reklama

7 signálů, že vás vaše práce zabíjí. Poznáváte?

Jste často nemocní, máte bledou pleť? Tady je 7 signálů, že vás vaše zaměstnaní ničí.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Práce, práce, práce. Šťastný je ten, kdo své zaměstnání má i jako svůj koníček nebo činnost, která ho nějak naplňuje. Znáte ten nepříjemný pocit, když je neděle a vy víte, že v pondělí musíte jít? Někdo se tak cítí každý den. Tady je 7 signálů, že vás vaše práce zabíjí.

Podle průzkumu, který zveřejnil web lifespan.com, tři lidé ze čtyř snášejí své zaměstnání jen proto, že potřebují vyjít s penězi. Nenávidí své šéfy, deprimují je úkoly, které musí dělat, a z prostředí je jim špatně. To vše se může odrazit na zdraví.

Nedostatek spánku

Celé noci koukáte do stropu, přemýšlíte, co vás druhý den čeká, pak není třeba zdůrazňovat, že je nejvyšší čas na změnu. Nespoléhejte se na prášky na spaní, ty vám s odpočinkem zase příliš nepomohou. Druhý den totiž budete muset ráno popíjet hrnky kávy, abyste se z té letargie dostali.

Doporučujeme: 8 způsobů, jak se v práci nenechat semlít

Unavený organismus je velmi nebezpečný. Podlité oči krví jsou jen signálem toho, že se něco děje, a vaše tělo přestane situaci snášet a dá vám jasně najevo, že je třeba odpočívat. Uvědomte si to dřív, než skončíte v nemocnici.

A zase ta marodní

Bolest zad, chřipka, migréna, ušní infekce, záněty očí, ledvin. Pokud jste neustále v ordinaci u lékaře, pak je jistě něco špatně. Téměř každá z diagnóz, kterou jsme jmenovali, se dá přisoudit vašemu pracovišti. Dlouhé sezení, shrbená záda, klimatizace, nepravidelné stravování, průvan, nošení těžkých věcí.

A ze všeho nejhorší je stres, který se projevuje různými způsoby. Zaměstnání zaplatí marodní, ale není to právě příčina, která může za zhoršení zdravotního stavu?

Syndrom vyhoření

Jste dochvilní, svou práci odevzdáváte přesně na termín, snažíte se dělat něco navíc nebo svým kolegům pomůžete, když nestíhají? Pak by se vše mělo odrazit na výplatě a odměnách. Pokud tomu tak opakovaně není, může se dostavit frustrace, či dokonce syndrom vyhoření. V extrémních případech tento stres vyvolá i duševní choroby. V žádném případě nic nepodceňujte.

Nestíhám...

Jeden z nejhorších způsobů, jak práce může člověka zničit. Pokud po vás šéf vyžaduje, abyste zůstávali po pracovní době, nemáte čas na přestávky, nejspíš zhltnete jen něco rychlého k obědu, večeři a vlastně vůbec nestíháte kontrolovat pitný režim.

Tímto stylem zastavíte metabolismus, což může vést k vážným problémům, cukrovka, obezita, vysoký krevní tlak či v nejhorším případě kardiovaskulární onemocnění.

Sexuální problémy

Web lifespan.com dále uvádí, že jsou celkem tři zabijáci sexu, které vzejdou z vašeho zaměstnání:

  • STRES
  • DELŠÍ ČAS MIMO DOMOV
  • DLUHODOBÉ VYSTAVOVÁNÍ TĚLA UMĚLÉMU OSVĚTLENÍ

Tyto vlivy způsobují u mužů neplodnost a ženám mohou přivodit potraty či předčasné porody. Tyto problémy vedou k následnému rozpadu manželství.

Nedostatek koncentrace a nuda

Stres ovlivňuje kondici mozku, který se nedokáže soustředit, učit a zhoršuje se krátkodobá i dlouhodobá paměť. Degenerace mozkových buněk urychluje stárnutí.

Náš tip: 9 jídel proti stresu. Funguje to!

A věděli jste, že nuda zvyšuje dokonce i riziko mrtvice? Když propojíme obě dvě věci - stres i nudu, získáme velmi nebezpečný koktejl...

Málo času na rodinu

Stali jste se pro svou rodinu cizincem, který má na ně čas jen o každém druhém víkendu, nestíhá narozeniny, besídky ve škole nebo už si začal plést jména svých dětí? Je skvělé, že synovi můžete koupit notebook, ale čas strávený se svým rodičem mu nijak nevynahradíte. Asi byste měli přehodnotit své priority.

Nechceme vás zbytečně strašit, ale pokud jste se našli minimálně ve čtyřech bodech, měli byste zpozornět. Není třeba hned měnit zaměstnání, jen si udělejte více času pro sebe a upravte si den tak, abyste doma neulehali otrávení, zničení a s depresí, že zítra musíte zase jít do práce. 

Jste ve své práci spokojení? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jíte správně? 20 potravin pro ploché břicho

Nejdojemnější fotka Facebooku. Vnuk chová svou babičku

Luxusní byt s 9 patry? Ano, ve věži kostela

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama