reklama

Směnka. Dobrý pomocník, zlý pán!

Při půjčce na směnku je třeba si dát veliký pozor, co pedepisujete

Foto: Jan Langer

Půjčka na směnku ihned a bez prokazování příjmů je předmětem mnoha inzerátů. Směnka je jistě zajímavý nástroj, který může posloužit, stejně jako zničit rodinné finance.

„Zákon jasně stanoví jak má směnka vypadat po formální stránce a přísně dbá, aby měla všechny náležitosti. Její konkrétní podobu však neupravuje. Takže pokud v hospodě za večer vyhrajete v kartách milion a protihráč vám na něj vystaví směnku, kterou posilněn alkoholem vypíše fixem přímo na hospodský stůl, rozhodně vám doporučuji si tuto „směnku" odnést domů!" radí Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz. Vtip je v tom, že je-li směnka sepsána správně, pak tento stůl nabírá milionovou hodnotu.

Směnku, kterou zákon definuje jako obchodovatelný cenný papír, často využívají podnikatelé, banky, finanční instituce nebo i běžní občané k zajištění svých půjček. Dlužník se podpisem zavazuje zaplatit majiteli směnky v určitý den na určitém místě dlužnou částku. Směnku však může věřitel komukoli „prodat" , tím vlastně směnka nahrazuje hotové peníze. Dlužník je pak povinen peníze zaplatit už novému majiteli směnky. Ta musí být vždy písemná a musí mít přesný počet zákonem stanovených údajů, nejlépe je využít směnečných formulářů zakoupených v papírnictví. Na nenahraditelné podpisy se klade obzvláště důraz.

Výhodou směnky je, že vymáhání dluhu soudní cestou je pro věřitele podstatně jednodušší a rychlejší než v jiných případech. V poslední době se však množí případy, kdy dlužníci podepisují směnky bez toho, aniž by si dostatečně uvědomovali právní dopad svého podpisu. Stoupá počet žalob a lidí, kteří se kvůli směnce ocitnou v existenční krizi.

„Nejen v tomto předvánočním období si dávejte zvlášť veliký pozor na různé nebankovní půjčky zajištěné směnkou, kdy díky pár tisícovkám určeným na dárky můžete nakonec přijít o spoustu peněz nebo až o střechu nad hlavou!" důrazně varuje před neuváženými půjčkami a podpisem směnky Kovář 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama