reklama

Nošení šátků přes obličej: Móda, která míří i k nám

Tajemné dámy zahalené v šátcích aneb Proč znát módu muslimských žen.

Foto: Thinkstock.cz

Korán o odívání muslimských žen

Ve verši 24 koránu je psáno:

"A řekni věřícím ženám, aby cudně klopily zrak a střežily svá pohlaví a nedávaly na odiv své ozdoby kromě těch, jež jsou viditelné. A nechť spustí závoje své na ňadra svá. A nechť ukazují své ozdoby jedině svým manželům nebo bratřím nebo synům svých bratří či sester anebo jejich ženám anebo těm, jimž vládne jejich pravice, nebo služebníkům, kteří nemají chtíče, anebo chlapcům, kteří nemají pojem o nahotě žen. A nechť nedupou nohama, aby lidé postřehli ozdoby, které skrývají. A konejte všichni pokání před Bohem, ó věřící, snad budete blažení!"

"Proroku, řekni manželkám svým, dcerám svým i věřícím ženám, aby přitahovaly k sobě své závoje! A toto bude nejvhodnější k tomu, aby byly poznány a nebyly uráženy."

Muslimské ženy mají povinnost:

  • sklánět pohled
  • střežit nahotu
  • dupání nohou

Před manželem může mít na sobě muslimka, co chce. Před rodinou a jinými dětmi se musí zahalovat od hrudníku po kolena. Mezi cizími muži musí zahalit vlasy, krk, uši, hrudník, hrdlo, zápěstí, postavu i kotníky. Boty by měly zahalovat celé nohy.


Islamofóbní tendence jsou u nás na vzestupu, a tak se ani burky nevyhnuly široké společenské diskuzi ve stylu: Chceme je tady, nebo ne? Nás ovšem nechává politika klidnými, a proto se na nošení šátků zahalujících obličej podíváme šířeji a zejména jako na módní doplněk, jeho výhody a nevýhody.

Všimneme si jich na první pohled. Ženy zahalené od hlavy až k patě, které se díky své "róbě" ukrývají před zraky ostatních mužů. Některé modely jsou prosté, jiné oslňují svým precizním zpracováním, výšivkou i dokonale lehkým materiálem. Co se ukrývá za tajemným oděvem, lze volit různé barvy, kdy jej mohou odložit?

Móda nebo povinnost

Je pravda, že se burky či hidžáby do světa zrovna nešíří jako módní trend, ale někteří návrháři jsou si vědomi, že by se zahalováním dámských partií měli více zabývat. Důkazem je islámská přehlídka na Fashion festivalu, který se konal v Cannes. Během přehlídky byly představené rafinované modely s mnoha zajímavými šperky a doplňky. O zákaznice není nouze. Tento styl si oblíbila i Jennifer Lopez.

Nádherné a barevné róby, které podtrhují krásu, nejspíš nekolidují s muslimským náboženstvím (viz ukázka z koránu v levém sloupci), ale z hlediska módy jde o praktické a oslňující kousky. Ženy, které žijí v zemích, kde dosahují teploty i 50 °C dobře vědí, že zahalování lehkou látkou vás ochrání před dotěrnými paprsky žhavého slunce. 

Udělejme si v tom jasno

Burka, hidžáb, nikáb, druhů šátků a oděvů, které nosí muslimky, je mnoho. Styly oblékání se od sebe liší. Pojďme si některé z nich představit.

Burka: Plášť, který zakrývá celé tělo i hlavu. Přes oči je síťka. Nejčastěji se s takto oděnými kráskami setkáte ve Spojených arabských emirátech, v Bangladéši či Afghánistánu. Obvykle jsou šedé nebo světle modré barvy. Některé země je považují za minimum toho, co je pro ženy patřičné nosit na veřejnosti.

Hidžáb: Hidžáb neboli "závěs" je šátek, který zakrývá vlasy, krk a poprsí. Někde se nošení vyžaduje, jinde není nutností. Povinně si je oblékají dámy v Saúdské Arábii, Íránu a Afghánistánu. Často bývá součástí školních či policejních uniforem.

Nikáb: Závoj, který zakrývá celý obličej. Jen oči zůstávají odkryté. Nosí se současně s oděvem, který pokrývá celé tělo. Některé kultury věří, že je nutný, protože by tvář neměla být vystavována veřejnosti, jiné země jej považují za projev lásky k Bohu. Nosí je muslimky v Saudské Arábii, Ománu, Jemenu, ve Spojených arabských emirátech.

Doporučujeme: Česká muslimka: Konvertovala, aby zachránila manželství

Poloviční nikáb: Odhaluje oči, čelo a nos. Oblékají ho muslimky v Saudské Arábii, Jemenu, Ománu či ve Spojených arabských emirátech.

Čador: Odhaluje pouze tvář, zbytek zakrývá celé tělo až po kotníky. Nejčastěji jej nosí starší ženy na venkově. Typická oblast pro tento oděv je Írán.

Šalja: Uznává ho většina muslimských zemí. Jde o obdélníkový šátek, který se nosí na celou řadu způsobů. Běžně zakrývá hlavu a krk. Některé ženy jej doplňují černými rukavičkami.

Amira: Dvojdílná sada elastických závojů. Skládá se z podšátku a svrchního šátku. Nejčastěji se vyrábí z bavlny nebo lycry. Nosí jej ženy všech muslimských zemí.

Muslimka Tereza: Nestrávíme hodiny u zrcadla

Proč o muslimské módě vědět vůbec něco víc? Nemusíme nutně odcestovat až do Spojených arabských emirátů, tyto krásky potkáte i na dovolené v Londýně. Než na ně na ulici začneme s lítostí či soucitem "civět", zkusme pochopit jejich vztah k módě.

Jak se v šátku cítí samotné muslimky? Nutno podotknout, že většina z nich oděv nosí zcela dobrovolně a vyhovuje jim to. Zeptali jsme se Terezy, která k náboženství konvertovala kvůli svému manželovi a každý den obléká hidžáb.

Má šátek i jinou výhodu, než že zahaluje krásu ženy?

Hidžáb se nesestává pouze z šátku, ale i volnějšího oblečení a střídmého či žádného líčení. Souvisí ale také s chováním muslimky, která by neměla například mluvit sprostě. Výhod nošení šátku je vícero. Nestrávíte hodiny u zrcadla úpravou vlasů a každý den můžete dle nálady měnit barvu pokrývky hlavy. Šátek funguje spolehlivě i jako deštník a v létě vás ochrání před úžehem.

Jsou situace, kdy vám překáží a můžete jej odložit?

Taková situace snad nastává pouze doma, kdy muslimka může odložit svůj "venkovní" oděv. Šátek jako takový muslimce rozhodně nebrání v jakékoli činnosti. Dokonce ani v plavání - lze použít jakousi kuklu, která zakrývá vlasy i krk. Já sama jsem neměla při vykonávání jakýchkoli sportovních aktivit potřebu jej odložit. Tudíž netuším, v jakém jiném případě by nám mohl překážet.

V islámu pak samozřejmě platí, že šátek nelze odložit na veřejném místě, kde se vyskytují muži. Pak by ztrácel význam.

Je pro vás šátek jakousi bariérou či obranou před vnějším světem?

Jediným případem, kdy šátek funguje jako spolehlivá bariéra, je kontakt s mužem. Žena s šátkem budí u mužů větší respekt a ti si většinou takovou ženu nedovolí obtěžovat. Šátek je pro muže jakýmsi znakem, že "zde nemá cenu se snažit".

Šátek však rozhodně nenosím z toho důvodu, aby mě ochránil před vnějším světem. V České republice by to bylo více než paradoxní, když šátek poutá tak obrovskou pozornost a jsem kvůli němu často i slovně napadána. Oblékám ho pouze kvůli vlastnímu přesvědčení, že je jeho nošení dle islámu povinné a také proto, že každá žena má právo nosit, co chce.

Nejsou situace, kdy byste chtěla svou ženskou krásu více ukázat?

Naše společnost stále trpí dojmem, že na tomto světě existujeme z toho důvodu, abychom mohly těšit oči ostatních. Každá se musí prvotně líbit sama sobě a být se sebou spokojená. Žena, která má potřebu chlubit se svou krásou, nikdy šátek opravdu nezačne nosit nebo jej bude nosit takovým způsobem, že by mohla s přehledem vstoupit na přehlídková mola.

Nepopírám, že každá se chce líbit a být pro někoho přitažlivá. Tuto funkci by však měl plnit výhradně manžel, který je k pochvalám své manželky vyloženě nabádán. Žena by si ale měla prvotně uvědomit, že není produktem, který by měl být veřejností hodnocen na základě své krásy.

Historie je potřeba

Závoj od nejstarších dob představoval symbol počestné a poctivé ženy. Dokonce i v Athénách musely respektované dívky chodit na veřejnosti zahalené. Bez závoje chodily často nevěstky. S takto zahaleným obličejem chodily i bohaté a vlivné dámy v předislámské Persii a Byzanci, chudé potřebovaly pracovat a při činnosti by jim oděv překážel. Není žádnou novinkou, že ještě před čtyřiceti lety nosilo závoj jen několik procent muslimek.

Náš tip: 10 nejzásadnějších módních momentů roku 2014

"Momentálně je zahalování zase trendy, i z toho důvodu, že celý arabský svět se zabývá hledáním vlastní identity a pátráním po cestě k modernitě, která by nebyla importovaná, ale vycházela z muslimských tradic," říká Šádí Shanaáh z Česko-arabského centra kulturního dialogu pro web ona.idnes.cz a dodává: "Jak zahalování vnímají muslimové, ženy a muži, se pohybuje na celé škále. Větší část muslimů se v současné době domnívá, že hidžáb k muslimským ženám patří."

Co na nošení hidžábu říkají české ženy?

"Doteď mi zahalených muslimek bylo líto. Proč by nemohly ukázat hezké nohy či skvělé oblečení? Dnes se na věc dívám jinak. Jsou posuzovány podle své inteligence, nikoliv podle dokonalého poprsí. Navíc ráno netráví hodiny před zrcadlem." (Žaneta D.)

"Já s tím rozhodně nemám problém. Tak jako jsem si já vzala závoj na svatbu a nikdo mi do toho nemluvil, respektuji ty, které chtějí nosit šátek." (Bára R.)

"Obdivuji je, uvařila bych se. Osobně na hlavě nic nesnáším." (Jitka H.)

"Mně se jejich móda nelíbí a nikdy bych nedokázala nosit zahalenou hlavu či obličej. Mám ráda extravaganci, takže si to ani neumím představit." (Klára D.)

"Vždycky upoutají pozornost. Šátek bych sama nenosila. My na to nejsme zvyklé. Nejsem proti tomu, je to jejich způsob vyjádření náboženství. Možná ve mně zahalené dámy vyvolávají trochu obavy, protože ukrývají svoji identitu. Ale pokud jde o jejich volbu, nemáme právo jim v tomto směru určovat, co mají nebo nemají nosit. Navíc některé šátky jsou opravdu nádherně zpracované a určitě se jedná o úžasnou módní záležitost." (Lenka H.)

"Mě muslimské ženy očarovaly. Myslela jsem si, že zdaleka nemají tolik sexappealu, jako třeba Evropanky, ale pletla jsem se. Když jsem jednu z nich potkala, měla okouzlující, tajemné a uhrančivé oči, rozhodně nemusela vystavovat nohy, aby si ji muži všimli." (Jitka S.)

Jak vnímáte módu muslimských žen vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nesnášíte svoji práci? Poradíme, jak dát výpověď

Obávaná lovkyně: Lev chutná jako výběrové prase

Sexuální polohy pro začátečníky a abstinenty






zdroj: newslab.cz, national-geographic.cz

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama