reklama

Zlepšete svůj první dojem. Máte na to pět vteřin

Když uděláte špatný první dojem, velmi těžko se to potom napravuje... Jak ho zlepšit?

Foto: Isifa/Thinkstock

Z vlastní zkušenosti jistě víte, že když se s někým setkáte poprvé, ihned si o něm utvoříte nějaký obrázek, i když k tomu často máte vlastně jen jeho vzhled, vystupování a jméno. Někdy však tenhle první dojem vůbec nemusí být správný, a přesto trvá velmi dlouhou dobu, než zjistíte, že jste se spletli.

Samozřejmě to funguje úplně stejně u vás. Také na ostatní nějak působíte, a možná ne úplně přesně tak, jak byste chtěla. Právě proto, že napravit první dojem je tak těžké, je dobré nad ním přemýšlet a snažit se, abyste v ostatních zanechávala jen ten nejlepší pocit.

Důležité je vědět, že první dojem si o vás člověk vytvoří během pěti vteřin. Během takhle krátké chvilky si o vás skutečně stihne udělat nějakou představu, a vy se pak můžete několik následujících dnů, týdnů, měsíců nebo možná i let klidně přetrhnout a je možné, že ani tak se v jeho očích nezměníte.

Jak tedy natrénovat ten nejlepší první dojem, abyste si to nepokazila u potencionálních přátel, partnerů, ale hlavně při pracovních schůzkách či pohovorech? Ať už se vám to líbí nebo ne, nejvíc ze všeho záleží na vašem vzhledu. Pět vteřin je zkrátka pět vteřin.

1) Dbejte na svůj vzhled

Mělo by být na první pohled vidět, že se o sebe staráte. Dokonce i muži si dnes všimnou, že máte odrostlé vlasy, rozmazaný make-up nebo zmačkané šaty. Nemusíte nutně vypadat jako ze stránek Vogue a nemusíte utrácet tisíce za kadeřníky a vizážisty. Stačí, aby byl člověk čistý a upravený. Aby nepůsobil tak, že ráno zaspal, a tak si nestihl ani opláchnout obličej, natož si snad dát sprchu a umýt si vlasy.

"Pokud kašlete na svůj vzhled, dáváte tím druhým najevo, že je vám jedno, co si o vás myslí. V práci to pak může vypadat, jako že odmítáte respektovat místní zvyky a kulturu, a tak asi nebudete respektovat ani své kolegy," vysvětluje serveru Business Insider americký personalista Russell Reynolds.

2) Přizpůsobte se situaci

Když už se tedy upravujete a oblékáte, je fajn svůj styl trochu přizpůsobit. Takže pokud vás kamarádka pozvala na večírek, který pořádá její firma a vy trochu doufáte, že vás seznámí se šéfem, který vás potom zaměstná, neberte si to, co byste si vzala s přáteli do baru, i když se na téhle akci asi také bude pít. Stejně tak pokud jdete do baru a trochu doufáte, že se s někým seznámíte, neberte si výstřih až do pasu. Pokud tedy nestojíte o zástupy mužů, kteří po vás budou chtít dvě věci: sex, a abyste se ráno co nejrychleji zpakovala.

Čtěte také: Největší chyby, které ženy dělají na začátku kariéry

To samé samozřejmě platí o pracovních pohovorech. Ale ani náhodou to neznamená, že máte na každý jít ve formálním kostýmku. Naopak. Některé firmy si vyloženě zakládají na tom, že jejich zaměstnanci nemusí nosit byznys módu. Zjistěte si to předem a svým oblečením se pokuste co nejvíce přiblížit. Russell Reynolds ještě dodává, že byste měla vypadat stejně jako ostatní zaměstnanci, jen o trochu líp.

Pokud navíc na pozici, o kterou se ucházíte, není formální oblečení povinností, můžete v něm u pohovoru působit až zbytečně důležitě a překvalifikovaně.

3) Buďte sebejistí

Pozdravte a představte se pěkně nahlas a zřetelně, dívejte se druhým do očí, usmívejte se. Váš stisk ruky by neměl připomínat leklou rybu, ale zase to s ním nepřehánějte, ať si dotyčný nemyslí, že ve vás dřímá skrytá agrese. 

Velmi dobře působí, když člověka, který se vám právě představil, vzápětí oslovíte jménem. Automaticky si tím získáte jeho důvěru, a navíc se vám nestane, že za minutu nebudete vědět, jak se vlastně jmenuje. 

4) Nepodceňujte řeč těla

Vaše tělo dokáže mluvit, aniž byste na někoho vůbec promluvila nebo se na něj podívala. Proto ve všech důležitých chvílích narovnejte záda, nehrbte se a neschovávejte ramena, ať nepůsobíte, že máte strach. Nohy ani ruce nedávejte křížem, což může být vnímáno jako obranný postoj, přes který nikoho nepustíte k sobě.

Velmi dobře funguje takzvané zrcadlení. Nestůjte nebo neseďte k danému člověku bokem, ale pěkně napřímo. A když on se opře do židle, udělejte to nenuceně také. Když on se naopak přiblíží ke stolu a sáhne po sklenici s vodou, udělejte to za chvilku také. Funguje to dobře, ať už jste na pohovoru nebo na rande.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Facebook a práce: Co když váš profil uvidí šéf?

Problém se šéfem? Naučte se s ním zacházet

Jak zbohatnout, i když máte nízký plat? Opravdu to jde

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama