reklama

Problém se šéfem? Naučte se s ním zacházet

Berte svého šéfa jako stroj, na který je potřeba si vytvořit návod k použití.

Foto: Isifa/Thinkstock

Zcela záměrně jsme do titulku napsali slovo zacházet, nikoli vycházet. Berte svého šéfa jako stroj, na který je potřeba si vytvořit návod k použití a ten striktně dodržovat, aby fungoval tak, jak si přejete.

Asi už jste si všimla, že když je spokojený váš šéf nebo vaše šéfová, je tak nějak spokojenější i celý váš život. Nikdo vás nestresuje, spí se vám líp, do práce chodíte klidnější a nevybíjete si své frustrace na svých blízkých.

Jenže někdy je velmi těžké takové harmonie dosáhnout. Následující rady by vám v tom mohly pomoci.

1) Pochopte, o co mu jde

"Zaměstnanci často jednají jen podle své vlastní hlavy a úplně se zapomínají dívat na svět tak, jak se na něj dívá jejich nadřízený," vysvětluje americká koučka Meredith Haberfield. "Když pochopíte, co je pro něj důležité, začne to být svým způsobem důležité i pro vás. Budete vědět, co se od vás očekává, aniž by vám to šéf musel říkat," dodává. Stejně tak pochopíte, co ho nezajímá, co mu vyloženě vadí, a čeho se tím pádem máte alespoň v kontaktu s ním vyvarovat.

2) Pomozte mu vypadat dobře

Teď nemyslíme, abyste mu uvázala kravatu, nebo jí naleštila lodičky a upravila účes. Stejně jako vám záleží na tom, abyste svoji pracovní roli plnila co nejlépe, má to stejně i každý nadřízený. Přičemž pro něj může být ještě důležitější, aby z role nevypadl a neztratil si u podřízených nebo kolegů respekt. 

Pokud vy s ním chcete vycházet, zapomeňte na to, co si o něm myslíte, a pomáhejte mu udržovat jeho pozici. Možná vám nebude vyloženě vděčný, ale aspoň vás nechá na pokoji. Jen pozor - neplést s vlezlým dolézáním, které začne štvát jak šéfa, tak vaše kolegy a v práci vám bude ještě hůř než doteď.

3) Přestaňte o něm mluvit

"Neexistuje žádný způsob, jak mít výborný vztah s někým, na koho si ustavičně stěžujete. Navíc i když si myslíte, že se o vašich průpovídkách nikdy nedozví, často je opak pravdou. Ale i kdyby ne, sama si tím kazíte názor na něj," upozorňuje Meredith Haberfield v americkém on-line magazínu Marie Claire.

Zároveň dodává, že byste ale měla mít právo vznést své pochyby o něčem, nějakém projektu či postupu, kterému nevěříte. Měla byste mít právo říct, co je podle vás špatně a měla byste být vyslechnuta. Zároveň však přitom musíte umět přiznat své chyby a případně přijít s alternativním návrhem.

4) Pravidelně s ním mluvte

Hromadné porady k udržování dobrých vztahů nestačí. Podle koučky je ideální si se šéfem alespoň jednou měsíčně na chvilku sednout a probrat vaši oboustrannou pracovní situaci, říct si, co vám oběma vadí a nevadí, co máte v plánu, jaké máte nápady na zlepšení a podobně.

Čtěte také: Umíte naslouchat? Pomůže to doma i v práci

Prokážete tím, že jste aktivní, že vás zajímá, co se děje, a že vám vaše firma není lhostejná, vážíte si jí a také že vás vaše práce baví a jste za ni vděčná. Každý dobrý šéf váš zájem ocení. Pokud to tedy budete myslet upřímně. Jestliže celou vaši firmu nenávidíte, asi byste se měla spíš poroučet, protože tady nikdy nebudete šťastná.

5) Mluvte opatrně

I vzhledem k bodu jedna - snažte se zjistit, jakým způsobem je nejlepší s nadřízeným jednat a podle toho s ním mluvte. Má rád vyjadřování na rovinu? Pak se zbytečně nevykrucujte. Naopak když ho přímá kritika naštve, buďte velmi opatrná a mluvte s ním taktně. 

Zkrátka věnujte energii na to, abyste ho dobře poznala a dokázala ho odhadnout v nejrůznějších situacích. To je podle expertů vůbec nejlepší věc, které byste se ve vztahu se šéfem měla naučit. Bohatě se vyplatí.

6) Buďte opatrná

Měla byste se také rozhodnout, jak moc kamarádský by váš vztah měl být. Kamarádit se se šéfem jistě skýtá mnohé profesní výhody, ale na druhou stranu vás to zavazuje držet s ním za každou cenu. S kamarádem se hůř nesouhlasí, zároveň vaši kolegové vám to můžou mít za zlé a pokud není váš nadřízený tím nejvyšším v celé firmě, může se stát, že až se vedení rozhodne ho vyměnit, půjdete jako jeho kamarádka s ním. Zároveň pokud si pustíte k tělu někoho, kdo není úplně "rovný", může pak vaši důvěru či osobní věci použít proti vám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak zbohatnout, i když máte nízký plat? Opravdu to jde

10 vět, které dobrý manažer nikdy nevysloví

10 tipů na vylepšení paměti: Pomůže i žvýkačka!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama