reklama

Nedaří se vám? 10 životních pravd, které to možná změní

Existuje pár věcí, které bychom měli mít na paměti i v největším zápřahu. Jinak se z toho kolotoče nikdy nedostaneme.

Foto: Isifa/Thinkstock

Nabitý program, pracovní stres a do toho třeba ještě péče o rodinu nás někdy donutí přestat myslet a začít dělat věci tak nějak automaticky. Existuje ale pár věcí, které bychom měli mít na paměti i v tom největším zápřahu. Jinak se z toho kolotoče nikdy nedostaneme a spokojenost ani úspěch se pravděpodobně nedostaví.

Následující rady a životní moudra, na která lidé často zapomínají, sestavil americký kouč Travis Bradberry, který své texty publikuje na serveru Business Insider. Zkuste se jimi chvíli řídit a sami uvidíte, zda se dostaví nějaká změna ve vašem pracovním, ale i osobním životě, protože všechno souvisí se vším.

Zaneprázdněný neznamená efektivní

Jestliže máte jednu pracovní schůzku za druhou a pro samá jednání nestíháte vyřizovat důležit věci a na e-maily odepisujete většinou v noci, ani zdaleka to neznamená, že jste produktivní a efektivní. Úspěch totiž nepřichází díky tomu, že pracujete od nevidím do nevidím, ale naopak proto, že dobře víte, čemu se vyplatí věnovat čas, a co už je zbytečné.

A to, jestli se vám daří, dost často nemusí záviset na tom, jak velké úsilí jste vynaložili a kolik hodin práce jste u dané věci strávili. Záleží jen a jen na výsledku. A vyčerpaní lidé dost často neprodukují dobré věci, ať už se to týká jakéhokoli oboru.

Chybami se člověk učí

Ještě než něco po několika prvních neúspěších vzdáte, začnete se vztekat a radši nebudete dělat nic, protože byste museli překonávat překážky, myslete na to, že právě těmi nezdary člověk získává zkušenosti, díky kterým se příště posune dál. Učený z nebe nespadl a ty opravdu důležité věci žádná škola neučí. 

Proto přemýšlejte nad chybami, nad jejich příčinami i důsledky, ale neberte je jako svoje selhání. Naopak je to úplně přirozená věc, která se musí stát, aby se z vás stal lepší a schopnější člověk.

Strach je největší nepřítel

Je fajn poslouchat intuici, ale nepleťte si ji se strachem. Ten se totiž dost často může dostavit jen proto, aby vám nějak odůvodnil, že můžete zůstat tam, kde jste, líní a pohodlní. Strach neznamená, že vám tělo chce naznačit, že něco raději nemáte dělat.

Většinou přichází ve chvíli, kdy máte vystoupit ze své komfortní zóny, čemuž se tělo přirozeně brání. Jenže pokud chcete něčeho dosáhnout, ať už v práci či ve volném čase, budete to muset risknout a odhodlat se.

Znáte vlastní cenu?

Možná máte pocit, že je to naopak, ale ve skutečnosti se lidé většinou přeceňují. Mají pocit, že jejich cena je mnohem vyšší, než doopravdy je. Neuvědomují si, že aby o sobě mohli takto smýšlet, musí pro to mít důvod, kterým jsou samozřejmě především schopnosti a náležité zkušenosti.

Není dobré se podceňovat, ale přilišné a neopodstatněné sebevědomí může být ještě horší. S namyšleným člověkem přece nikdo nechce spolupracovat, nevěří mu a nesvěří se do jeho rukou.

Sami svého štěstí strůjci

Jestli vaše uspokojení pramení ze srovnávání s druhými, nikdy nedosáhnete toho, co chcete. Pokud budete míru svého štěstí a úspěchu hodnotit podle toho, jestli kolegyně nebo sousedka má víc nebo míň, stane se z vás nepříjemná zapšklá osoba.

Čtěte také: Nejde vám to v práci? Možná příliš sedíte

Neohlížejte se proto na druhé, dělejte to, co chcete, a klidně mějte radost ze svého úspěchu, i když někdo jiný dokázal něco většího. Ne každý z nás zkrátka může dostat Nobelovu cenu nebo vymyslet žárovku. Jinými slovy, hleďte si svého. Získáte tolik klidu, že si to ani neumíte představit.

Záleží na tom, s kým se stýkáte

Víte, že se říká, že tým je vždy jen tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek? Platí to o vašich kolezích v práci, ale funguje to i u lidí, se kterými se stýkáte. Takže jestli máte například partu přátel, z nichž vy jediní máte vysokou školu, máte největší přehled a vyděláváte nejvíc peněz, asi o to nepřijdete, ale pravděpodobně už na tom samém místě, kde jste teď, už zůstanete.

Jestli se ale stýkáte se samými zajímavými a úspěšnými lidmi, z nichž každý vás dokáže něčím obohatit, budou vás táhnout dál a i díky nim nebudete stagnovat, ale naopak se neustále vyvíjet.

Život je krátký

Pravda je, že většinou chceme zkusit a stihnout tolik věcí, že by nám na to nestačily ani dva životy. Proto neztrácejte čas rozhodováním a pokud něco chcete, rovnou to běžte zkusit. 

Zároveň si ale uvědomte, co je pro vás opravdu důležité, protože všechno prostě mít nemůžete. A vždycky platí, že spokojenost a úspěch přichází jen tehdy, kdy se člověk dokáže něčeho vzdát.

Nečekejte na omluvy

Někdy byste se totiž nemuseli dočkat. I když vám to možná připadá ponižující, ne vždycky musí nejprve přijít omluva, abyste mohli druhému odpustit a jet dál. Klidně můžete prostě mávnout rukou a zapomenout. 

Bývá to lepší než se užírat nenávistí a pořád dokola si v duchu opakovat nějakou nepříjemnou situaci. Negativní emoce vás totiž ovlivňují, i když jste třeba osobu, která je způsobila, už neviděla celou věčnost. Právě kvůli negativnímu a naštvanému rozpoložení se vám možná nedaří a nedokážete se hnout z místa. Odpouštějte tedy především kvůli sobě.

Žijete svůj život

A nikdo, dokonce ani vaše matka, vám do něj nemá právo mluvit. Tedy pokud jste starší 18 let a už vás neživí. Nenechte se vazovat cizími pravidly a zvyklostmi, pokud s nimi sama nesouhlasíte.

Všechna rozhodnutí musíte udělat jen sami podle sebe. Klidně se raďte, s kým chcete, ale závěry dělejte především podle své hlavy. Jinak se totiž snadno může stát, že budete něčeho litovat, případně budete svůj zkažený život dávat za vinu někomu druhému, což je vůbec to nejhorší, co se vám (ano, vám, ne jemu) může stát. Viz předchozí bod.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete vyšší plat? Musíte mít pravidelný sex

Rychlý návod, jak zatočit se stresem a přepracovaností

Ideální zaměstnání podle horoskopu. Co (ne)dělat?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama