reklama

Naučte se cizí jazyk: 4 tipy od českých celebrit

Také pořád bojujete s jazyky a nemůžete přijít na ten nejlepší (a zároveň aspoň trochu zábavný) způsob, jak se je konečně naučit? Zeptali jsme se čtyř českých osobností, jak si s tím samým problémem poradily ony...

Lucie Vondráčková
Lucie Vondráčková | Foto: Isifa

Také pořád bojujete s jazyky a nemůžete přijít na ten nejlepší (a zároveň aspoň trochu zábavný) způsob, jak se je konečně naučit? Zeptali jsme se čtyř českých osobností, jak si s tím samým problémem poradily ony...

Lucie Vondráčková, Jiří Mádl, Tereza Voříšková a Petr Kolář mají své tajné triky, kterými svou řeč dovedli téměř k dokonalosti. Na jednom se ale shodnou: Ať se snažíte sebevíc, nejrychleji se cizí jazyk naučíte v cizině.

Lucie Vondráčková 

"Můj trik na učení cizího jazyka? Mám jediný, ale funguje spolehlivě. Odjet ven, bydlet v cizí rodině a nekomunikovat ani minutu ve své mateřštině. Až se vám pak bude zdát první sen v cizí řeči, máte vyhráno. Skvělým důkazem toho, že už jazyk umíte, je i situace, kdy stojíte v cizí zemi na rušné ulici, telefonujete, a přesto, že ze sluchátka slyšíte každé druhé slovo, rozumíte.

Fajn je i sledování filmů v původním znění, ale musíte si jednotlivé scény zastavovat a pouštět několikrát za sebou. Jen tak fráze opravdu zachytíte, zatímco v kině kolem vás proplují příliš rychle."

Jiří Mádl

"Absolvoval jsem několik jazykových kurzů v zahraničí s agenturou Intact a na jednom z nich nám říkali, že učení se jazyku je jako být znovu dítětem. Dítě chce mluvit, má hlavu otevřenou, ale někdo mu ji postupně musí tou řečí plnit a objektům a činnostem dávat jména. Dítě pak má radost a cítí, že roste.

Doporučujeme: 5 tipů, jak se donutit k učení jazyků

Vedle kurzů mám ještě vlastní metodu na učení jazyků. Vždy, když jsem v zemi, jejíž jazyk se učím, mám u sebe v kapse permanentně zápisníček. Do toho si píšu jakékoli slovo, které zjistím, že neumím říct. Tím postupně plním díry ve své slovní zásobě."

Tereza Voříšková

"Potřebovala jsem se naučit pořádně anglicky a kamarád Jiří Mádl se právě vrátil z kurzu v New Yorku. Říkal, že je tam pořád světlo a že přes mrakodrapy musíš hledat nebe a ať jdu do háje s Indonésií, že je ta jazykovka úžasná a že je to město úžasný a ať nejsem blbá. Tak já nebyla blbá.

Odjížděla jsem ve chvíli, kdy jsem stěží řekla anglicky "mám hlad''. Takže jsem bez struktury a pravidel začala postupně, přirozeně rozumět učitelům, kamarádům, kolegům, filmům nebo textům písní. Jiný můj kamarád byl na kurzu v Anglii, přivezl si domů Angličanku a už mluví jako rodilý mluvčí. Takže jak se nejlíp naučit anglicky? Láska... nebo hlad. Tak nebuďte blbí."

Petr Kolář

"Nevím, na kolik je to originální, ale pomáhalo mi chodit mezi lidi do restaurací. A i když jsem třeba s těmi lidmi komunikoval na monotónní témata, bylo to pro mě velmi užitečné. Stejně jako návštěvy divadel a muzikálů. Sledování a poslouchání představení v originále, respektive v angličtině, se mi hodně osvědčilo."

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Odkládáte povinnosti? Přestaňte se zbytečně stresovat

Naučte se konečně mluvit: 5 základních pravidel

Jak udělat z průměrného dítěte skvělého matematika

--------------------------------------------------------------------------------

Kam do jazykové školy?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama