reklama

Krásná versus ošklivá: Jaký osud je horší?

Říká se, že krásní lidé to mají v životě jednodušší a snadněji dosáhnou úspěchu. Je to pravda?

Foto: snipelondon.com

Říká se, že krásní lidé to mají v životě jednodušší, zatímco ti oškliví jsou prostě ztracení a nikdy nemohou být úspěšní a obdivovaní. Ale skutečně to tak je? Kdo vlastně určuje, do které z těch dvou skupin člověk patří? A můžete se z jedné dostat do druhé a naopak?

Většinou a bohužel to začíná už v dětství. Možná i z vlastní zkušenosti víte, že v té době snad ještě více než kdy jindy vlastně ani tak nejde o to, jak krásné rysy v obličeji máte, jak zářivé jsou vaše oči a jak lesklé jsou vaše vlasy. Děti to odlišují spíš podle jiných věcí.

Pokud se všichni kolem vás oblékají podle posledních trendů, jen vy dědíte oblečení po starších sourozencích, máte velmi výrazně nakročeno k tomu, abyste patřili spíš do skupiny ošklivých. Nemluvě o tom, v jakém věku dětem rodiče povolí mít Facebook nebo jim pořídí mobil a další vychytávky, které na základce zrovna letí. 

Dětství rozhoduje?

Tím vším a spoustou dalších tak trochu nesmyslných faktorů dítě roste nebo naopak klesá na žebříčku atraktivity, což má samozřejmě přímý vliv na jeho sebevědomí, a minimálně pár následujících let se ho tohle zaškatulkování drží.

Přesně tohle si zažila i mladá americká režisérka a herečka s iránským původem Desiree Akhavan, která se se svými zkušenostmi a pocity svěřila britskému vydání časopisu Vogue: 

"Vždycky jsem ve všem byla o krok za ostatními, včetně oblékání. Jednou, to mi bylo 14, ale přišla hvězda naší třídy do školy v mikině, kterou jsem doma měla taky. Nadšená z toho, že přece jen nejsem zase tolik out a že si teď konečně budeme rozumět, jsem si ji vzala hned druhý den na sebe. Jenže stalo se něco úplně jiného. Všichni se mi vysmáli s tím, že se opičím," vzpomíná.

Protože ji štvalo, že nepatří mezi hezké a oblíbené holky, začala na sobě pracovat. Například začala jezdit do školy dřív, aby mohla každé ráno před vyučováním ještě do posilovny. Začala si dávat pozor na to, co jí, začala se o sebe starat.

V té době se také dozvěděla, že někdo ve škole zřídil internetovou stránku, kde chlapci hodnotí své spolužačky. Někdo na stránku přidal i její jméno, ovšem byla zařazena do kolonky s opatrným názvem "nekonvenční krása".

Nejošklivější ze školy

Pomalu jí začalo docházet, že modelingem se asi nikdy živit nebude, což potvrdil i anonymní e-mail, který jí jednou přistál ve schránce. Byl v něm odkaz na webovou stránku, která fungovala přesně opačně než ta zmíněná. Kluci si tu dělali legraci z ošklivých spolužaček a hledali mezi nimi tu nejošklivější.

"Zatímco ostatní holky měly čtyři nebo pět hlasů, u mého jména jich bylo 42," vzpomíná smutně, ale dodává: "Nakonec to byl přesně tenhle moment, který mi pomohl. Najednou jsem zjistila, že se můžu snažit, jak chci, a stejně to nezměním. Takže jsem se snažit přestala a najednou byla tak spokojená."

Jak je to možné? "Do té doby jsem se pořád zabývala tím, co má správný teenager nosit na sobě, co si má myslet, co má dělat. Když jsem viděla výsledky té soutěže, konečně jsem s tím mohla přestat. A mohla jsem se začít věnovat tomu, co mě skutečně bavilo."

Sama sebou

Začala psát. Psala o všem možném, o sobě, o své rodině, o všem, co ji napadalo. Naučila se vyprávět příběhy, o několik let později napsala a zrežírovala školní hru, která měla úspěch. A Desiree poprvé v životě pocítila, že k ní lidé chovají respekt.

"Uvědomila jsem si, že jsem se vážně celou dobu jen zkoušela po někom opičit. Teprve když jsem se rozhodla být sama sebou, přestala jsem se bát být jiná a třeba i ošklivá, mě lidé začali respektovat. Najednou jsem si dokázala získat nejen respekt, ale i spoustu přátel, najednou jsem byla úspěšná."

Čtěte také: Profesionální model: Ideální ženská krása mě nudí

Díky tomu se vrátilo ztracené sebevědomí a Desiree najednou byla sama se sebou spokojená. Přestala bojovat proti své tváři a svému tělu. Naopak je zvýraznila tím, co jim sluší, našla svůj styl a dnes by o ní jen málokdo řekl, že kdysi byla nejošklivější holkou ze školy.

V roce 2014 oslavil úspěch její první film s názvem Vhodné chování a ten samý rok ji časopis Rolling Stone zařadil mezi 25 největších sex symbolů roku.

Co z toho vyplývá?

"Nechci tvrdit, že na vzhledu a kráse nezáleží. Záleží, ale jinak, než jak jsem si myslela, když mi bylo 14," říká Desiree dnes ve svých jednatřiceti letech. "To, jestli budu někomu připadat krásná, nebo ošklivá, je velmi individuální. Časopisu Rolling Stone se líbím, ale čtenářům v internetových diskusích nikoliv. Nevadí mi to."

"Kromě toho už vím, že krása nezáleží jen na vzhledu, ale i na vašem chování a vaší osobnosti. Právě proto se kdykoli můžete ze skupiny krásných dostat mezi ošklivé a naopak," uzavírá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Připravte se na módní šok: Trvalá se vrací

Amal Clooney je novou módní ikonou: Jak to dělá?

10 rad, jak to udělat, aby i levný outfit působil luxusně

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama