reklama

Chcete být oblíbení? Dodržujte tato pravidla

Pokud máte charisma a tu správnou auru, můžete dostat lepší práci i bez zkušeností a vzdělání.

Foto: Isifa/Thinkstock

Pokud máte charisma a tu správnou auru, můžete dostat i takovou práci, na kterou byste jinak neměli dostatečné zkušenosti či vzdělání. Personalista, případně váš budoucí šéf zkrátka pozná, jestli jedná se sympatickým člověkem, který je oblíbený v kolektivu. 

Jenže předstírat nebo naučit se tohle nedá. Oblíbeným se prostě musíte buď narodit, anebo postupně stát. Jak na to? Vypůjčili jsme si pár chytrých rad od Napoleona Hilla, který napsal knihu Think and Grow Rich, kde mimo jiné odhaluje zvyky lidí, kteří patří k těm sympatickým a mezi lidmi vyhledávaným. Tady jsou:

1) Pozitivní myšlení

Od toho se to celé odvíjí. Naučte se myslet pozitivně a pozitivní náladu a vnímání světa šiřte kolem sebe. Lidé vás pak budou vyhledávat, protože se s vámi prostě budou cítit dobře a nebudou muset poslouchat cizí nářky, když mají svých starostí dost.

2) Přátelský tón

Ať už mluvíte se sebevětším nepřítelem nebo hlupákem, mluvte milým, klidným a přátelským tónem. Nejen že tak udržíte konverzaci stranou od emočních výbuchu, ale hlavně tím automaticky zklidníte i sami sebe.

3) Pozornost

Vždycky, když s vámi někdo začne mluvit, buď se rovnou omluvte, že právě nemáte čas, anebo mu věnujte plnou pozornost. Poslouchat jen na půl ucha je ideální způsob, jak dát někomu najevo, že je vám ukradený a nezajímá vás víc než předvčerejší noviny.

4) Vyrovnanost

Snažte se být za každou cenu a v každé situaci vyrovnaní. Nehrajte to, ale doopravdy se zkuste naučit ve všech situacích vidět věci s nadhledem. Pomůže vám to jednat klidně, nenecháte se už tak snadno vytočit, předejdete scénám. A s takovým člověkem je radost mluvit!

5) Trpělivost

S tím vším souvisí i schopnost trpělivosti. Schválně - vyhledáváte raději společnost někoho, kdo se neustále nervuje, pospíchá, stresuje ostatní, vzteká se a ošívá, anebo radši zajdete za někým, o kom víte, že vás v klidu vyslechne a poradí, nebo si s vámi prostě jen v klidu popovídá?

6) Otevřená mysl

Zní to jako další klišé, ale chce to se nad tím zamyslet. Představte si to doslova - jakoby vám někdo otevřel hlavu a do ní mohly nezaujatě proudit všechny cizí myšlenky a názory, protože není pevně svazáná jen vašimi vlastními. Aby vás lidi měli rádi, musíte se zkrátka umět zamyslet nad tím, co říkají, musíte být ochotní přijmout a tolerovat jiné názory, i když s nimi třeba ani trochu nesouhlasíte.

7) Úsměv

Ano, skutečně stačí takhle málo. Když se začnete na kolegyni, která vás z duše nesnáší, upřímně usmívat a budete na ni milá, za chvíli pomalu nebude vědět, co jí na vás tak strašně vadilo, a co víc, automaticky vám úsměv vrátí.

8) Myšlenková skromnost

Věděli jste, že všechny vaše myšlenky nejsou nutně stvořeny k tomu, aby se dostaly ven k jiným lidem? Spoustu věcí si skutečně můžete nechat pro sebe a vůbec nic se nestane. Anebo naopak tím lecčemu prospějete. Zkuste to.

9) Prokrastinace

Z prokrastinace vzniká stres a ze stresu jsou lidi nepříjemní na ostatní, protože nic nestíhají, a tím popírají všechna ta výše zmíněná pravidla.

10) Poučení

Když se vám něco nepovede, rozeberte to do té míry, že zjistíte proč, a co jste mohli udělat jinak, ale víc se tím nezabývejte. Nemyslete na to, nelitujte. Příště budete rozumnější, protože právě díky chybám se člověk stává moudřejším. A oblíbení lidé jsou nejen příjemní a zábavní, ale také chytří.

11) Chvála

Chvalte ostatní, klidně i za maličkosti (které za to ovšem stojí, nic se totiž nemá přehánět). Uděláte jim tím radost, a zároveň je to tak trochu sobecký dorbý skutek - jejich radost totiž zvedne náladu i vám, a zase bude jednodušší se na život dívat pozitivně.

12) Důvěra

Je-li člověk oblíbený, chodí za ním spousta lidí. Cítí se špatně a potřebují potěšit nebo rozesmát. Chtějí poradit, slyšet něco chytrého nebo zajímavého. Jenže i oblíbený člověk potřebuje někoho takového. On se zpravidla nemůže opravdu upřímně a intenzivně kamarádit se všemi, kdo za ním chodí. Proto je důležité najít si někoho, komu důvěřujete a kdo také dokáže potěšit a poradit vám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychlý návod, jak zatočit se stresem a přepracovaností

Ženy jsou tak schopné jako muži. Ale nemají sebevědomí

5 chytrých rad, jak si uspořádat čas a všechno stihnout

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama