reklama

Co sluší postavě s velikostí XL? 8 chytrých tipů

Plnoštíhlé ženy mají často pocit, že by měly svou postavu schovávat do černé a do volných hadrů. A často to dělají i ženy, které prostě jen nemají tělo modelky a zbytečně se za to stydí.

Foto: H&M

Plnoštíhlé ženy mají často pocit, že by měly svou postavu schovávat do černé a do volných hadrů. A často to dělají i ženy, které prostě jen nemají tělo modelky a úplně zbytečně se za to stydí. Existuje přitom tolik možností, jak se obléknout odvážněji a zároveň tak, aby vypadaly skvěle.

Trápí vás nějaké to kilo navíc? Výraznější břicho, silnější stehna, velký zadek, nebo snad všechno dohromady? Poradíme vám, jak všechny tyhle nedostatky chytře zamaskovat. Stačí k tomu správné oblečení, které vám opticky ubere pár kilogramů a vaši postavu vytvaruje do ideálních tvarů.

1. Černá není nutnost

Je sice pravda, že černá opticky zeštíhluje, ale to ještě neznamená, že musíte mít oblečení výhradně v této barvě. Ona totiž nejlépe zeštíhluje, pokud je v kombinaci se světlou barvou. "Světlejší barvu si oblečte spíše na horní část těla a dolní, problematičtější partie zahalte do černé. Zkuste také kombinaci hnědé a růžové, která je ideální na jaro a léto," radí módní odbornice značky Gate Monika Janotová.

2. Správný střih kalhot

Ať už se bavíme o společenských kalhotách či džínách, v každém případě byste se měla vyhnout zvonům, které bohužel často sluší právě jen těm modelkám a z trochu silnější postavy vytvoří neforemný paskvil. Nebojte se proto rovných, nebo dokonce obepnutých střihů. Ideálně samozřejmě v tmavé barvě, ale jemné ošoupání, které má nejsvětlejší část uprostřed a po stranách je tmavé, vaše nohy opticky hezky zúží. "Široké boky a velký zadek také dobře zúží vložené klínky látky v odlišné kontrastní barvě," radí Kateřina Kaprasová, majitelka pražského butiku s módou pro plnoštíhlé Big and Beautiful. Díky nim si potom můžete dovolit klidně i vzorované nebo barevné kalhoty, na jejichž boky necháte všít obrácené trojúhelníky černé nebo tmavé látky (viz foto).

3. Nohavice nad kotníky

Nic neprospěje vašim nohám tak, jako úzká nohavice, která končí kousek nad kotníkem. Odhalený kotník totiž automaticky vzbuzuje zdání, že jsou nohy štíhlejší a navíc působí velmi žensky a sexy. Úplně ideální variantou je zvolit k takovým kalhotám boty na podpatku, protože baleríny či jiné "placaté" boty nohy zase naopak rozšiřují.

4. Nutné rukávy

Spousta žen se zaměřuje na problematické partie, jakými jsou zadek, břicho a nohy, a jejich snažení nakonec zkazí například to, že si oblečou tílko a nechají tak vyniknout silnějším pažím či širokým ramenům. Je-li to váš případ, raději rovnou všechna tílka, ale i halenky s nabíranými rukávy zahoďte. Ideální jsou třeba tříčtvrteční, ne úplně elastické rukávy. U košil je klidně ohrňte. A určitě si pořiďte sako nebo svetřík s dlouhými rukávy, které zdobí řada knoflíků. Ty totiž opticky prodlouží ruce. Pokud se například chystáte na ples a večerní šaty s rukávem se vám nelíbí, místo špagetových ramínek volte širší ramínka. A raději se úplně vyhněte šatům bez rukávů i ramínek.

5. Správná délka topu

Existují dvě varianty. Buď si vezmete kalhoty do pasu a volnější top do nich ležérně zastrčíte. "Druhou variantou je prodloužit střih vršku do půli zadku, čímž se větší zadeček hezky rozbije," říká Kateřina Kaprasová. Pokud volíte tuto druhou variantu a máte raději hodně volné topy, vezměte úzký pásek a s jeho pomocí vytvořte vysoký pas. Rozhodně však zapomeňte na cokoli pod zadek - vaše postava musí mít tvary a v žádném případě nesmí z dálky vypadat, jakobyste na sobě měla tuniku nebo burku.

Čtěte také: Modelky krev a mlíko: Tohle je hudba budoucnosti!

6. Vhodné spodní prádlo

O stahovacím prádle se jistě nemusíme dlouze rozepisovat, jeho příznivé účinky už jistě znáte. Stejně důležité jako to stahovací je ale i běžné spodní prádlo, které by se vám rozhodně nemělo nikdy zařezávat, protože to bude okamžitě pod oblečením vidět a vy jen díky špatným kalhotkám či podprsence budete vypadat jako panáček Michelin. Při nákupu se tedy obzvlášť soustřeďte na výběr správné velikosti a v kabince si na prádlo oblečte i kalhoty či tričko, ať případnou neplechu rovnou odhalíte. A co se týče podprsenky, lepší pro vás bude ta s efektem push-up, díky němuž získáte sexy křivky a velký zadek rázem nebude tolik vadit.

7. Velké náhrdelníky

Silnější krk a zaoblená ramena hezky rozbijí velké náhrdelníky. Nemusí být nikterak barevné, klidně mohou být jen zlaté, stříbrné, perlové, nebo třeba z velkých černých korálků. I tak spolehlivě upoutají pozornost a stáhnou zrak pryč od jiných, problematičtějších částí vašeho těla. Vezměte si jich hned několik a váš outfit bude hned vypadat zajímavěji, a to i bez toho, aniž byste musela na sobě mít spoustu barev či vzorů.

8. Ideální boty

Už byla řeč o tom, že podpatky prodlužují a zeštíhlují lýtka. Lépe než jehlové podpatky ale fungují ty o něco širší, případně klínové. "Pozor si dejte na kulaté špičky, ideální je obuv s jemnou špičkou. Co se týká odstínů, nejlepší je černá a tělová barva," radí módní odbornice značky CCC Veronika Sajdoková. Vaší postavě mimochodem zalichotí také boty bez špičky, a raději se vyhněte pásku kolem kotníku, který zkracuje nohy a rozšiřuje lýtko. Kotník by měl být volný, aby nohy měly tvar.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Trendy v manikúře: Jaký tvar a barva se teď nosí?

5 věcí pro dokonalý make-up: Jak s nimi zacházet?

5 tipů, jak rychle a levně oživit interiér

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama