reklama

Dokáže se Romana (29) do června zbavit svých 124 kg?

Dokáže sympatická hnědovláska s velkým odhodláním zhubnout i přes svoji stresující práci a dluhy?

Foto: Žena

Romana si zažila s váhou své již od dospívání. Posměch a ponižování spolužáků byly na denním pořádku. Když k její hmotnosti přibylo vlivem dvou nedávných těhotenství nových 40 kg, ručička váhy se u Romany vyšplhala na úctyhodných 124 kg. Dokáže sympatická hnědovláska s velkým odhodláním zhubnout i přes svoji stresující práci a dluhy?

Do proměny s Žena.cz jste se přihlásila s tím, že chcete zhubnout. Proč jste se tak rozhodla?

Chtěla bych udělat něco pro své tělo, dokud jsem mladá. Doteď mi funguje - jsem zdravá a mám dvě krásné dcery. Jenže se necítím ve své kůži dobře a nechci si na sebe ani nakupovat oblečení, když se vidím. Sama si ale neumím nastavit režim a skáču jen kolem dětí, jiný pohyb nemám. Takže to, že budu takzvaně pod dohledem čtenářů, ještě zvyšuje moji motivaci vše zvládnout.

Měla jste nadváhu od dětství?

Do 11 let jsem byla štíhlá holčička. Pak přišla první menstruace a půl roku po ní jsem byla už 3,5násobná. Všichni si mysleli, že se moc přejídám, dětská lékařka váhu neřešila. Ve škole jsem si kvůli tomu prošla hrozným ponižováním. Přejídáním to ale opravdu nebylo. Jedla jsem o to míň - ráno jsem nesnídala a nejedla jsem většinou ani ve škole, aby na mě ostatní děti nekřičely, že se zase něčím cpu. Byla jsem skoro stále venku a s tatínkem hodně sportovala - hrála jsem volejbal, fotbal, badminton, cvičila jsem aerobik. Zkoušela jsem spoustu diet, postava se mi ale moc neměnila. Krásně zhubnout se mi podařilo až v dospělosti, měla jsem 85 kilogramů. To jsem byla sebevědomá a cítila se nádherně.

Kdy začala váha zase stoupat?

Držela jsem se až do těhotenství a porodu první dcery, které jsou teď 4,5 roku. Tehdy jsem přibrala dohromady 30 kg. S druhou dcerou, jež má 6 měsíců, váha narostla o 8 kg na současných 124 kg při výšce 171 centimetrů.

V těhotenství ženy přibírají a po porodu obvykle hubnou. Máte nějaké vysvětlení, proč to tak u vás nebylo?

Například ve druhém těhotenství jsem dbala na pravidelnou a vyváženou stravu a pracovat jsem přestala týden před porodem, takže jsem příliš nepřibírala. Ale po porodu jsem začala jíst nahodile a kila šla nahoru. Bylo to kromě shonu při péči o dítě hodně dané stresem - během těhotenství jsem si zařizovala novou pobočku (pozn.: Romana je živnostník, pojišťovací agent), která ale potřebovala více peněz, než to vypadalo zpočátku. Vzala jsem si na ni několik půjček a i když se mi ji měsíc před porodem podařilo prodat, doteď splácím dluhy.

Proto pracujete, přestože máte malé děti, je to tak?

Ano, přesně tak. Jinak bychom se s manželem vzhledem k mým dluhům neuživili. Moje práce je také náročná na psychiku, musíme plnit roční plán.

Vrátíme k rodině, jakou postavu mají například vaši sourozenci a rodiče?

Sestry mají celý život 50 až 55 kilogramů. Maminka má 60 kilogramů, a to porodila čtyři děti. Jsem v naší rodině s postavou výjimka.

Když si představíte samu sebe za tři měsíce, jak chcete vypadat?

Pro mě jsou důležité centimetry, ne váha. V té je myslím reálný cíl 8 až 12 kilo dolů. Když se dostanu do velikosti 46, budu spokojená. Hlavně se ale chci naučit pravidelně jíst, dobře kombinovat potraviny a pravidelně sportovat, k tomu mi doteď chyběla motivace. Teď například jen trochu snídám a obědvám třeba až kolem páté odpoledne. Co se týká vzhledu, nelíbí se mi hlavně moje paže, břicho a nohy, na těch chci zapracovat.

A jaký je váš dlouhodobý cíl?

Chtěla bych zase vážit 85 kilogramů jako před sedmi lety.

Proměnou Romanu provedou odbornice na pohyb a výživu

Paní Romana vyhrála možnost se zúčastnit naší speciální Hubnoucí výzvy. Během následujících tří měsíců se bude snažit zhubnout ze svých 124 kg s pomocí profesionálů - trenérky Ireny Finkové z fitness pro ženy Contours a výživové specialistky Ivany Šestákové ze Světa zdraví. Jaká jsou první doporučení našich odborníků?

Stravování:

Paní Romana má postavu typickou pro hrušky (tuk se jí ukládá spíše na hýždích a na stehnech), která se z těchto partií zbavuje nadbytečných kil obtížněji. "Proto je důležité, aby hubla pomalu - ideálně tempem 0,5 kg týdně. Při takové rychlosti by měly být dosažené výsledky trvalé," říká specialistka na výživu Ivana Šestáková ze Světa zdraví, která bude s účastnicí proměny v následujících měsících spolupracovat. Jaké hodnoty ukázala vstupní měření včetně mikroskopického vyšetření krve a co se paní Romana dozvěděla od výživové specialistky na první konzultaci? To se dozvíte příští týden - v druhém díle Hubnoucí výzvy.

Pohyb:

V kruhovém tréninku, s nímž tato maminka dvou malých dcer začíná, se cvičení zaměřuje na celé tělo. "Na posilovacích strojích dáme důraz především na kardio cviky, u kterých se spalují tuky. Postupně budeme paní Romaně přidávat i cviky na pánevní dno, břišní svaly a další problémové partie," přibližuje plán trenérka Irena Finková ze studia Contours v Praze na Florenci, kam bude finalistka proměny s Žena.cz docházet třikrát týdně. První návštěvě Contours, fitness pro ženy ve 30 minutách, se bude blíže věnovat třetí díl Hubnoucí výzvy, který na Žena.cz najdete za dva týdny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Účesy slavných: Sluší jim víc blond nebo hnědá?

Sexy čtyřicítka: Nejlepší outfity Victorie Beckham

Slavné mámy kojí na veřejnosti - podívejte!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama