reklama

8 znamení, že jste chytřejší než ostatní

Jak poznat, že patříte mezi lidi, kteří jsou prokazatelné chytřejší než většina ostatních?

Foto: Thinkstock

I když všichni občas máme pocit, že jsme chytřejší než ostatní, jen někteří skutečně jsou. Víte, jak poznat, že patříte mezi lidi, kteří vybočují z průměru a jsou prokazatelné moudřejší než většina ostatních?

Americký server Business Insider sesbíral různé vědecké poznatky a výzkumy a sestavil z nich zajímavý přehled, podle kterého poznáte, že váš mozek funguje nadprůměrně. Schválně se na něj mrkněte, ať víte, zda je vaše sebevědomí oprávněné, přemrštěné, nebo naopak zbytečně nízké...

Pokud splňujete alespoň některé z následujících bodů, pak jste skutečně nadprůměrně chytří:

1) Nejstarší ze sourozenců

Nejstarší z dětí bývá zpravidla nejchytřejší. Ovšem nemůže za to genetika, ale spíš psychologie. Nejstarší dítě totiž nejdelší dobu sleduje fungování a vývoj rodiny a odnáší si nejvíce zkušeností.

2) Hudební lekce

Chodili jste v dětství zpívat do sboru, nebo jste se učili hrát na nějaký hudební nástroj? Možná jste teď díky tomu chytřejší. Studie z roku 2011 totiž zjistila, že čtyř až šestileté děti měly mnohem lepší jazykově-verbální inteligenci už po měsíci navštěvování kurzůzaměřených na hudbu. Uměli se pak tím pádem lépe vyjadřovat, a to jak slovem, tak písmem.

3) Žádné kouření

V roce 2010 jedna izraelská studie pozorovala 20 tisíc mladých lidí a pozorovala, jestli jejich inteligence má nějakou souvislost s tím, zda kouří nebo ne. Podle všeho mají kuřáci zhruba o deset bodů nižší IQ než nekuřáci. Nedokážeme ovšem zaručit, jestli když teď přestanete, najednou i zmoudříte. Možná právě těch deset bodů chybělo k tomu, abyste s kouřením vůbec nezačali.

4) Štíhlé tělo

Říká se, že ve zdravém těle je i zdravý duch, a zřejmě je to pravda. Srovnání inteligence tlustých a hubených se zase věnovali ve Francii. Použili k tomu jednoduchý test - dali lidem k zapamatování seznam několika slov. Výsledkem je, že štíhlí lidé si v průměru zapamatovali 56 procent slov ze seznamu, zatímco obézní lidé jen 44 procent.

5) Levá ruka

Existuje hned několik výzkumů a důkazů, které potvrzují, že leváci jsou chytřejší a tak nějak celkově nadanější než praváci. Škoda že je to jen každý desátý.

6) Lehké drogy

To že občas užíváte lehké drogy se dá považovat za jistou slabost, ale zároveň to může být znak výjimečné inteligence. Bohužel se to ale týká jen vašeho dětství. S lehkými drogami totiž často experimentují (neplést s pravidelným užíváním a závislostí) lidé, kteří byli v dětství nadprůměrně chytří.

7) Kočka domácí

Studie z roku 2014 zjistila, že lidé, kteří mají psy, jsou víc společenští, zatímco majitelé koček bývají inteligentní, i když jsou zároveň možná i větší samotáři.

8) Nadprůměrná výška

Zdá se, že platí přímá úměra - čím vyšší, tím chytřejší. A platí to dokonce i o dětech. Ti, kteří už v dětství nad ostatními vyčnívají, mívají vyvinutější poznávací procesy mozku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Levé oko, ucho i ruka: Proč jsou leváci výjimeční

Díky práci z domova jsou lidé šťastnější i výkonnější

Ráno dělá den: 9 způsobů, jak se naučit vstávat lépe

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama