reklama

10 důvodů, proč nebudete nikdy bohatí

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč nebudete nikdy bohatí? Tady je 10 důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Peníze budou, my nebudeme. Tak praví jedno přísloví, ale už jste si někdy jen tak sedli a přemýšleli o tom, proč nejspíš vy nikdy bohatí nebudete?

Může to být tím, že jste poněkud skeptičtí a nejdete si za svým snem, ale odborníci se shodují v tom, že jde jen o finanční chyby, kterých se řada lidí dopouští.

Co je vlastně bohatství?

Na webu lifespan.com jsme našli zajímavou anketu, kde lidé odpovídali takto. Pro 7 % lidí přepych znamená vlastnit řadu nemovitostí, aut a lodí. Pro 33 % dotazovaných je bohatství, když nemusí do výplaty počítat každou korunu. Pro 26 % lidí to znamená, být natolik zaopatření, aby mohli opustit práci. Pouze 17 % lidí se domnívá, že jsou za vodou tehdy, když mají na účtě nejméně 2 miliony korun a 11 % uvedlo, že jen šestimístný roční příjem uleví jejich duši.

Podle finančních expertů však nikdy nebudete patřit k bezstarostným lidem (po finanční stránce), pokud se najdete alespoň v jednom bodě z našeho seznamu.

Zuřivě utrácet

Pokud vždy, když dorazí výplata na účet, máte chuť zuřivě utrácet, dříve či později se peníze z účtu rozkutálejí. A vlastníte-li kreditní kartu, nejspíš každý měsíc čekáte na plat proto, abyste splatili svůj přečerpaný limit.

Náš tip: Chcete zbohatnout? Musíte mít jednu důležitou vlastnost

Vysledujte, kam se vaše peníze každý měsíc ztrácí. Klidně si vše rozepište na papír a začněte "realisticky" uvažovat o tom, kde se dá přibrzdit.

Nespoříte

Nikam si neukládáte peníze na horší časy? Pokud chcete ušetřit na auto, dovolenou či na cokoliv jiného, prioritou by se mělo stát spoření.

Máte příliš dluhů

Investovat a půjčit si na nákup nemovitosti či na zahájení podnikání je cestou, jak zbohatnout. Takové dluhy mají své opodstatnění. Ale rozhodně bychom neměli přečerpávat kreditní karty nebo si půjčovat na dovolenou, či snad dokonce na dárky.

Bez plánu to nepůjde

Dát dohromady finanční plán může být nudné, ale je to jen o zvyku. Bez jasně rozmyšlené budoucnosti váš sen rozhodně neuskutečníte. Když budete vědět, proč chcete peníze spořit, nejspíš vás to donutí opravdu šetřit a nerozhazovat za zbytečnosti.

Myslete na zadní vrátka

Odborníci říkají, že by každý měl mít fond záchrany. Život je složitý a nikdy nevíte, zda se vám pokazí pračka, auto nebo kvůli zdraví nebudete moci chodit do práce. Pro tento případ je nutné odložit stranou příjem ve výši šestiměsíčního platu.

Začali jste pozdě

Spořit se dá vždy, dokonce i ve chvíli, kdy máte dluhy, malý příjem nebo zbytečně mnoho výdajů. Pokaždé jste z platu schopni ubrat i malé množství a uložit stranou.

Neustálé výmluvy

Nemyslím si, že jde vydělat víc peněz. Vše je příliš drahé. Dostat se z dluhů je beznadějné. Určitě jste se alespoň v jedné větě našli. Staré zvyky se mění těžko, ale když vy nic neuděláte, ostatní to za vás nevyřeší. Buďte aktivní a jděte si za svým snem.

Budoucnost je za dveřmi

Není jednoduché ve třiceti myslet na důchod. Ale každý stárne. Zapomeňte na věci typu, koupím hned, abych si to užil. Přepněte spíše na uložit či investovat hned, abych později zbohatl.

Jedna investice

Vrazit všechny peníze do jedné investice je jako pokusit se vyhrát v loterii. Mít peníze na jednom místě je příliš velké riziko. Zkuste své těžce vydělané výplaty uložit na více míst. Určitě se o této strategii pobavte s finančním poradcem, který dobře ví, jak naložit s malou částkou i většími obnosy tak, abyste z nich do budoucna něco měli.

Nedokážete to pochopit

Možná patříte mezi ty typy lidí, kteří prostě nevěří, že je takové šetření a investování do budoucna zachrání. Tak proč se obtěžovat tím, že se pokusíte vyhrabat z dluhů nebo začnete spořit. Třeba budete mít štěstí a získáte fantasticky placenou práci, zdědíte nějaký obnos nebo snad vyhrajete v loterii. Jenže to je samé MOŽNÁ!

Čtěte také: Existuje nemoc z bohatství?

Nikdo neví, co se stane. Proč se tedy nesoustředit na to, abychom v budoucnu mohli říct, mám se dobře a vím, že když bude nejhůř, je z čeho brát.

Být bohatý je víc než fyzické vlastnictví, je to stav štěstí, jistoty a pohody. Takže pokud se rozhodnete, že chcete zbohatnout, pak při své cestě nezapomeňte být šťastní.

Co pro vás znamená být bohatý? Jak vysoký plat byste měli brát, abyste si řekli, tak teď nemám žádné starosti a jsem šťastný? A dá se vůbec v České republice poctivě zbohatnout? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Moderní žena je chameleon. Kam šlápne, tam kvetou růže

Jste těhotná? Jak snadno změnit jídelníček právě teď

Hotel duchů v centru Prahy: Ubytujete se? 




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama