reklama

Nutí vás šéf pracovat i na dovolené? Braňte se

Na dovolenou máte právo. Jak to udělat, aby vás během ní šéf neotravoval?

Foto: Thinkstock

Stalo se vám, že zatímco jste měli řádně zapsanou dovolenou, odpočívali na pláži, a tím pádem nebrali telefon a neodpovídali na mail, šéf zuřil, jaktože jste si dovolili nebýt na příjmu? Anebo se vám dovolal, a nutil vás řešit pracovní záležitosti bez ohledu na vaše oficiální volno? Dovolit by si to neměl. Jenže co s tím?

To, jestli si na dovolenou vezmete počítač a budete místo drinků na pláži raději v hotelu pracovat, je vaše svobodná volba. Pokud vás to baví, dělejte to tak. Ale žádný šéf by si na to neměl zvyknout a požadovat to pokaždé a bezpodmíněně. Dovolená je přece proto, abyste si odpočinuli a nabrali nové síly.

Jenže co s tím, pokud si ten váš na takové jednání už bohužel zvyknul?

Plánujte s předstihem

V první řadě svoji dovolenou včas s šéfem zkonzultujte. Asi byste si měli oba projít uzávěrky a termíny, které vás v té době čekají, a vaše volno naplánovat tak, aby s důležitým termínem nekolidovalo. Pokud totiž budou kolegové v práci v největším stresu a nestíhat, je dost možné, že to šéfa donutí vás povolat.

Ze stejného důvodu je dobré si dovolenou plánovat s větším předstihem, aby se naopak pracovní termíny plánovaly podle ní. Ne vždy je však práce na dovolené důsledkem špatného timingu. Někteří šéfové, kteří třeba ani sami na dovolenou nejezdí, nebo ji celou stráví u notebooku, prostě automaticky čekají to samé i od ostatních.

Nastavte hranice

Podle všeho to navíc není nic neobyvklého. Podle průzkumu serveru Lastminute.com z loňského roku byli dvě třetiny zaměstnanců během dovolené kontaktovány svým šéfem. Stejný počet lidí zároveň dodal, že to je pro ně mnohem více stresující, než kdyby si měli skočit bungee jumping, nebo se pohádali s partnerem.

A protože stres je jednou z hlavních příčin nízké pracovní výkonnosti, měli byste se bránit. Jak? "Měli byste si nastavit jasné hranice a přidat špetku kompromisu," radí odbornice Louisa Symington-Mills na serveru The Telegraph.

Ideální je to udělat ještě před dovolenou, než to řešit až během ní. Pak by se mohlo stát, že sice nebudete brát telefony a budete ignorovat maily, ale stejně vás bude celý týden nebo čtrnáct dní užírat pomyšlení na to, co vás asi čeká, až se vrátíte do práce. A to moc velký odpočinek není.

Myslete na každý detail

Samozřejmě nemůžete přijí za šéfem a jen tak mu oznámit, ať v žádném případě nepočítá s tím, že na dovolené budete pracovat. Musíte se na ten krok pečlivě připravit.

Sestavte seznam všech pracovních projektů, na kterých právě děláte, případně všech úkonů, dotazů či problémů, které by se během vaší nepřítomnosti mohli vyskytnout. K nim připište možné řešení, či kontakt, na který je možné se obrátit a on to vyřeší místo vás.

O všech těchto úkonech informujte také své kolegy, kteří by vás měli zastupovat. Seznam, který pro ně bude fungovat jako jakýsi manuál, jim buď vytiskněte nebo pošlete mailem, aby ho měli pořád po ruce a nevolali vám, protože toho polovinu zapomněli.

Čtěte také: 5 způsobů, jak přesvědčit lidi, aby dělali, co chcete

Až tohle všechno budete mít zařízené, pak s tím samým seznamem zajděte za šéfem. Stručně mu vysvětlete, co by se mohlo stát a jak je možné to řešit bez vás, řekněte mu, že kolegové jsou s tím už seznámeni, a mělo by tedy být o vše postaráno. 

Pak samozřejmě dodejte, že kdyby se přece jen něco pokazilo, můžou vám zavolat, ale ať pro jistotu počítají s tím, že si na pláž telefon brát nebudete, nebo že budete v divočině, a tak možná nebudete mít signál.

Ideální je to všechno pak stručně sepsat šéfovi do mailu, aby to bylo černé na bílém. Nenuceně si vyžádejte i jeho písemné "ok", ať kdyžtak máte plnohodnotný argument, kdyby po vašem návratu došlo k nějakým výtkám.

Nejčastější dotazy

Při tom všem mějte na paměti, že nejčastějším důvodem, proč vás na dovolené otravují z práce jsou tyhle věci: Někdo se potřebuje zeptat, kde je na síti uložený nějaký dokument. Potřebuje přihlášení k nějaké aplikaci nebo do systému. Nebo musí zjistit, v jakém stavu je která práce či jednání.

Takže pokud chcete mít klidnou dovolenou a víte, že přesně tohle vám hrozí, dejte si tu práci a vypracujte kolegům podrobné návody na to, kde co najdou, nebo jak se kam přihlásí, kdyby bylo potřeba. Zkuste nezapomenout na žádný svůj rest, který totiž určitě vypluje na povrch zrovna, když tam nebudete.

Jinými slovy, vlastní pečlivostí a snahou, můžete docílit toho, aby vám šéf dal pokoj bez toho, abyste s ním musela jít do nějakých konfliktů.

Asertivita především

Samozřejmě se může stát, že ani všechna předběžná opatření nepomohou, a z práce vám stejně zavolají s nějakým dotazem či prosbou. Pokud se to stane, zkuste si po návratu s šéfem promluvit. V klidu a bez emocí se ho zeptejte, co můžete udělat pro to, aby vás dokázali na pár týdnů v roce postrádat.

Vysvětlete, že vy bohužel nejste ten typ, který dokáže perfektně pracovat 365 dní v roce bez přestávky. Že si zkrátka potřebujete alespoň na chvilku vypnout hlavu, protože se obáváte, že se to jinak projeví na vašem pracovním výkonu, což byste nechtěli.

Buďte zkrátka za každou cenu asertivní, a snažte se, aby šéf pochopil, že pokud chcete mít o svém volnu klid, je to vlastně především ku prospěchu jeho a celé firmy. Což by ostatně měla být pravda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Díky práci z domova jsou lidé šťastnější i výkonnější

Ráno dělá den: 9 způsobů, jak se naučit vstávat lépe

Neumíte se rozhodovat? Víme, jak se to naučit

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama