reklama

Jak se nezbláznit z nestíhání? Zaúkolovat babičku!

Moje kamarádka říká, že by potřebovala mít každý den o tři hodiny více. Poté by všechno stihla. Já jí na to s oblibou odpovídám, že by stejně nestihla všechno, protože je od přírody člověk hyperaktivní a tvořivý.

Foto: Profimedia.cz

Moje kamarádka říká, že by potřebovala mít každý den o tři hodiny více. Poté by všechno stihla. Já jí na to s oblibou odpovídám, že by stejně nestihla všechno, protože je od přírody člověk hyperaktivní a tvořivý.

Pravdou ale zůstává, že bychom my ženy alespoň jednu hodinku denně navíc potřebovaly, nemyslíte? Zkusme si ji tedy ušetřit díky zefektivnění našeho běžného dne. Přináším pár praktických tipů, jak na to.

Připravte se den dopředu

Pokud máte v týdnu hodně nabitý program, osvědčí se vám si některé záležitosti připravit den dopředu. Většinou se jedná o vaření jídla pro sebe i pro děti, nebo přípravu oblečení a věcí do práce, do školy. Pokud máte cokoliv, co se dá dopředu připravit, neváhejte. Ráno nebudete mít tak chaotické a užijete si jej i v klidu.

Věnujte se důležitému v první řadě

Často děláme chybu v tom, že se po příchodu do práce vrhneme na méně důležité úkoly. Až odpoledne, kdy se nám chce většinou spát, chceme pracovat na strategickém a důležitém úkolu. To nám ale naše unavená psychika nedovolí, práce se táhne a bereme si ji často domů. Když se hned ráno budete věnovat tomu, co oddalujete, stihnete toho mnohem více.

Jezte tak, abyste se cítila dobře

To, co jíme, nás ovlivňuje nejen fyzicky, ale i psychicky. Když si k obědu dáme těžké jídlo, nejen že budeme celé odpoledne zívat (metabolický útlum), ale budeme na sebe naštvané (zase ztloustnu) nebo podrážděné. A práce nám tak nepůjde od ruky. Když si dáte dobrý a zdravý oběd, odpoledne budete mít kapacitu na práci a odejdete z ní s čistou hlavou. Šetřete si tedy svůj žaludek, nejen že ušetříte čas, ozdravíte i své tělo.

Odpočívejte

Trochu paradox, že? Má však svou logiku. Když si o víkendu nebo na dovolené dostatečně odpočinete, budete schopna si čas lépe organizovat, být v něm efektivní a navíc se u práce budete cítit dobře. Nemám ráda tvrzení, že na odpočinek není v dnešní době čas. Dovolená jednou za rok nám prostě nestačí, je zapotřebí odpočívat pravidelně. Dovolte si jednou týdně pořádný odpočinek pomocí příjemné aktivity i válení se na gauči. Alespoň chvíli, bez výmluv!

Další praktické tipy:

  • delegujte na ostatní členy rodiny (babička může vyžehlit, manžel může s dětmi jít 2x týdně plavat)
  • nestůjte 5x denně s kolegyněmi na cigaretě (jen si ten čas spočítejte)
  • plánujte v rodinných aktivitách na týden, měsíc dopředu
  • naučte děti zdravým návykům a založte si domácí ústavu
  • mějte ve svém programu pravidelné aktivity (cvičení, pravidelný nákup), nebudete muset tolik přemýšlet nad organizací času

 


 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama