reklama

Vyhazov za sledování Facebooku a e-mailů: Je to možné?

Občas zabrousíte v práci na Facebook či e-mail? Pozor, váš šéf vás smí sledovat.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Téměř hodinu z každé pracovní doby tráví Češi na internetu, v pátek je to až 88 minut. Nejčastěji kontrolujeme sociální sítě, čteme soukromou poštu, prohlížíme e-shopy nebo klidně hrajeme počítačové hry. Zaměstnavatele podobné "lelkování" stojí až 32 tisíc ročně. Věděli jste, že mohou šéfové legálně sledovat, co na internetu děláte?

Surfování na internetu se stalo velkým koníčkem. Počet firem, které svým zaměstnancům monitorují mobily, tablety i počítače, vzrostl v loňském roce až o 20 %.

Pozor, šéf se dívá

Podle průzkumu se na sociální sítě dívá čtvrtina Čechů, kteří mají v práci přístup na internet. Krátí si tak pracovní dobu, vychutnávají si při brouzdání oběd nebo chtějí být ve spojení s kamarády a příbuznými. Bohužel však mnoho z nich má potřebu se v pracovní době na síti vyjadřovat na adresu vedení firmy nebo psát nelichotivé poznámky o své práci.

Doporučujeme: Problém se šéfem? Naučte se s ním zacházet

"Nelichotivé vyjádření zaměstnance na adresu zaměstnavatele mimo pracovní dobu nelze vnímat jako porušení pracovní kázně. Zaměstnavatel proto nemůže z tohoto důvodu ukončit pracovní poměr se zaměstnancem. Ale situace se mění, pokud něco takového napíšete v pracovní době, to může být považováno za zvlášť hrubé porušení pracovních povinností a můžete tak přijít o místo," upozornil Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Smí nadřízený číst vaše osobní e-maily?

Češi po sociálních sítích brouzdají v pracovní době průměrně 12 minut. Pak následuje 11 minut čtení soukromé pošty a 7 minut věnujeme internetovému komunikování na skypu, viberech a jiných aplikacích. Když k tomu všemu ještě připočítáme téměř 7 minut on-line nakupování, které se v poslední době těší velké oblibě, jsme na 37 minutách.

Věděli jste, že bez svolení svých nadřízených nemůžete internet a techniku k němu určenou používat pro osobní účely? Navíc vás může šéf legálně kontrolovat.

Náš tip: Nejlepší povolání roku 2015: Je tam i to vaše?

"Zaměstnavatel má právo monitorovat pohyb svých zaměstnanců na internetu či využívání firemních počítačů, mobilních telefonů a tabletů. Cílem kontroly ale nesmí být zjišťování obsahu e-mailových zpráv, obsahu SMS nebo MMS. Zaměstnavatel může pouze zjistit, zda zaměstnanec respektuje, popřípadě v jaké míře nerespektuje, zákaz využívání techniky pro svou osobní potřebu. Zaměstnavatel pak může k okamžitému skončení pracovního poměru pro zvlášť hrubé porušení pracovních povinností použít například výpis rozsahu užívání zaměstnancova počítače," popsal Jiří Hartmann.

Mohou používat i kamery

Monitoring zaměstnanců už je zcela běžnou záležitostí. Zájem o sledování svých podřízených mají čtyři firmy z pěti. Vaše brouzdání po internetu kontrolují speciální softwary. Někdy mohou být webové stránky blokovány a vy se na ně jednoduše nedostanete. Objevují se i kamerové systémy na pracovišti. Myslíte si, že už je to přehnané? Kamery v kanceláři musí přesto respektovat soukromí zaměstnance. Kde tedy mohou být?

"Na pracovišti a ve společných prostorách firmy by kamerový systém v zásadě instalován být neměl, pokud jím je narušováno soukromí zaměstnance. Mezi prostory vyloučené ze sledování zaměstnavatelem by měla patřit zejména kancelář zaměstnance, chodby nebo sociální zařízení. V případě instalace kamerového systému ze závažného důvodu na místa, kde záznamy narušují soukromí zaměstnanců, je zaměstnavatel povinen před zahájením provozu kamer oznámit zaměstnanci rozsah a způsob provádění kontroly. Navíc, pokud ze sledování firma pořizuje záznam, musí kamerový systém zaregistrovat u Úřadu pro ochranu osobních údajů," vysvětlil Jiří Hartmann.

Díváte se v práci na internet? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 voňavých jídel, která raději nejezte v kanceláři

Granule škodí psům i kočkám. Víte, jak se dělají?

"Děti mě bily 30x denně," vypráví nešťastná žena




"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama