reklama

Vybíráme GPS navigaci pro Geocaching

Nevíte, jak vybrat navigaci pro Geocaching? Máme pro vás několik rad.

Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Žena.cz neovlivňuje jeho obsah a není jeho autorem.

Geocaching, neboli moderní lov pokladů, je oblíbenou aktivitou všech věkových kategorií a především rodin s dětmi. Jednou ze základních pomůcek pro Geocaching je GPS navigace. Poradíme, na co si dát pozor a jak vybrat ideální přístroj.

Princip Geocachingu je jednoduchý. Na internetové stránce www.geocaching.com se dozvíte zeměpisné souřadnice skrýše ukryté v terénu a pomocí GPS navigace se máte za úkol na místo dostat. Po nalezení místa zapíšete svůj nález, vyměníte si případně některé z drobností, nacházejících se ve skrýši, vyměníte si své zážitky s ostatními a jdete hledat další skrýš. Impulsem pro hraní Geocachingu je motivace k pobytu v přírodě, dobrodružství a možnost navázání nových přátelství.

Jednou ze základních pomůcek je u hry Geocaching GPS navigace. Geocaching se dá hrát i s pomocí papírové mapy, automobilové navigace nebo mobilního telefonu, ale nejvhodnější pomůckou stále zůstává odolná, outdoorová GPS navigace s podrobnou turistickou mapou. Takové navigace na trhu nabízí především značka Garmin. Jejich modely s označením GPSMAP, Oregon nebo Dakota se v oblasti Geocachingu staly pojmem.

Proč se pro Geocaching využívají právě outdoorové navigace?

Důležité vlastnosti GPS navigace vhodné pro Geocaching

Outdoorové GPS navigace mají pro Geocaching několik výhod. K těm nejdůležitějším patří vysoká odolnost a dlouhá výdrž baterií. Outdoorové navigace běžně snesou vibrace, pád na zem nebo pád do vody. Při pohybu v přírodě tedy nehrozí, že byste přístroj zničili jen díky náhlé nepřízni počasí. Neméně důležitou vlastností je i výdrž baterií. Zatímco výdrž autonavigací a mobilních telefonů se po zapnutí GPS navigace počítá v řádu prvních hodin, outdoorová navigace je schopna běžně fungovat několik desítek hodin a v případě vybitých baterií nabízí jednoduchou výměnu za jiné, nabité. Pro nabíjení využívají outdoorové navigace běžné nebo dobíjecí tužkové baterie.

Další užitečnou funkcí geocachingové navigace je elektronický kompas. Jeho funkci poznáte v blízkém okolí keše při jejím detailním dohledávání. Elektronický kompas ukazuje směr na cíl i v okamžiku, kdy se točíte na omezeném prostoru. Takovou vlastnost navigace bez elektronického kompasu nemá. Mezi nejoblíbenější modely outdoorových navigací s integrovaným elektronickým kompasem patří eTrex 30 Lifetime, Dakota 20 nebo Oregon 450.

Outdoorové navigace značky Garmin jsou standardně vybavené podrobnou turistickou mapou České republiky v měřítku 1:25 000. Tato mapa je vynikající pomůckou jak při výpočtu trasy po silnici pro účely jízdy autem, tak i pro pohyb mimo silnice po turistických trasách, cyklotrasách nebo neznačených cestách. Pokud patříte mezi skalní vyznavače outdooru, můžete přemýšlet o navigacích s označením "PRO". Takto označené modely obsahují nejpodrobnější turistickou mapu ČR v měřítku 1:10 000. "PRO" turistická mapa obsahuje takové detaily, jako jsou: zastavěné plochy budov, rokle, tovární komíny, lesní průseky, lesní pěšiny, terénní zlomy, bažiny a řadu dalších informací, které na běžných turistických mapách nenajdete.

Jaký model navigace pro geocaching vybrat?

V článku jsme se pokusili zmínit nejdůležitější funkce a vlastnosti GPS navigací pro využití při Geocachingu. Není jednoduché dát jednoznačnou radu, který model GPS se vyplatí koupit. Vždy je to závislé na osobních preferencích a finančních možnostech. Pokud hledáte co nejlevnější řešení, podívejte se na model Dakota 10. Nenabízí sice elektronický kompas, ale jedná se o kvalitní, mapovou navigaci s vysokou odolností a dotykovým displejem. Pořídíte ji za cenu pod 3.500 Kč. Pokud hledáte přístroje střední třídy, může být pro vás zajímavá dvojice navigací Dakota 20 nebo eTrex 30. V obou případech se jedná o mapové modely s vestavěným elektronickým kompasem s pořizovací cenou mezi 5-6.000 Kč. Do nejvyšší kategorie navigací můžeme zařadit model Oregon 450, případně Oregon 450 PRO s podrobnější mapou v měřítku 1:10 000. Za tyto prémiové navigace ale zaplatíte cenu v rozmezí 7-8.000 Kč.


reklama
reklama
reklama
reklama
reklama