reklama

Jak si správně mýt vlasy? Děláme to špatně

Jak si mýt vlasy? Většina z nás to dělá špatně a diví se, že se jim hodně mastí. Tady je několik rad a tipů.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Neustále bojujete s tím, že se vám mastí vlasy? Možná to ani není problém bujné kštice, jako špatného mytí. Tady je několik rad, které vám s tímto problémem pomohou.

Každý si myslí, že opláchnout vlasy je jednoduché a někteří z nás to i odbývají. Ale nejen pokožka, ale i samotný porost si zaslouží trochu péče. Jak na to?

Rada č. 1: Nepřehánějte to!

Ideální je vlasy mýt dvakrát týdně. Čím častěji se do toho pustíte, tím více se budou mastit. Samozřejmě záleží i na okolnostech, pokud pracujete v restauraci či jinde, kde se do nich dostane zápach nebo prach, je třeba pravidelnější péče.

Doporučujeme: Seriál: Krásné vlasy se Simonou

O mastnotě také rozhoduje dědičnost nebo i dokonce zdravotní stav. Nebude od věci, když občas použijete nějaké doplňky stravy nebo jim dopřejete výživnou kůru.

Rada č. 2: Správný odhad

Pro začátek byste si měli ujasnit, do jaké kategorie vaše kštice patří. Mastí se? Je suchá? Jsou vlasy roztřepené či naopak kloužou? S tím vám poradí kadeřnice. Podle toho doporučí správný druh šamponu.

Rada č. 3: Vydržte minutu

Někteří odborníci tvrdí, že je nutné jako první vyčesávat. Ale ošetřující a stylingové přípravky se z nich stejně všechny neodstraní, na to pomůže až samotný proces mytí.

Základem je hřívu pořádně namočit. Mnoho z nás tuto fázi odbývá. Vlas má strukturu šišky, je tvořený z drobných šupinek. Čím déle je namáčíte, tím více se rozevřou a vy nečistotu vymyjete. Proto bychom měli stát pod sprchou alespoň jednu minutu, než na hlavu dáme šampon. Myslíte si, že to děláte mnohem déle? Schválně si to změřte, budete překvapení, o jak dlouhou dobu se ve skutečnosti jedná.

Rada č. 4: Nanášení šamponu

Množství šamponu záleží na tom, jak často si hlavu oplachujete. Pokud denně, postačí dvě čajové lžičky, pokud jednou za tři dny, musíte sílu ztrojnásobit, protože se zbavujete špíny a prachu za delší dobu. Nejprve šampon v ruce pořádně promněte, abyste jej rovnoměrně roznesli na hlavu.

Náš tip: Jak a čím se správně česat?

Nanášíme od konečků vlasů, nikoliv od pokožky. Něco jiného je, když máte šampon na lupy. Dobře si uvědomte, jaký druh přípravku máte. Koupili jste na roztřepené konečky? Logicky jej nejprve naneste tam a nepřiplácněte si ho na temeno hlavy. Vlasy zvedneme a rozetřeme přípravek i do zbytku.

Můžeme dělat krouživé pohyby, ale jen zlehka, jinak si je zacucháme. Ideální je postupovat rovným "uhlazovacím" pohybem po délce. V žádném případě zuřivě nepoužívejte nehty, jinak vyprovokujete žlázky k tomu, aby se vám porost ještě více mastil.

Rada č. 5: Důležitý je oplach

Teplota vody by měla odpovídat teplotě těla. Horká voda urychluje maštění a studená špatně smývá. Pěnu na hlavě nenecháváme dlouho, jinak se začnou tvořit lupy. Vodou oplachujeme tak dlouho, dokud cítíme ve vlasech přípravek. A opět uhlazujeme po směru vlasu, nikoliv kroužení.

Délka omývání záleží na tvrdosti vody. Měkká voda vám bude práci znesnadňovat, proto pod sprchou vydržte a nic neuspěchejte.

Rada č. 6: Bez kondicionéru

Řada z nás si stěžuje, že své vlasy nemůže zkrotit. Mohou za to kondicionéry, masky a různé oplachové péče. Ty jednotlivé šupinky zanesou a vznikne kluzký vlas, který nijak nedrží. Nejlepší je používat pouze bezoplachové tužidlo s rozčesávadlem v jednom.

Rada č. 7: Dobrý hřeben

Hřeben je základ. Existují takové, které vás vůbec při česání nebudou tahat. Mají na své ploše drobné štětiny, které zvládnou i ten největší chuchvalec.

Rada č. 8: Vysoušení

Fénování je někdy potřeba, ale ideálně vlasy nechte volně proschnout a následně jen dofoukejte do potřebného tvaru. Nikdy nechoďte spát s mokrou hlavou. Nejen, že se vám mohou jednotlivé konečky polámat, ale hrozí vám migréna či případně problémy s krční páteří.

Rada č. 9: Styling

Při následné úpravě používejte stylingové prostředky. Zde platí jednoduché pravidlo. Maximálně dva najednou. Například bezoplachové tužidlo a následně lak. Nikdy mezi nedávejte ještě gel. Tím účes zatěžkáte, zplihne a vy s ním už nic neuděláte. Opět volíme takové druhy, aby seděly našim vlasům.

Jak často si myjete vlasy vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Twerkování: Rozhýbaný zadeček je sexy a spaluje kalorie

Foto návod: Vánoční dekorace na dveře za 5 minut

Pečení nemusí být dřina



"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama