reklama

Ženy jsou tak schopné jako muži. Ale nemají sebevědomí

Co ženy brzdí v krariérním postupu? Nedostatečná kvalifikace to rozhodně není.

Foto: Isifa/Thinkstock

Přes veškerou motivaci i schopnosti, které často v ničem nezaostávají za schopnostmi mužů, se jen minimum žen dostane do vrcholových manažerských pozic. Čím to je a co s tím?

Téměř každý druhý člověk na trhu práce v Česku je žena. Přitom jen čtyři procenta z nich se dokáží dostat na pozice v top managementu. Není to ovšem způsobeno tím, že by ženy o tato místa nestály, neměly dostatečnou motivaci, nebo snad dokonce potřebnou kvalifikaci.

Můžeme si za to samy

Může za to takzvaný skleněný strop, což je jev, který celosvětově deformuje trh práce. "Možnosti kariérního postupu žen nejsou omezeny jen nastavením systému trhu práce, firemními předpisy a zvyklostmi. To hraje samozřejmě velkou roli, ale je tu i druhý faktor. A ten je v ženách samotných," říká koučka Lenka Václavíková, která v rámci projektu Rozbít skleněný strop pomáhá ženám řešit problémy s jejich kariérním růstem.

"Ony samy si často v hloubi duše myslí, že jako matky nemohou být tak dobrým šéfem jako muž. Nevěří svým schopnostem, mají nízké sebevědomí a nakonec přistoupí na to, že si vyšší pozici nezaslouží," dodává Václavíková. 



Zmíněný projekt se však nezaměřuje jen na ženy samotné, ale jde na to i z druhé strany - zkouší přesvědčit zaměstnavatele, že ženy pro ně někdy mohou být větším, nebo minimálně stejným přínosem jako muži.

Jak přesvědčit firmy

"Chceme jim ukázat, že z podpory kariérního růstu žen mohou oni sami profitovat. Například zaváděním talentových programů pro ženy nebo mentoringem. Firmy, které se vydaly tímto směrem, získávají motivované a loajální manažerky," říká manažerka projektu Jitka Hausenblasová.

 

S nerovností v oblasti kariérního růstu se potýká celá Evropská unie. Jako o jednom z řešení se většinou mluví o politickém prosazení kvót, které by jasně deklarovaly nutný minimální počet žen na určitých pozicích.

Čtěte také: 7 důvodů, proč dát v práci výpověď

Na konci minulého roku sice země Evropské unie v Bruselu nepodpořily návrh Evropské komise na zavedení podobných pravidel (proti byla těsně i Česká republika), funguje tento systém už teď v několika evropských zemích.

Naposledy se připojilo Německo, když přijalo zákon stanovující počet žen v dozorčích radách největších veřejně obchodovatelných firem na 30 procent. 


Zmíněný projekt, za kterým stojí nezisková organizace Gender Studies, se snaží upozornit na takzvaný skleněný strop, a pomoct tak jeho likvidaci. V jeho rámci také možná od poloviny března v pražské a brněnské hromadné dopravě vídáte plakáty s heslem Hlavou to nešlo.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 chytrých rad, jak si uspořádat čas a všechno stihnout

Zlepšete svůj první dojem. Máte na to pět vteřin

Čeho se bojí běžná třicetiletá žena? A vy?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama