplatz s dvacetimetrovým stromem a lahodným punčem, to vše za hudebního doprovodu trombonistů, kteří každý den hrají návštěvníkům vánoční melodie.

Projeďte se tramvají v Mnichově

Kromě adventních trhů se v Mnichově můžete vydat za netradičním zážitkem do voňavé vánoční tramvaje s prodejem svařeného vína, perníčků a dalších pochutin. Mnichov je ale především městem dětí. Na radnici, kolem které stojí trhy, se pořádají workshopy, kde si mohou vyzkoušet nejrůznější umělecká řemesla, něco dobrého upéct nebo postavit vlastní Betlém.

Vydovádějte se v kodaňském Tivoli

V Kodani se koná největší vánoční trh v nejstarším evropském zábavním parku Tivoli. Více než půl miliónu žárovek tajemně osvětluje stovky stromů a také stánků obložených místními výrobky: od porcelánu po dřevěné panenky.

Kromě nespočtu gigantických kolotočů, horských drah a ruských kol je tady významnou atrakcí velké jezero, které slouží jako veřejné kluziště. Doporučujeme ochutnat tradiční gløgg (svařené víno smíchané s likérem a kořením), æbleskiver (jablkovou koblihu) nebo pražené mandle.

Nasajte atmosféru ve Vídni!

Nasát pravou vánoční atmosféru na náměstí, která se během večera promění v magická místa zaplněná vůněmi a dobrotami z celého Rakouska, můžete ve Vídni.

Adventní trhy se tady konají hned na pěti místech: Rathausplatz hostí 150 stánků, v nichž najdete vánoční dárky, ozdoby i tradiční sladkosti a horké nápoje. Vánoční vesnička na Maria-Theresien-Platz stojí mezi Muzeem výtvarného umění a Národním historickým muzeem – spojte příjemné s užitečným, zajděte si do muzea, pak se vraťte na punč a ke stánkům s rukodělnými výrobky.

Vánoční vesnička na Old AKH  je oblíbená zejména mezi dětmi, protože si zde mohou zahrát jednu z typicky zimních her, curling. Kulturní trhy před Schönbrunnem lákají na nákup vánočních ozdob a dobrot i na vánoční koncerty. A vánoční trhy na Freyung jsou nejstarší, fungují zde od roku 1772.

Tak kam to bude: Berlín, Bratislava, Budapešť, Drážďany, Kodaň, Lipsko, Mnichov nebo Vídeň? A nezapomeňte, brusle s sebou!

zdroj: Visitbratislava.com, Eurolines.cz
úvodní foto: Visitbratislava.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kdy prozradit dětem, že Ježíšek neexistuje?

25 panen porodilo děti: Hrají si lékaři na Boha?

Blondýnky a IQ: Tušíte zradu?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama