reklama

5 věcí, které nikdy nepsat do motivačního dopisu

Motivační dopis bývá důležitější než životopis. Co by se v něm nikdy nemělo objevit?

Foto: Profimedia.cz

Skoro všechny firmy, které vypisují výběrové řízení na jakoukoli pozici, dnes požadují, aby uchazeči poslali nejen životopis, ale i motivační dopis. Na něm může často záležet ještě mnohem víc než na zkušenostech. Právě motivační dopis totiž ukáže, jak moc o danou práci stojíte, a prozradí i něco o vaší osobnosti.

Proto je dobré si při jeho psaní dát záležet. Což ale neznamená, že v něm budete lhát a dělat ze sebe někoho jiného. To by na pohovoru, nebo po vašem nástupu do práce asi brzy prasklo, že nejste vtipný extrovert, ale naopak velmi uzavřená osobnost, která se raději straní lidí.

Motivační dopis tedy pište upřímně, ale také se zamyslete nad tím, co vašeho potenciálního zaměstnavatele skutečně zajímá, co chce a nechce vědět, co ho může zaujmout, a také co vás v jeho očích (pozitivně) odliší od těch ostatních.

Jakým věcem se tedy raději vyhnout?

1) Vy na prvním místě

Je samozřejmě důležité, abyste dali najevo, že by vás nabízená práce bavila, ale firmu vlastně zajímá především to, čím jí můžete být přínosem. Z toho také vyplývá, že byste neměli psát, v čem všem jste dobří, měli byste mluvit hlavně o těch schopnostech, které budou zajímat zaměstnavatele.

2) Plošně všem

Je pak asi logické, že nelze mít jeden univerzální motivační dopis, který budete posílat s každou odpovědí na inzerát. Dejte si tu práci a motivační dopis zosobněte. Pozorně si přečtěte, co na danou pozici požadují nebo preferují, a zamyslete se, čím tomu nejlépe odpovídáte. To potom v dopise rozveďte. Dejte si také pozor na špatná oslovení - i z toho důvodu je lepší napsat dopis úplně znovu, ne ho jen trochu poupravit. Alespoň se nestane, že oslovujete pana Nováka, a přitom píšete paní Procházkové.

3) Osvojte si synonyma

Samozřejmě, že se vaše zkušenosti musí co nejvíce podobat požadavkům, a vy je musíte zmínit v motivačním dopisu. Nesmí to však působit tak, že jste vzali jejich zveřejněný seznam a slova použili do vět. Udělejte to elegantně a požadavky, které splňujete, nějak opište, nebo alespoň nahraďte vhodným synonymem. Pokud požadují časovou flexibilitu, vy samozřejmě tohle slovní spojení nepoužijete, ale zmíníte se, že nepotřebujete pevnou pracovní dobu.

4) Nebuďte obecní

Zapomeňte na to, že motivační dopisy musí jen nenápadně opsat, jací jste a co umíte. Naopak, nebojte se být velmi konkrétní. Právě tím se totiž nejsnadněji odlišíte od ostatních. Klidně do něj elegantně zahrňte místa, kde jste dosud pracovali, a uveďte i vaše největší úspěchy.

"Pokud jste prodejce, poukažte na nejvýznamnější smlouvy, které jste uzavřel; jste-li manažer, upozorněte, jak se vám podařilo zastavit fluktuaci zaměstnanců či vytvořit vzdělávací program, který přispěl ke zvýšení produktivity," radí Ivana Rošková z Profesia.cz.

5) Pozor na klišé

Je mnohem lepší psát s nadsázkou tak, jak vám zobák narostl, než používat hromadu klišé, která možná nejsou ani moc pravdivá a navíc je používají všichni. Takže pryč se všemi prázdnými frázemi, jež nikoho nezaujmou. Raději dejte šanci upřímnosti. Samozřejmě s mírou.

"Nebuďte familiérní ani podlézaví. Buďte sebevědomí, ale ne arogantní. Nepište motivační dopis v negativním tónu," doporučuje portál Jobs.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Topíte se v mailech? Odborníci z Googlu radí, co s tím

10 vět, které byste nikdy neměli říkat v práci

9 chytrých triků, jak pracovat lépe a zároveň méně

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama