reklama

5 pracovních předsevzetí: Čemu se letos radši vyhnout

Jestli vás to v práci štve, je na čase něco změnit. Nemusí to být rovnou výpověď, možná stačí jen málo.

Práce, vyčerpání. Ilustrační foto
Práce, vyčerpání. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Jestli vás to v práci štve, je na čase něco změnit. Vůbec to nemusí být rovnou výpověď, pobyt v zaměstnání si totiž znepříjemňujeme sami svými špatnými návyky. Jestli se tedy konečně chcete cítit lépe, zkuste si dát závazek, že se v určitých ohledech začnete chovat jinak.

Možná nakonec zjistíte, že vaše práce skutečně zase tak špatná není, jenom je třeba ji dělat trochu jinak. Na které věci se tedy zaměřit?

1) Nejezte u počítače

Ne snad kvůli tomu, že vůně vašeho jídla může kolegům nevonět, ale proto, že se pak stane, že celý den sedíte u počítače a nezvednete se. Přitom abyste byla psychicky v pohodě, a měla stále nové a dobré nápady, je třeba měnit prostředí a občas se trochu projít. Takže i když si nosíte do práce jídlo v krabičce, nebo si oběd necháváte donést, snězte si ho jinde než u pracovního stolu.

Nutno dodat, že donešené jídlo samo o sobě moc inspirativní není. Když si zajdete do restaurace, působí to na vaši mysl mnohem lépe. Jestli chcete jíst vlastní zdravější jídlo než polední menu, najezte se v kanceláři a pak jděte s kolegy klidně jen na čaj.

2) Mluvte, nepište

Samozřejmě že to může být rychlejší a někdy i příjemnější než se zvednout a jít problém s někým probrat osobně. Jenže z věčného psaní a nulové komunikace pak získáte pocit, že jste zavřeni v soukromém vakuu, a i když jste obklopeni spoustou lidí, začnete se cítit tak trochu asociálně.

Kromě toho to má i vedlejší efekt již zmíněného celodenního sezení, které neprospívá vám a vlastně ani vaší postavě. Zkuste v sobě tedy znovu probudit společenského ducha a mluvte s lidmi. Minimálně tím trochu vybočíte ze stereotypu.

3) Nepřetvařujte se

Existuje několik odborných studií, které vám dokáží, že přetvařování způsobuje deprese. Logicky nejste sami sebou a k něčemu se nutíte, což prostě nikdy nebude přinášet mnoho radosti.

Čtěte také: Toužíte po penězích? Vysoký plat vás šťastnou neudělá

Smiřte se s tím, že nejde vždycky vyjít s každým. Na některé typy lidí někdy budete narážet, s někým se možná trochu pohádáte. Takový je život a důležité je nebrat si to osobně a netrápit se tím. A samozřejmě se i během neshod chovat maximálně slušně a s úctou.

4) Nesrovnávejte se

Neztrácejte čas tím, že budete sledovat, jestli náhodou neodvádíte víc práce než vaše kolegyně, nebo jestli kolega nebere výrazně víc peněz. Nespravedlnost je úplně stejnou součástí jako hádky, takže se soustřeďte jen sama na sebe.

Jinak totiž propadnete depresi, začnete na své práci hledat mouchy a zblázníte se z toho. Mnohem lepší je přece tu "srovnávací" energii věnovat práci. Teď možná máte pocit, že to nikdo neocení, ale jednou se vám to určitě vrátí. Sbíráte tím totiž cenné zkušenosti a posilujete vůli.

5) Ignorujte agresivitu

Vypadá to banálně, ale často z toho vznikají velké problémy. Je spousta emočně velmi intenzivně založených lidí, kteří rádi popichují, nádavají, přehánějí. Jakmile se jejich výlevem necháte strhnout, může vzniknout boj, který otráví všem v kanceláři celý den, a možná i celou pracovní docházku.

Na podobné podněty proto vůbec nereagujte, když se někdo začne vztekat nebo si třeba stěžovat, přestaňte poslouchat, nebo klidně na chvíli odejděte. Hlavní je nenechat se negativní náladou strahnout - je nakažlivá. Kdyby vás náhodou někdo vyloženě vyzval k reakci, reagujte v klidu a s úsměvem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pracovní trh se mění: K lepšímu! Co to pro vás znamená?

Etiketa psaní e-mailů: Co děláte špatně?

10 vět, které byste nikdy neměli říkat v práci

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama