reklama

Manuál pro rozvedené: Co dětem nikdy nedělat

Rodiče by při řešení konfliktů neměli na děti zapomínat. Ty totiž při rozvodu prožívají neméně náročné období.

Foto: Thinkstock

Vydržet v manželství je skoro stejně těžké jako z něj odejít. V prvním případně nás to stojí spoustu nervů a kompromisů, v tom druhém kus srdce.

Přes to všechno by rodiče při řešení svých konfliktů neměli na děti nikdy zapomínat. Ty totiž při rozvodu prožívají neméně náročné období než dospělí. Existují ovšem způsoby, jak jim ho usnadnit.

Manžel odejde, táta zůstane

Dítě "z rozvrácené rodiny" je stigma, které už dávno patří minulosti. Dítě žijící jen s jedním rodičem se může mít daleko lépe než to, které trpí v nefunkčním vztahu.

Doporučujeme: Rozvod je jako malá smrt, děti jsou pozůstalí na pohřbu

Důležité je, aby ho oba rozvedení partneři ze všech sil podpořili a ujistili, že ono na rozvodu vinu nenese a že i po něm bude mít pořád svého tátu i svou mámu stejně jako předtím. Jak na to?

Vytvořte bezpečné prostředí

Rozvod narušil celý dětský svět, všechny dosavadní jistoty. Aby dítě dál mohlo úspěšně fungovat, musí mu rodiče vytvořit stabilní domácí prostředí. Ať si kdokoli hlásá o střídavé péči cokoli, ideální je, když dítě zůstane v bytě, kde je zvyklé, v místě, kde to zná, má své kamarády a školu.

Jistotu posílí i pravidelný denní režim, čistý a uklizený byt, dobrá teplá večeře a pozornost ze strany toho rodiče, který doma zůstal. Bude-li v pracovním týdnu vše při starém s mámou jako životní jistotou, může si o víkendech užívat tátovy přítomnosti a péče v novém prostředí. I tam by však mělo mít aspoň svůj koutek, když už ne vlastní pokojíček.

Oba rodiče by se pak měli potomkovi maximálně věnovat: společné večeře s povídáním o tom, co kdo přes den dělal, hry ve volném čase, čtení pohádky před spaním - to vše je teď důležitější než kdykoli předtím. Ujistí totiž dítě, že ho mají rodiče stále stejně rádi.

Nelitujte, nerozmazlujte

I když se partner či partnerka odstěhuje, vy sami neměňte způsob výchovy. Nebuďte daleko laskavější, abyste prckovi vynahradili "ztrátu" jednoho rodiče, nezahrnujte ho nadměrnou pozorností a nerozmazlujte. Dítě stále potřebuje cítit, že má ve výchově hranice.

Čtěte také: Žili jsme spolu třicet let, opustil mě kvůli studentce

Proto ho také neomlouvejte ve škole ani mu neulehčujte třeba sportovní trénink. Musí pochopit, že život jde dál a že bude i nadále plnit své povinnosti. Konec konců život se s ním také mazlit nebude!

Detaily si nechte pro sebe

Možná jste měli pro rozvod vážný důvod, ale přesto si nechte detaily pro sebe, pokud to bude jen trochu možné. Dítě musí vědět, že už si s jeho tátou nerozumíte a že jste se dohodli žít každý po svém - ale ušetřete ho detailů v podobě toho, kolikrát ten mizera zahýbal, případně že mu práce moc nevoněla nebo na něj nebylo spolehnutí.

Buďte raději velkorysí a dopřejte dítěti ideály ohledně druhého rodiče, třebaže byste mu nejraději vyškrábali obě oči. Stačí, že rány bolí vás, potomek nemusí znát podrobnosti z manželské ložnice ani detaily nedůstojných sporů o výživné.

Je to sice těžké a vůči maminkám, jež mnohdy táhnou opuštěnou rodinu s dítětem za ztížených podmínek ne zcela spravedlivé, ale zejména u menších dětí jde o zásadní a moudrý krok, jenž jim pomůže se s novou situací snáz vyrovnat. Když totiž zpochybníte tátu nebo mámu, zpochybníte tím jeden ze dvou pilířů dětského světa, a ten se začne hroutit zbytečně brzy. Překonejte se proto a buďte smířliví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 největších chyb ve výchově, které dělají mámy z lásky

Drsné uspávání: Estivillova metoda kontrolovaného pláče

Rozvádí se vám kamarádka? Pozor, může vás nakazit!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama