reklama

Tlačí vás nové boty? Víme, jak je roztáhnout!

Musela jste si ty krásné boty na podpatku koupit, i když vás tlačily? Nevadí, zkuste je roztáhnout.

Foto: Profimedia.cz

Byla jste nakupovat a hřeje vás v botníku nový úlovek? Většinou radostí přestaneme skákat ve chvíli, kdy zjistíme, že tlačí a chůze nás bolí. Máme pro vás pár zajímavých tipů a rad, jak nepohodlnou obuv trochu roztáhnout.

Někdy se stane, že vám v obchodě poradí, abyste si koupila o kousek menší lodičky, že materiál povolí, jindy nemůžete odolat krásným letním kozačkám, ale větší prostě nemají. Pokud si nekoupíte pár o dvě čísla menší, většinou s tím něco udělat jde.

Myslete na kvalitu bot

Pokud si pořídíte drahé kožené boty, většinou je třeba myslet na to, abyste si pořídili napínáky. Pomohou vám velikost trochu roztáhnout a udrží tvar. Jak je správně rozšlápnout? Během pěti dní si své nové úlovky obouvejte pouze na kratší pochůzky nebo jen v obývacím pokoji. Po každé je vraťte na napínák, aby si bota zapamatovala svůj tvar.

Na radu rozklepávání kladívkem raději zapomeňte, nejen, že nejste natolik zkušení, ale mohli byste přijít o velmi drahou obuv, která tento proces ve většině případů nepotřebuje.

Mokrá ponožka a utěrka

Nemáte-li doma kožený skvost, a přesto potřebuje o kousek zvětšit, vložte do něj mokré utěrky nebo noviny. Nejzaručenější metodou je procházka v mokrých ponožkách.

Čtěte také: Nejkrásnější plavky na tuto sezonu: Vybere si každý

Pokud to materiál dovolí, můžete vyzkoušet triky našich babiček. Místo, které vás tlačí potřete alkoholem nebo octem, a poté se v botách procházejte. Mezi zaručené rady zkušenějších generací je také pytlík naplněný vodou, pak je vložit na mráz (v létě do mrazáku). Voda se začne rozpínat a lodičky natahovat. Dnešní výrobci však tento způsob nedoporučují. Některé materiály se mohou poškodit.

Podívejte se, jak si boty trochu povytáhnout pomocí sáčků a mrazáku

Připravte si dva uzavíratelné sáčky, které naplníte z jedné čtvrtiny vodou. Opatrně je vložte do místa, které tlačí, není třeba tlačit a takto je umístěte do mrazáku. Občas se podívejte, zda už voda nezamrzla, v momentě, kdy ano, vyndejte boty a nechte je 20 minut v teple, pak opatrně sáčky vyndejte. Uvidíte, že vám přesně pasují na nohu.

Když je třeba speciální sprej

V každé prodejně s dámskou i pánskou obuví zakoupíte speciální spreje na roztažení nebo silikonové spreje, které pevný materiál zjemní. Aplikace není nijak náročná. Stačí ji zopakovat dvakrát či třikrát. Cena za tento zázrak se pohybuje od 80 do 250 Kč.

5 tipů našich čtenářek

Není nad vlastní zkušenosti. Jak vypadá roztahování nových bot v praxi, si můžete přečíst v příspěvcích od našich čtenářek.

  1. "Mě hrozně řezaly páskové lodičky, někde jsem vyčetla že pomůže parafínová svíčka, několikrát jsem jí projela pásek a pomohlo to, už neřezaly."
  2. "Namočit Alpou a chodit v nich v tlustých ponožkách."
  3. "Utěrka pokapaná octem spolehlivě vytáhne úzkou špičku."
  4. "Poproste někoho s větší nohou a chutí se trápit, aby vám v nich chvilku chodil."
  5. "V opravně, roztahují boty do šířky i do délky."

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Naučte se konečně chodit na vysokých podpatcích

Vyprávěj: Jak zestárli hlavní hrdinové slavného seriálu?

Sex, létání, smrt: O čem se nám nejčastěji zdá a proč

 

 

 

 

 

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama