reklama

Marc Jacobs: Miláček módního světa i nekompromisní dříč

Prohlédnout galerii
Foto: Profimedia.cz

Málokterý návrhář tvoří věci, které jsou originální, živé, veselé, místy šílené a extravagantní, a přitom pořád nositelné. Marc Jacobs tohle dokáže. Jeho modely působí tak lehce, jakoby je navrhl jen tak mimochodem, on je ale přitom velký dříč...

Slavný americký návrhář Marc Jacobs se narodil 9. dubna 1963 v New Yorku. Absolvoval střední uměleckou školu umění a designu a poté nastoupil na vysokou zaměřenou na oděvní návrhářství.

Třídní premiant

Ve škole byl jedním zmála, kdo měl ty nejlepší výsledky, býval premiantem a prospěchové stipendium pro něj bylo samozřejmostí.

Svou první kolekci pod vlastní značkou s názvem Marc Jacobs představil světu už v roce 1986. Jen o rok později se dočkal jednoho z nejprestižnjších ocenění, kterých se mu vůbec mohlo dostat. Společnost CFDA (Koncil amerických módních návrhářů) mu udělil titul „Nový módní talent“. Marc se tak stal jeho vůbec nejmladším držitelem. A aby toho nebylo málo, v roce 1992 získal od stejné společnosti ještě cenu za nejlepší ženský model roku.

Jeden úspěch za druhým

Marc se tedy velmi brzy stal uznávaným návrhářem a zřejmě není divu, že v roce 1997 přišla nabídka stát se šéfem francouzského módního domu Louis Vuitton. Ten v té době vyráběl především kufry a další zavazadla, takže Marc dostal relativně volnou ruku ve vytváření oděvů.

Přestože Louis Vuitton byl známý svým konzervativním přstupem k módě, Marc se rozhodl, že nebude dělat to, co se od něj očekává, ale že naopak značce vtiskne naprosto jinou, výraznější tvář.

Povedlo se mu to znamenitě – značka díky němu působí mladistvěji, ovšem aniž by ztratila cokoli ze své elegance a majestátnosti.

Voňavý Marc

Ani po obrovském úspěchu u Louis Vuitton však nezanevřal na tvorbu pod vlastním jménem, naopak si založil ještě jednu značku, která je určená pro mladší nositele a z toho důvodu je také levnější. Jmenuje Marc by Marc Jacobs.

Lidé po celém světě ho milují nejen pro jeho skvostné modely, kabelky a nadčasové vize, ale také pro originální parfémy. Tím nejznámějším je dámská vůně Daisy, jejíž flakon získal cenu pro nejkrásnější obal parfému na světě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pravidla pánského oblékání podle slavného návrháře

Džíny pro každou postavu: Letos je seženete snadněji

Jarní detox může i škodit, varují odborníci

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama