reklama

Klíč k úspěchu? Udělejte si v práci přátele

Proč je důležité mít v práci přátele a se všemi vycházet?

Foto: Thinkstock

V zaměstnání často narážíme na dva extrémy. Na lidi, kteří se nechtějí přátelit vůbec a jejich jediným zájmem je práce a její výsledky. Druhý extrém pak jsou ti, kdo se zase kamarádí tolik, že na práci tak trochu zapomínají. Na kterou stranu se přiklonit?

Nejnovější studie, průzkumy a poznání, o kterých teď dokonce ve světě vyšly dvě knihy, ukazují, že přátelství v práci je důležité a zásadní. Už z toho důvodu, že v moderní společnosti je důležitější to, že se v práci cítíme dobře a děláme, co nás baví, než jestli bereme ten nejvyšší plat.

Bojíme se pomáhat

Přesto odborníci zabývající se psychologií ve firmách hlásí, že tak častý syndrom vyhoření nebo deprese vznikají kvůli tomu, že nás pracovní prostředí nutí myslet především sami na sebe a na vlastní přežití, a ostatním raději moc nepomáhat. Dokonce i ti, kteří mají naprosto přirozenou tendenci starat se o lidi ve svém okolí, to v práci prý moc nedělají, protože mají strach, že by si to kolegové vyložili jako trik, jak si je zavázat. Že by zkrátka brzy chtěli něco na oplátku.

"V krátkodobém horizontu může být tahle strategie efektivní, ale za chvilku v podstatě vybuchne. Začíná to tím, že jste v práci nešťastní a nevíte, kam dřív skočit, protože se bojíte říct si o pomoc nebo změnu režimu, a skončit to může třeba právě vyhořením," píše Emma Seppälä ve své knize The Happiness Track.

Absolutní nasazení neznamená úspěch

Když vás totiž práce netěší, a nepřináší nějakou další přidanou hodnotu kromě výplaty, stane se pro vás ono nestíhání životním stylem, který se ale nedá moc dlouho vydržet. I kdybyste to dělali s vidinou skvělého kariérního postupu, unavený a vystresovaný člověk toho ve výsledku moc nedokáže. Takže ani jako cesta k úspěchu se izolovanost nevyplácí.

Čtěte také: 5 pracovních předsevzetí: Čemu se letos radši vyhnout

Na druhou stranu, když máte v práci přátele, někoho, s kým můžete prohodit pár normálních slov třeba během důležité uzávěrky, máte skvělou zbraň proti stresu. Psychicky vás totiž nakopne nejen to, že máte někoho, koho v nouzi můžete poprosit o pomoc, ale stačí vlastně jen to, že si máte s kým promluvit. Že máte komu říct, jak se cítíte, a ještě lepší je, když s tím někým můžete na pár minut promluvit o naprosto běžných věcech, zasmát se, myslet chvíli na něco jiného.

Získáte tak pocit, že jste ve firmě na jedné lodi, a že i když se v danou chvíli třeba zdá, že v tom pěkně plavete, díky přátelům, kteří sedí u vedlejšího stolu nebo třeba o patro níž, pořád tak nějak podvědomě víte, že to zvládnete.

Dobrá parta = produktivní tým

Jsou tu ale i další pozitiva. Je například dokázáno, že lidi, kteří jsou v práci v interakci s ostatními kolegy a dokáží se spolu dobře bavit, bývají také kreativnější i produktivnější. Podle jedné studie z Harvardu je navíc příjemné chování nakažlivé. Když jeden vidí, jak je někdo druhý na druhého milý, začne se chovat podobně.

Všechno to platí i o šéfech. Je asi logické, že pokud nadřízený jedná se svými lidmi s respektem a zájmem, získá tým velmi loajálních, schopných a ochotných lidí. S příjemným společenským přístupem má podle amerického profesora managementu Adama Granta mnohem lepší výsledky i byznys jako takový.

Nadšení, ale ne moc

Grant však na webu magazínu Red upozorňuje, že tento přístup nezahrnuje jen slunce a lásku. Jeho součástí je samozřejmě i kritika, musí ale být konstruktivní.

A ještě jedna důležitá věc, na kterou Grant poukazuje - nadšení nesmí být přehnané a zběsilé. To pak totiž působí úplně stejně jako červený prapor na býka. "Až příliš velké nadšení působí neupřímně, a v druhém probouzí myšlenky na to, co asi je s vaším produktem špatně, že se ho tak usilovně snažíte prodat," říká Grant.

Stejně tak to nepřehánějte ani s družením s kolegy. Pokud strávíte polovinu pracovní doby povídáním, o produktivitě, loajalitě a v konečném důsledku ani o štěstí nemůže být řeč.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 způsobů, jak si udělat pořádek v životě a zklidnit se

Pracovní trh se mění: K lepšímu! Co to pro vás znamená?

Etiketa psaní e-mailů: Co děláte špatně?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama