reklama

9 věcí, které dělají úspěšní lidé v neděli večer

Většina lidí nesnáší nedělní večery, protože jim připomínají, že zítra musí zase do práce. Úspěšní lidé to tak ale nemají.

Foto: Isifa/Thinkstock

Většina lidí nesnáší nedělní večery, protože jim připomínají, že zítra musí zase do práce. Úspěšní lidé to tak ale nemají. Užívají si volna do poslední možné chvilky, aby v pondělí mohli zase podávat ty nejlepší pracovní výkony. 

Téměř osmdesát procent lidí v průzkumu mezinárodního pracovního serveru Monster.com potvrdilo, že se v neděli večer pravidelně cítí špatně a smutně kvůli tomu, že zítra zase musí do práce. Začínají myslet na to, co je v práci čeká, co všechno budou muset udělat, co nestihli minulý týden a podobně.

Podle autorů průzkumu se to přitom týká i těch, kteří mají svoji práci rádi a to, co dělají, je baví. I na takové lidi může v neděli večer přijít splín ze všech povinností, které je v následujícím týdnu čekají.

Opravdu úspěšní lidé ale žádné nedělní podvečerní deprese nemívají. Vědí totiž, jak jim čelit. Vyzkoušejte jejich triky, které pro vás nasbíral on-line magazín Business Insider.

Co tedy dělají v neděli večer?

1) Tráví čas s rodinou

"Vědí, že přes týden se rodině a přátelům nemohou věnovat tolik, jak by chtěli, a tak si to vynahrazují o víkendu," říká kariérní kouč Roy Cohen. Nejde však jen o to, že by s nimi jen byli doma nebo kdekoli jinde, ale doopravdy se jim věnují. 

2) Baví se

Proč si to nejlepší nenaplánovat až na nedělní večer? Skvěle se tak těsně před nástupem do práce odreagujete a nebudete se prací trápit dříve, než je nezbytně nutné. Vyrazte s přáteli na bowling, uspořádejte filmový večer, zajděte s rodinou do bazénu a podobně.

3) Plánují

Když už člověk v neděli večer tak intenzivně přemýšlí nad pracovními povinnostmi, měl by rovnou sednout ke stolu a na papír sepsat všechny úkoly a povinnosti, které musí splnit, k nim přidat deadline a také čas, který jejich plnění zabere. Když to všechno uvidíte takhle sesumírované černé na bílém, hned se budete cítit klidněji. A v pondělí už nebudete plánováním ztrácet čas. Začnete rovnou plnit.

4) Sportují

Podle kariérních koučů vás nic před pondělním ránem neuvolní tolik jako intenzivní pohyb. Zkuste bikram jógu, box, běh, nebo alespoň dlouhou svižnou procházku. Sport, jak známo, vyplavuje do těla hormon štěstí, a tak si hned budete připadat bezstarostněji.

5) Před spaním čtou

Ti nejúspěšnější lidé si každý den před spaním alespoň chvíli čtou, a tak ani neděle není výjimkou. Snaží se tak dohnat to, na co přes den nemají čas. Čtením se však nemyslí surfování po internetu, ideální je k těmto účelům kniha.

6) Plní sliby

"Během týdne toho často hodně naslibujeme, ale někdy se stane, že ne všechno stihneme splnit. Nedělní večer je ideální dobou na to, abychom to všechno dohnali," říká Roy Cohen. Nemusí se přitom jednat jen o pracovní závazky, ale i něco, co jsme slíbili partnerovi či dětem.

7) Odpočívají

Úspěšní lidé v neděli večer neponocují, nedívají se do dvou do rána na televizi ani do počítače. Vědí, že do dalšího pracovního týdne budou potřebovat spoustu sil, a tak si jdou raději brzy lehnout.

8) Pomáhají druhým

Pokud se domníváte, že máte důvod být v neděli večer smutní, běžte pomáhat jiným. Až uvidíte, že spousta lidí (ale třeba i zvířat) se má na světě mnohem hůř než vy, rychle vás to nedělnímu rouhání odnaučí. Můžete jít pomáhat do domova opuštěných dětí či důchodců nebo třeba venčit psy z útulku.

9) Udržují si nadhled

"Pondělí přijde bez ohledu na to, jak se cítíte, a nic s tím neuděláte. Zkuste proto myslet pozitivně a zakončete týden s nadhledem," říká psycholog Michael Woodward.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 důvodů, proč máte nižší plat než váš muž

Koledujete si o výpověď? Víme, jak to poznat

8 varovných příznaků, jimiž se předem hlásí infarkt

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama