reklama

9 věcí, na kterých se nevyplatí šetřit

Jsou věci, u kterých by nás minimální cena měla spíš zarazit než nalákat.

Foto: Isifa/Thinkstock

Šetřit v dnešní době musí skoro každý. Jsou ale věci, u kterých by nás minimální cena měla spíš zarazit. V konečném důsledku totiž mohou vydržet jen chvíli, a tak co nevidět poběžíte pro nové, anebo jsou natolik nekvalitní, že vám mohou i ublížit, nebo minimálně přidělat práci.

Sestavili jsme proto seznam věcí, u kterých se vyplatí trochu si připlatit. Nemusíte hned kupovat to nejdražší, ani to samozřejmě není zárukou kvality. Prostě se před nákupem jen trochu zamyslete, nebo lépe informujte.

Jídlo

To nejlevnější jídlo, které se prodává za téměř směšné ceny, je spíš parodií na jídlo, a místo skutečných surovin obsahuje spíš jejich chemicky vyrobené náhražky. Potraviny, které takové látky obsahují, působí na vaše tělo jako jed. Jistě jste už slyšeli o nebezpečí všech těch "éček", konzervantů a dalších umělin. Věřte, že na těch upozorněních a výstrahách opravdu něco je.

Hračky

Občas v touze udělat radost dítěti sáhneme po tom nejlevnějším, protože radost chceme dělat často, ale kde na to brát? Jenže pak se divíme, když ve zprávách slyšíme, kolik hraček inspekce stáhla z trhu kvůli tomu, že obsahovaly nebezpečné ftaláty a další jedy.

Spotřebiče

U spotřebičů platí dvojnásob, že nejdražší neznamená nejlepší, ale je téměř jistota, že ten nejlevnější výrobek příliš dlouho nevydrží. A i kdyby vydržel, skutečně je jeho výkona dostačující, a skutečně spotřebovává minimum elektřiny? Dejte pozor, ať neušetříte na výrobku, ale neplatíte zbytečně moc za elektřinu.

Boty

Kde si koupíte džíny nebo tričko, je celkem jedno, pokud jsou jejich materiály alespoň trochu na úrovni a člověk se v nich necítí jako v igelitu. Ale na botách byste rozhodně šetřit neměli. Špatné boty vám ničí nejen nohy, ale i držení těla, a v důsledku toho vás budou bolet záda.

Spodní prádlo

Spodní prádlo by nemělo být vyrobené z nějaké uměliny, čili je lepší si za něj trochu připlatit. Přece jenom si ho dáváme na ta nejintimnější místa našeho těla, která jsou navíc velmi citlivá. A prodyšné a příjemné prádlo prostě není za hubičku. O jeho vzhledu ani nemluvě.

Nože

Pokud si chcete ušetřit spoustu nervů i možných zranění, nešetřete na nožích. Jen ty opravdu kvalitní vám vydrží celý život, a stejně tak dlouho budou prokazovat tu nejlepší službu. Stačí je jen občas znovu nabrousit.

Laky na nehty

I v kosmetice často platí, že je víceméně jedno, jakou značku používáte, hlavní je, že se o sebe staráte. Někomu může vyskočit alergická reakce i na krém za několik tisíc, ale přírodní krém za dvě stovky mu může skvěle fungovat. Co ale platí bez rozdílu pro všechny, je fakt, že levné laky na nehty za moc nestojí. Mohou mít sice krásnou barvu, mohou i vydržet na nehtech třeba týden, ale lahvička jako taková za pár týdnů vyschne. Když si jen trochu připlatíte, může vám vydržet klidně i několik let.

Parfémy

Pokud chcete skutečně a dlouho vonět, měli byste se vyhnout vůním z drogerie, které jednak voní všechny velmi podobně, jednak ne moc dlouho, a jednak nápadně připomínají vůně, které najdete o regál dál, v sekci potřeb na WC. Jinými slovy je to přímá úměra – čím levnější vůně, tím levněji voní. Navíc kvalitního parfému vám stačí mnohem méně a budete vonět celý den. Nevyšplícháte tak celou lahvičku za měsíc. Když si pak ještě navíc pořídíte niche parfém, budete vonět výjimečně a jen stěží potkáte někoho se stejnou vůní.

Alkohol

Jestliže nemáte peníze na kvalitní alkohol, nepijte ho vůbec. Z toho špatného a levného můžete jednak oslepnout, v lepším případě vás z něj bude druhý den bolet hlava o to víc. Stejně jako špatné jídlo, které jsme popisovali na začátku, totiž neobsahuje nic dobrého.

A na čem rozhodně nikdy a za žádných okolností nešetříte vy? U čeho máte naopak pocit, že je úplně jedno, kolik to stojí a vždycky to bude dobré?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Toužíte po penězích? Vysoký plat vás šťastnou neudělá

Jste otrokem své výplaty? Víme, co s tím!

Jak zbohatnout, i když máte nízký plat? Opravdu to jde

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama