reklama

5 mýtů o práci a kariéře, kterým byste měla přestat věřit

O práci často smýšlíme úplně špatně, a proto jsme v ní nešťastní.

Foto: Thinkstock

Představte si, že něco jako životopis vymyslel už v 15. století Leonardo Da Vinci. Pravidla pro jeho psaní se přitom od té doby mnohokrát změnila a jistě se ještě párkrát změní. Zatímco způsob, jakým vnímáme práci a jak přemýšlíme o své kariéře se dlouhodobě zasekl a stagnuje na úplně špatných zásadách.

Je načase začít se na práci dívat jinak a správně. Jedině tak vás přestane štvát a naopak poznáte, co to znamená, když někoho práce naplňuje.

Začněte třeba tím, že si uvědomíte, co slovo kariéra znamená přímo pro vás. Jde vám především o vysokou funkci a respekt? Chcete mít pod sebou co nejvíce lidí? Nebo jde hlavně o dostatečně vysoký plat? Nebo na tomhle všem zase tolik nezáleží, pokud vás práce bude především bavit?

Dalším krokem může být, že sama sebe přesvědčíte a přestanete věřit následujícím, celkem hojně rozšířeným mýtům, které přitom vůbec neplatí:

1) Přesně nalajnováno

Možná jste se už dostala do situace, kdy jste měla slibně rozjetou kariéru, měla jste práci, kde to vypadalo na povýšení, jenže najednou do toho něco skočilo. Začala jste si přát dítě, nebo vás napadlo odjet na roční cestu kolem světa. Nebo jste prostě jen měla chuť dát výpověď, protože vás štvali kolegové nebo se vyskytla jiná, zábavnější práce, i když třeba s menším platem, nebo nulovou možností růstu.

V té situaci jste se ale bála udělat změnu, protože jste ji vnímala jako čáru přes rozpočet. Měla jste strach, že když najednou otěhotníte, nebo půjdete do méně prestižní práce, ohrozí to vaši kariéru, zastaví to váš vývoj. "Jenže to je pěkně zastaralé myšlení. Jistě, když se vydáte jiným směrem, může to být náročné, může trvat nějaký čas, než se zase aklimatizujete, ale pořád je to prospěšnější, než zůstávat tam, kde vlastně být nechcete," říká pro Red expertka na kariéru Vicki Salemi.

I kdybyste navíc riskla nějaký krok jiným směrem, vždycky se můžete vrátit zpět. Nezapomeňte, že existuje spousta různých kurzů, které vám pomohou osvěžit znalosti a získat nové, navíc vzdělávat se můžete i úplně sama. Vždycky zkrátka záleží jen na tom, jak moc se budete snažit.

2) Potřeba být manažerem

Máte pocit, že abyste mohli mít nějakou skutečně prestižní a uznávanou pozici, musí to nutně být pozice manažerská? Pak bohužel přemýšlíte špatně. Dnešní trend ve velkých firmách je totiž přesně opačný. Přestali vymýšlet jednotlivá místa v rámci nějaké hierarchie, ale každý má prostě jen na starosti něco jiného.

"Myslím, že je velký mýtus, že musíte řídit další lidi, abyste byli považováni za vůdce," říká expertka univerzity v Hartfordu Lindsey Pollak. "Jste-li někdo, kdo čelí výzvám, věří tomu, co dělá, a ještě má dobré výsledky, jste leader, přestože nemáte žádnou oficiální manažerskou funkci."

3) Dresscode nutný

Další mylnou představou je, že dokud do práce nemusíte chodit v kostýmku, asi to není moc dobrá práce. Přitom pokud vám nošení nudných kostýmků vyloženě nevyhovuje, může to být přesně naopak. Existuje spousta šťastných milionářů, kteří vydělávají v džínách a mikině.

Je však jasné, že v tomhle případě záleží na typu povolání, které vykonáváte. Samozřejmě že v politice nebo bankovním sektoru nějaká pravidla dodržovat musíte - alespoň do chvíle, kdy máte dostatečnou moc na to, abyste pravidla ve firmě změnila.

Přesto však není nutné dodržovat dresscode striktně. Snažte se nevypadat jako všechny ty slušně oblečené ženy, které ráno potkáváte v metru, a které všechny vypadají stejně. Nepadnou kostýmy a sukně špatných délek zabíjejí jejich ženskost a ještě jim přidávají roky. Vy si s byznys oblečením musíte hrát. Jedině tak vás bude bavit, bude vám slušet a nakonec si ho oblíbíte.

4) Práce snů bokem

Vaše práce vás tak úplně neuspokojuje a pořád máte v hlavě nějaký úplně jiný obor, který by vás asi bavil víc? Jenže víte, že v něm zdaleka nevyděláte tolik peněz jako v tom stávajícím, a tak na něj dál radši jen myslíte. Protože začít se mu aspoň trochu věnovat je přece ztráta času, když je tak neperspektivní.

Jenže takové uvažování je právě špatné. Řekněme, že třeba toužíte ručně vyrábět mýdla. Jednou jste někde četla o tom, jak se to dělá, a jste si jistá, že by vás to ohromně bavilo, ale u toho to zatím skončilo, protože jak byste se mohla živit výrobou mýdel. 

Čtěte také: Ráno dělá den: 9 způsobů, jak se naučit vstávat lépe

Vy byste ten nápad ale v sobě neměla zadusit. Naopak ho rozvíjejte a věnujte se mu. Máte totiž velké štěstí, že jste objevila něco, co vás bude bavit. Takže se v tomhle oboru začněte ve svém volném čase vzdělávat, sežeňte si suroviny a zkuste to. Minimálně budete mít hezké dárky k vánocům pro kamarádky. A možná že se časem vrátí a budou ochotné vám za mýdla dát peníze.

Díru do světa tím pravděpodobně neuděláte, ale budete šťastná, a to i v té stávající práci, možná budete mít alespoň o trošku větší příjem, a pořád je to lepší, než se po večerech dívat na televizi.

5) Práce na prvním místě

Každý z nás už asi někdy propadnul pocitu, že chce-li být ve své práci dobrý a někam to dotáhnout, musí práci všechno obětovat a podřídit. Věnovat jí maximum svého času včetně toho volného. Byly doby, kdy se tomu všeobecně věřilo, a pár nemoderních šéfů si to možná myslí doteď.

Ve skutečnosti je ale dokázáno, že mnohem lepších výsledků dosáhnete, když se kromě práce soustředíte ještě na nějaký jiný faktor. Může to být koníček, nebo třeba rodina, a klidně na žebříčku vašich hodnot může být výš než práce. Řada odborníků se shoduje, že právě to produkuje šťastnější i produktivnější zaměstnance.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Problém s přehnanými emocemi? Víme, jak se je odnaučit

10 způsobů, jak oživit nudný pracovní outfit

Díky práci z domova jsou lidé šťastnější i výkonnější

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama