reklama

9 módních chyb, které vás mohou připravit o práci

První dojem vzniká dřív, než promluvíte. Proto je tak důležité, co máte na sobě. Co vám může zkazit pohovor?

Foto: Thinkstock

Samozřejmě že v práci záleží hlavně na vašich zkušenostech a dovednostech. Jenže ty, na rozdíl od oblečení, nejsou vidět na první pohled. Proto tolik záleží, co si oblečete na pohovor, nebo v čem potom do nové práce nastoupíte. První dojem zkrátka vzniká během několika vteřin a dokonce ještě dřív, než vůbec promluvíte.

Konečně se teď někdo vydal zjistit, jaké chyby jsou v našem oblečení zásadní, co se týče práce, a jaký outfit nás o ni klidně může připravit. Americká webová stránka Career Builder zabývající se nabídkou práce oslovila dva tisíce personalistů a zeptala se na jejich názor.

Výsledkem je těchto devět módních chyb, které jsou na pohovoru většinou neodpustitelné:

1) Vyzývavé oblečení

Vůbec největší počet oslovených odborníků se shodl na tom, že největším faux pas je přijít na pohovor nebo do práce ve vyzývavém oblečení. Tedy s hlubokým výstřihem, příliš krátkou sukní, a příliš obdivu tu nevzbudí ani jinak extravagantní kousky.

2) Zmačkaná košile

Za druhou největší chybu je považováno, když přijdete v nevyžehlené košili, ve zmačkaném obleku, šatech či sukni. Neměli byste zkrátka vypadat, jako že jste si ráno vzali první, co vám přišlo pod ruku. Na té práci vám přece záleží (nebo byste tak aspoň měli chtít vypadat), proto je třeba nejen vybrat adekvátní oblečení, ale také si dát pozor, jestli není špinavé a zmačkané.

3) Piercing

Náušnice samozřejmě nevadí, ale pokud přijdete na pohovor s kroužkem v nose, dost možná vám to sebere důležité body. Shodli se na tom odborníci, kteří ovšem zdaleka nepocházeli jen například z bankovního sektoru, kde si potrpí na náležitý dresscode. Každý třetí personalista by vám prý piercing neodpustil.

4) Příliš obyčejné

Není nutné chodit na každý pohovor v obleku či byznys kostýmku. Některé firmy naopak budou rády, když odhadnete jejich filozofii a přijdete v trochu uvolněnějším oblečení. Na druhou stranu trička s vtipnými obrázky nebo mikiny s kapucou si raději nechte na později. Na pohovoru byste přece jen měli ukázat určitou úctu a opatrnost.

5) Tetování

Jestli máte tetování, raději ho na pohovoru moc neukazujte. Dokonce i v dnešní době se ještě najdou zaměstnavatelé, na které nedělá dobrý dojem, i když se v žebříčkku největších chyb umístilo až na pátém místě.

6) Špatné vlasy

V závěsu za tetováním se v seznamu průšvihů umístil špatný vlasový styling. Samozřejmě je tím myšleno především to, když přijdete s modrým přelivem nebo zeleným "čírem", ale mastnou hlavou se žlutými odrostlými melíry asi také nikoho neokouzlíte.

7) Zápach z úst

Pětina personalistů nechce pracovat s někým, komu je nepříjemně cítit z úst. Myslete proto i na detaily a nenechte si zkazit kariéru tím, že si zapomenete vyčistit zuby, nebo si k snídani dáte česnekovou pomazánku.

8) Příliš vůně

Pokud máte strach, že budete na pohovoru cítit potem, a přeženete to s vůní, je to úplně stejný průšvih. Obzvlášť pokud používáte levné vůně z drogerie, z kterých člověka snadno začne bolet hlava, cítí-li je ve velkém množství.   

9) Přehnané líčení

Je chvályhodné, že chcete vypadat co nejlépe, ale s tunou make-upu, barevnými stíny, slepenými řasami a rudými rty asi moc sympaticky působit nebudete. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nesnášíte svoji práci? Poradíme, jak dát výpověď

Chcete být oblíbení? Dodržujte tato pravidla

Toužíte po penězích? Vysoký plat vás šťastnou neudělá

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama